Лукашенко готується до війни з використанням українського досвіду

АНАЛІТИКА 24.09.2024 Коментарі 0

Переформатувати білоруську армію, взяти до уваги використання у сучасній війні дронів, створити новий підрозділ із досвідчених ветеранів і вирішити питання зі забезпеченням збройних сил Білорусі новим озброєнням і боєприпасами – ці питання самопроголошений президент лукашенко обговорював у вівторок, 24 серпня, під час військових навчань на Обуз-Ліснівському полігоні Берестейської області.

Про важливість події свідчить і те, що на навчання прибули прем'єр-міністр, держсекретар радбезу, губернатор області та міністр оборони.

Багато уваги лукашенко у свої промові з пропагандистськими елементами приділив перспективам розвитку безпілотної авіації та засобам радіоелектронної боротьби (РЕБ) з «урахуванням досвіду сучасних збройних конфліктів». Звісно, не забув у цьому контексті згадати і війну в Україні.

«Сьогодні війна – це війна безпілотників. І початок військової операції в Україні, і зараз – це, як в Одесі кажуть – дві великих різниці. Зараз ми усі бачимо, що без безпілотників, БПЛА, нема війни. Уже починають безпілотниками, ось цими маленькими, іншими ударними, ганятися за солдатами. Уже порахували: солдат у п’ять разів дорожчий, ніж безпілотник. Тобто, якщо ти уражаєш одного солдата одним безпілотником – це дуже-дуже вигідно, грубо кажучи, як військові вважають, на війні. Тому що підготувати одного солдата, екіпірувати, й інше – у 5 разів дорожче, ніж той безпілотник, що ганяється на полі бою за цим солдатом. Тому без безпілотників про жодну перемогу в жодній війні мови сьогодні нема. Вони вже посіли своє місце – як контрбатарейна боротьба, як система РЕБ із протидії безпілотникам», - провів лукашенко лікбез своїм генералам на третьому році російсько-української війни, у якій дрони від самого початку мали важливу складову.

Лукашенко під час огляду дронів Держкомвійськпрому наголосив, що потрібно, щоби «все було своє», а також «визначитися, що насамперед необхідно зробити та куди поставити». 

Нараду з військовими пресслужба лукашенка усю не показала. Пропагандистам дозволили почути лише наративи, необхідні для масовки.

«Хочеш миру – готуйся до війни! Ще раз хочу підкреслити, хоча, у принципі, навіщо нам тут перед кимось виправдовуватися, що ми не збираємося воювати, ми не хочемо воювати – все це вже було сказано. Але це слухають, але роблять свою справу, наші противники, наші суперники – ті, хто готуються проти нас, казатимемо прямо, воювати. Тому нам потрібно готуватися до війни. І дай Боже, щоби цієї війни не було! Якою би не була гострою ситуація довкола Білорусі, ми поки що не спостерігаємо тенденцій розв’язання проти нас війни», - пояснив білоруський диктатор.

За його словами, «зважаючи на розгортання подій на фронті у сусідній державі та вивчаючи війни, що відбулися останніми роками» у Білорусі вже чотири рази реформували армію. А тепер уп’яте підходять до модернізації своїх збройних сил. А все через безпілотники.

У цьому моменті варто звернути увагу на те, що лукашенко зізнався про тезу, яку уперше почув від ведучого на військових навчаннях. Буцім дрони можуть настільки вплинути на хід бойових дій, що розвернуть війну. З цим бульбофюрер ніби і погодився, але наголосив, що «без солдата, без надійної зброї у цього солдата ми не зможемо оборонятися в Білорусі, ну і нас ніхто не зможе завоювати». «Тому так, безпілотники – це серйозна новинка, так, мабуть, вона війну, якщо раптом станеться, назад не поверне, але суттєво вплине на хід воєнних дій», - доповнив свої розмисли лукашенко.

Патологічний брехун також говорив про необхідність навчання і переформатування білоруської армії – без надлишкової муштри, але з належною фізичною підготовкою. Бо з останньою, як виявилося, у білоруському війську є проблеми, хай і невеликі. Тому фізична та вогнева підготовка повинні бути на першому місці. Як і тактична та вивчення сучасних видів озброєння.

Міністр оборони РБ хренін трохи ох...мурнів від нових завдань 

«А то у нас солдат і ніби спеціаліст непоганий, але йому 4 кілограми чи там 3,5 автомат на шию почепи, він 3 кілометри не пройде пішки. Не те що не подолає марш-кидок, як ми бігали по 10 кілометрів, а, можливо, протягом доби і більше доведеться ходити чи бігати. Тобто армію потрібно стріпонути та привести до ідеального стану – допоки в нас є ця єдність у суспільстві та є дисципліна», - .

На думку диктатора, його армія наразі ще не перебуває на належному рівні. Тому пообіцяв після завершення аграрної кампанії зі збору врожаю під час настання зимового періоду найжорсткіші перевірки «за всіма напрямками наших військових – не тільки армії, але і МВС, і комітету держбезпеки» - «кожному нарізано завдання, всі все знають, потрібно виконувати».

Лукашенко також анонсував створення окремого підрозділу на контрактній основі з «розумних, толкових, сильних людей», які мають армійських досвід.

Пресслужба лукашенка, щоправда, не показала деталі розмови про зброю і боєприпаси та пошук кадрів серед «оцих розумних, толкових, сильних стариків».

Зі сьогоднішнього чергового мілітарідійства по-лукашенківськи – проводити паралелі з його північнокорейським колегою ми не будемо – напрошуються декілька висновків.

Найперше, схоже в Мінську відчули чи усвідомили з риторики союзників України, що путіну на поступки іти не збираються. Більше того, усе йде до того, що Україна отримає дозвіл бити західним озброєнням углиб росії по військових об’єктах. Це і без того послабить російський потенціал агресії щодо України.

Другим фактором, що вплинули на поведінку лукашенка, є яскраві й ефективні дії ЗСУ на російській території: захоплення частини Курської області та удари по стратегічних складах боєприпасів у Торопці Тверської області, біля Тихорецька Краснодарського краї та трохи раніше – знищений польовий склад у Воронезькій області. Лукашенко вочевидь зрозумів, що чекати підтримки від кремля у випадку чого не доводиться.

І третя частина – озброєння і боєприпаси (саме на обговорення цього не допустили так звану пресу). Як відомо, лукашенко погодився спустошити свої склади зі зброєю і боєприпасами на догоду кремлеві. Тепер настало прозріння, що у випадку «загострення ситуації» воювати білоруській армії майже нічим. Та й ніким – саме тому, мабуть, бульбофюрер шукає «стариків» з досвідом для створення окремого підрозділу, бо на теперішніх солдатів, які з автоматом на шиї не можуть пройти 3 кілометри, не дуже і понадієшся. Тим паче, що згідно з деякими даними, приблизно 80 відсотків білоруської армії не хочуть проливати кров за диктатора.

Реакція лукашенка хоча і запізніла, проте чітко вказує, що білоруська промисловість спробує посилитися у напрямку виготовлення БПЛА та наростити сучасні види озброєння. Інша річ, що доступ до технологій та власні можливості не дозволять зробити якісного стрибка чи прориву.

Фото – скріншот відео

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: