Бульбофюрер святкує свій день залежності від росії

АНАЛІТИКА 03.07.2024 Коментарі 0

Останніми тижнями самопроголошений президент Білорусі не втомлюється погрожувати ядерною зброєю і армією усім довкола, за винятком росії. Особливе загострення настало напередодні так званого дня незалежності, який режим святкує сьогодні, 3 липня.

У вівторок, 2 липня, до Мінська прибув очільник держдуми росфедерації вячеслав володін із делегацією для святкувань. Лукашенко «прогнувся» перед кремлівським гостем і заявив, що володін у Мінську частіше повинен бувати. А також передав через нього найліпші привітання своєму сюзерену путіну, наголосивши на тому, що потрібно багато питань вирішити.

  • Я думаю, ви в темі та бачити, що відбувається довкола Білорусі. От нас втягнути у розбірки якісь їм (мабуть, колективному Заходу включно з Україною, - ред.)  просто не терпиться. Для того, щоби розтягнути нас по цьому кордону і зробити неможливим наш спротив і довести ескалацію до такої степені, що весь світ здригнеться. Тому дуже серйозна ситуація і тут нам розслаблятися в жодному разі не можна, - чи то скаржився, чи то підігрував кремлівським наративам бульбофюрер.

Перед тим у Мінську вирішили перекинути військові підрозділи, зокрема військово-повітряні сили і протиповітряну оборону поближче до кордону з Україною. Режим ще давніше розпочав кампанію з ескалації напруженості з Україною, звинувативши Київ у посиленні військової присутності біля спільного кордону.

Після посиденьок з володіним лукашенко вирушив до Палаці республіки для виступу на урочистих зборах, присвячених Дню незалежності. У своїй промові він натякнув Заходу, що готовий до конструктивного діалогу на «простих умовах»: повага до суверенітету Білорусі, національних традицій, нашої історичної пам'яті, вибору народу.

Іншими словами, лукашенко свою диктатуру та захоплення влади підмінив фразою «вибір народу» та запропонував спілкування з ним як демократичним лідером. Ким Чен Ину є в кого повчитися нахабству та мистецтву маніпуляцій.

«Уже давно час зрозуміти: політика примусу санкцій робить нас тільки сильнішими. А у світі є велика кількість країн, які готові з нами не лише працювати, а й розвивати партнерські, дружні, союзницькі і взаємовигідні відносини. В їх основі – довіра до Білорусі як до партнера, повага до нашої послідовної позиції, визнання якості всього, що ми робимо», - аргументував бульбофюрер.

Не забув він за нагоди, «поза рамками свого протокольного звернення», звернутися до слуг свого режиму в залі та білоруського народу із погрозами. Цього разу Києву.

Міністри оборони рф і Білорусі бєлоусов і хренін (внизу із права на ліво) напередодні параду слухають виступ лукашенка 
  • … Дуже активізувалися наші сусіди останніми днями, може тижнями. Дуже активізувалися! І наші військові, особливо прикордонники, це зразу зауважили, доповіли. Ми, у принципі, цього очікували. Багато хто це розцінює як те, що великий контингент іноземних представників – передовсім нашої братньої росії – прибули до нас на день незалежності. Особливо великий повітряний ешелон, за що я міністрові російської федерації вдячний (після цих слів у залі залунали бурхливі оплески від «еліти», а телережисери вихопили із зали міністра оборони рф бєлоусова, який звівся зі свого крісла з поклоном, - ред.). Але ми не повинні у жодному випадку допустити жодної ескалації та загострення. Я хочу, щоб українське керівництво це почуло. Концентрація Збройних сил – хай навіть така, що нічого не означає – дуже небезпечна під час бойових дій. Дуже небезпечна. Ми проаналізували ситуацію, чудово розуміємо, що жодного загострення нам не потрібно – ми завжди про це говоримо. Українці розуміють, що ми відповімо. І як нещодавно окремі мої друзі-журналісти на росії говорили, що у лукашенка позитивний дальтонізм – «він дальтонік, він не буде малюватиме жодних ліній – відповідь буде жахливою». Знаєте, якщо хтось перетне кордон, на якому я служив і добре знаю, що таке кордон, я не просто позитивний дальтонік – на мене може напасти куряча сліпота. Тому відповідь справді буде жорсткою і різкою, - завершував свій спіч путінський бойовий когут.

Що стосується військового параду, то у ньому взяли участь на автомобільних платформах російські БПЛА-камікадзе «герань» (фактично це іранські «шахед», зібрані в росії).

Як зауважив військово-політичний оглядач Ігаль Левін, Китай і Росія, слідом за Іраном, масштабують виробництво дронів такого типу і, звичайно ж, не забувають про своїх сателітів.

Словом, так званий день незалежності лукашенко як головний білоруський пропагандист путіна, всіма зусиллями намагався перетворити у день залежності від росії. І не тільки промовами з високих трибун, шарканням та прогинанням перед московськими гостями та інтерв’ю російським пропагандистам з RT (на головному фото).

Цей день він заклав у календар державних свят у далекому 1996 році. Адже спочатку Білорусь відзначала День незалежності 27 липня – коли 1990 року ухвалили Декларацію про державний суверенітет Білорусі.

Проте, як зазначає у своїй статті на DW історик і політичний аналітик Олександр Фрідман, 3 липня так і не стало за три десятиліття перебування лукашенка при владі справжнім Днем незалежності Білорусі.

«24 листопада 1996 року відбувся Республіканський референдум, який багато в чому визначив наступний авторитарний вектор розвитку Білорусі. Серед іншого на ньому лукашенко виніс питання щодо перенесення Дня незалежності з 27 липня на 3 липня. За нього віддали свої голоси понад 88% учасників референдуму», - зазначає автор.

Наступного, 1997 року, День незалежності вже (День Республіки) вже вперше відзначили 3 липня. Дату приурочили до дня визволення Білорусі від гітлерівських загарбників 1944 року. Тож  День республіки, що не мав прямого стосунку до виникнення незалежної білоруської держави 1991 року, прийшов на зміну Дню незалежності, який до 1996 року відзначався у день прийняття Верховною Радою БРСР Декларації про державний суверенітет у 1990 році.

Олександр Фрідман вважає, що 3-тє липня важлива для лукашенка, який регулярно наголошує, що ця дата є ключовим днем білоруського політичного календаря і справжнім Днем незалежності.

«В умовах пропагандистської інструменталізації війни, на яку після протестів 2020 року роблять ставку білоруська влада, ця тенденція за останні роки лише посилилася», - констатує експерт.

Усі фото – скріншот відео

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: