У Польщі вважають сфальшованими цифри білоруських прикордонників про українців-мігрантів

НОВИНИ 28.11.2022 Коментарі 0

Польський урядовець Станіслав Жарин вважає сфальшованими цифри Прикордонного комітету Білорусь про кількість українських мігрантів. Днями білоруський прикордонний комітет поширив інформацію про майже 67 тисяч українців, які за 9 місяців від початку повномасштабної російської агресії прибували в контрольовану росією Білорусь.

Згідно з цими даними, майже 16 тисяч українців мігрували через українсько-білоруський кордон, окрема, понад 40 тисяч – польсько-білоруський. Ще понад 10 тисяч прибували з Литви та Латвії. Такі цифри зазначено у телеграм-каналі Білоруського прикордонного комітету.

Заступник міністра координатора спеціальних служб й уповноважений уряду з безпеки інформаційного простору Республіки Польща Станіслав Жарин вважає цю інформацію некоректною.

«Білоруська пропаганда продовжує фальсифікувати реальність, зокрема щодо ролі Білорусі у війні Росії проти України. На сайті білоруського прикордонного комітету опубліковано прес-реліз про нібито масову міграцію українців до Білорусі. У графіці, використаному в комюніке, зображені фальшиві цифри про українських біженців, які емігрувати до Білорусі. Згідно з інформацією про міграційний рух, до Білорусі мало прибути понад 60 тисяч українців, у тому числі майже 40 тисяч – через Польщу», - написав у Твіттері польський урядовець.

На його думку, таким чином білоруська пропаганда натякає на те, що українці, які тікають від російської війни, шукати притулку в Білорусі, де безпечніше, ніж у країнах Європейського Союзу.

Станіслав Жарин нагадав, що Білорусь бере участь у конфлікті, передаючи зброю росії та дозволяючи атакувати Україну зі своєї території.

Окрім безпосередньої військової агресії зафіксовано перший випадок гібридно-гуманітарної атаки. Українські прикордонники із Житомирського загону затримали у групу нелегальних мігрантів з Південно-Східної Азії.

На сайті Державної прикордонної служби йдеться, що республіка білорусь продовжує підтримувати штучно створену міграційну кризу й умисно створює умови для спроб незаконного перетину кордону мігрантами.

«До таких провокацій прикордонники України спільно з іншими правоохоронними органами готувались ще з минулого року, хоч найбільше потерпають від цього країни ЄС. Неодноразово наголошувалося, що суміжна країна може в будь-який момент направити потоки мігрантів в напрямку України. Примітно, що мігрантам активно в незаконних подорожах сприяють білоруські прикордонники і правоохоронці», - сказано в повідомленні.

Затримані громадяни Пакистану та Бангладеш розповіли, що «територією білорусі їх до кордону з Україною на автомобілі довезли особи у військовій формі»

Затримані припускають, що їх супроводжували білоруські прикордонники, які перед лінією розмежування вказали напрямок подальшого руху.

Перед переходом білорусько-української нелегали в Білорусі контактували з тамтешніми «правоохоронними» органами, які «організовували їх незаконний маршрут і які наказали їм після незаконного перетину державного кордону зателефонувати та повідомити про своє місцеперебування».

«Це підтверджується і переписками в месенджерах у телефонах іноземців. Зі слів мандрівників, до цього вони безуспішно намагалися потрапити в Польщу, теж за сприяння білоруських правоохоронців», - кажуть українські прикордонники.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: