До Євросоюзу пускатимуть за новими правилами

НОВИНИ 24.09.2024 Коментарі 0

Через півтора місяця процедура в’їзду до країн ЄС для українців (і не тільки) зміниться. Починаючи з 10 листопада на кордоні запрацює нова IT-система EES (Entry-Exit System). При цьому жодних додаткових зборів зараз не запроваджують, обіцяють, що зміниться лише підхід до перевірки документів.

Нова система автоматично фіксуватиме в’їзд та виїзд усіх іноземців до країн Шенгенської зони. Замість звиклих штампів у паспорті при першому перетині кордону система одноразово фіксуватиме відбитки пальців та фото обличчя людей, які перетинають кордон, та зберігатиме їх три роки, повідомляється на сайті українського уряду.

При цьому реєстрація буде відбуватися автоматично через термінали самообслуговування. Обіцяють, що час проходження кордону при цьому може збільшитись «приблизно на 40 секунд — поки збиратимуть ваші дані». Надалі при кожному перетині кордону потрібно буде лиге сканувати паспорт у терміналі самообслуговування.

Також зазначається, що у випадку відмови від біометрії бажаючим перетнути кордон ЄС можуть відмовити у в’їзді.

Нову систему запроваджують з метою спрощення перетину кордонів, посилення безпеки за допомогою біометричних документів та запобігання використанню фальшивих документів. Також ці заходи мають допомогти у протидії нелегальній міграції.

Як нагадує ЄП, нещодавно речниця Європейської комісії проінформувала, що до весни 2025 року у ЄС планують ввести в дію систему EES і ETIAS (European Travel Information and Authorisation System), що призведе до обов’язку подорожувальників з безвізових країн платити збір у 7 євро раз на три роки для авторизації своїх поїздок.

Терміни запуску системи кілька разів переносили, у тому числі через потребу у додатковому фінансуванні та у технічному законодавстві. Нова схема передбачає, що після запуску та після перехідного періоду в’їзд українців до ЄС за біометричним паспортом буде можливий у разі попередньої реєстрації (авторизації) у новій системі.

Світлина: © Lithuanian Airports

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: