ISW назвав причину заяв лукашенка щодо загроз з боку НАТО й України

АНАЛІТИКА 02.12.2022 Коментарі 0

Самопроголошений президент Білорусі олександр лукашенко намагається уникнути втягнення своєї армії у війну проти України на боці росії за допомогою заяв про загрози з боку НАТО. Мовляв, країни, що входять у цей військово-політичний альянс, готуються напасти на Білорусь. В Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що таким чином білоруський режим створює інформаційні умови для протистояння російському тиску щодо втягнення збройних сил Білорусі у прямі військові дії.

Мовляв, білоруські військові повинні залишатися в Білорусі для захисту від потенційної агресії НАТО.

Як пишуть аналітики ISW, лукашенко звинуватив Україну та НАТО у зростанні кількості провокацій біля білорусько-українського кордону і заявив, що Україна намагається втягнути у війну сили НАТО. За словами диктатора, йому вдалося стримати потенційного супротивника від застосування військової сили проти Білорусі, але НАТО нарощує сили й активізує бойову підготовку в сусідніх країнах.

ISW продовжує дотримуватися своєї оцінки про те, що вступ Білорусі у війну на боці Росії проти України вкрай малоймовірний. На підтвердження своєї думки наводять слова представника Головного управління військової розвідки України (ГУР) Вадима Скібіцького, який теж повідомив, що ознак формування ударного угруповання на території Білорусі немає.

Лукашенко у четвер, 1 грудня, заявив, що «усі силові відомства (Білорусі, - ЗІФ) відзначають зростання кількості провокацій поблизу державного кордону».

«Україна під будь-яким приводом, швидше за все, намагається втягнути війська держав-членів НАТО у конфлікт. Усе це підтверджується нещодавнім падінням ракети на територію Польщі», - сказав диктатор.

За підсумками наради силового блоку лукашенківського режиму міністр оборони віктор хренін заявив, що ситуація довкола кордонів Білорусі не стає кращою і тривають нагнітання. Щоправда, жодним словом не обмовився про допомогу білоруських прикордонників нелегальним мігрантам долати загороджувальні стіни на межі із країнами ЄС – Польщею і країнами Балтії. Щодоби через кордон намагається прорватися по декілька десятків нелегалів-іноземців із країн Азії і Близького Сходу. Зафіксовано також випадок сприяння білорусами нелегалам для перетину білорусько-української межі.

«Ми, користуючись своїми індикаторами, якщо виражатися військовою мовою, бачимо, що ситуація не стає кращою, йде її нагнітання. І бачимо, що, на жаль, сусідні держави активними кроками мілітаризуються. Не хочу, щоби хтось лякався, що президент і підкреслив у своїй доповіді: безпосередньої підготовки до війни немає. Дивлячись, як діють наші сусіди, ми, природно, зобов'язані реагувати на все, що відбувається, і готувати свої збройні сили, свою державу, насамперед – до захисту, до оборони. Ми не збираємося комусь загрожувати, на когось нападати», - розповів журналістам хренін.

За його словами, «в цій ситуації» потрібно «розраховувати на свої сили, на готовність захищати свою країну самостійно».

Тему наступу на Білорусь у Мінську лукашисти експлуатують давно: від уже мемної фрази у березні цього року бульбофюрера «а я вам зараз покажу, звідки готували наступ», до заяв КДБ Білорусі всередині листопада про загрозу інтервенції з боку Польщі, України і країн Балтії.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: