Будапешт із москви отримав команду «фас»?

АНАЛІТИКА 29.07.2024 Коментарі 0

Угорська «солодка парочка» – прем’єр Орбан і міністр закордонних справ Сіярто – ніби за командою пішли в атаку на своїх колишніх союзників: Сполучені Штати і Польщу. Вже навіть стає цікаво, до чого ще дійде Будапешт у своєму намаганні догодити москві.

Між Угорщиною і Польщею спалахнув дипломатичний скандал: його цими днями спровокував Віктор Орбан, зробивши кілька провокативних заяв під час виступу в румунському містечку Беїле-Тушнад (понад 90% його мешканців вважають себе угорцями, тож Орбан регулярно їздить туди і виголошує якісь скандальні тези).

Кінець братерства?

Цього разу друг ліліпутіна і Трампа Віктор Орбан вчергове публічно висловив захоплення московією та її недофюрером: що рф веде «гіперраціональну політику», продемонструвала «гнучкість» у адаптації до санкцій, а «російська м’яка сила» привабливо виглядає насамперед через протидію ЛГБТК.

За словами угорського прем’єра, у наступні десятиліття, або й століття Азія буде домінуючим центром світу (тут він згадав Китай, Індію, Пакистан та Індонезію). «І ми, жителі Заходу, також підштовхнули росіян до цього блоку», - додав Орбан.

Але найбільше цього разу від нього дісталося «братанкам» - полякам. Історично вважається, що між поляками та угорцями багато віків існує тісна дружба (її коріння бере початок у спільному протистоянні Київські Русі та Османській імперії). Тож віддавна існує народна приказка: «Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki». Але цього разу щось пішло не так.

- Поляки ведуть лицемірну політику. Вони критикують нас за наші відносини з росією, а самі також ведуть бізнес з росією через посередників. Я ніколи не бачив такого лицемірства з боку держави, - заявив Орбан.

При цьому він ще й звинуватив Польщу у зміні балансу сил у Європі через послаблення осі «Берлін-Париж» на користь нової конфігурації: Лондон, Варшава, Київ, країни Балтії та Скандинавія. Через це, на його думку, слабшає «Вишеградська четвірка», яка нібито (у фантазіях Орбана) мала ґрунтуватися на визнанні сильної Німеччини і росії та створити третю силу. 

Поляки, звісно, в боргу не залишились.

«Ми не ведемо справи з росією, на відміну від прем'єр-міністра Орбана, який знаходиться на маргінесі міжнародного суспільства - як в Європейському Союзі, так і в НАТО», - заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Теофіл Бартошевський.

Він висловив сумнів у доцільності членства Угорщини в ЄС і Північноатлантичному Альянсі і додав, що не розуміє, чому країна Орбана хоче залишатися членом організацій, які їй так не подобаються і які нібито погано ставляться до Угорщини.

«Чому б Орбану не створити союз з путіним і з деякими авторитарними державами такого типу? Це за принципом, що якщо ти не хочеш бути членом якогось клубу, ти завжди можеш вийти», - заявив Бартошевський.

Заступник голови польського МЗС також скористався нагодою аби нагадати, що на даний час Віктор Орбан блокує два мільярди злотих, які Польща повинна отримати від ЄС як відшкодування за військову техніку, передану Україні. «Вони чекають там, щоб компенсувати нашу військову допомогу Україні. А він це блокує і каже, що буде продовжувати блокувати. Раніше казали, що «поляк, угорець - два брати», а тут така велика сварка в родині», - підсумував Бартошевський.

До суперечки підключився ще один фанатик московії Петер Сіярто, який полюбляє зустрічі із рашаколегою, сумною конякою лавровим.

«Така реакція доводить справедливість угорської приказки: правда ранить», - так він прокоментував заяву Теофіла Бартошевського. За словами Сіярто, Будапешт «довго терпів зухвалу поведінку та лицемірство нинішнього польського уряду, щоб зберегти польсько-угорську співпрацю, але тепер склянка повна».

Поза цим хитросплетінням слів шеф угорського МЗС зазначив, що російська нафта попросту є життєво необхідною для Угорщини, при цьому її у рф закуповують і польські компанії. «У цьому немає нічого поганого, тому що енергопостачання ґрунтується, зрештою, на фізичних потребах, але якщо це так, то не треба лицемірити та звинувачувати інших», - зазначив угорський міністр.

Навколо самі вороги?

Навряд чи угорці ставили собі за мету лише посваритися з Варшавою. Схоже, у них зараз значно ширша рамка. Адже Орбан паралельно ще й спробував наїхати на США.

Серед іншого він дорікнув Європі, що та перестала захищати свої інтереси і беззастережно дотримується політики американських демократів «навіть ціною самознищення».  

Окрім того, Віктор Орбан заявив, що Сполучені Штати стоять за вибухами у вересні 2022 року, коли було підірвано підводний газопровід «Північний потік», побудований для транспортування газу з росії до Німеччини. Угорський прем'єр назвав вибухи «актом тероризму, скоєним за очевидною вказівкою американців».

На ці закиди зреагував посол США в Угорщині Девід Прессман, розмістивши в мережі X повідомлення про те, що риторика угорського прем'єра «ризикує змінити відносини Угорщини з Америкою».

«У нас немає жодного союзника чи партнера, який би так відкрито і невпинно підтримував того чи іншого кандидата на виборах у США, будучи переконаним, що це допоможе Угорщині або, принаймні, йому особисто», - написав Девід Прессман. На його думку, Орбан поширює кремлівські теорії змови про Сполучені Штати, а від справжнього союзника такого навряд чи можна очікувати.

Побільше напруги

Виглядає на те, що вустами і зусиллями офіційного Будапешта у Європі намагаються створити додаткові точки напруженості. І зараз це вже не просто позиція «а ми будемо проти всього». Закладаються точки розколу навіть у колись дружні міждержавні стосунки, там де здавалося б і ділити їх учасникам немає чого.

В бік України, окрім традиційних звинувачень, тепер лунають заяви про те, що Київ «ніколи не стане членом ЄС чи НАТО, позаяк «у нас, європейців, на це не вистачає грошей», говорить ніби від імені всієї Європи угорський прем’єр. І хоч він безпосередньо не багато вирішує, але блокувати певні питання, у т.ч. виділення коштів від Євроспільноти, може. Чим, схоже, із якимось садистським задоволенням користується.

Позиція Угорщини щоразу більше дратує країни-члени ЄС, заявив в одному з останніх інтерв’ю очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський.

«Угорці виглядають ізольованими, коли саме вони просять солідарності з Європою у питанні поставок нафти. Вони не отримують цієї солідарності, тому що важко здобути друзів, якщо хтось випромінює егоїзм», - наголосив Сікорський. І нагадав, запропонував провести одне із засідань Ради міністрів закордонних справ у Львові або у Мукачеві (два роки тому Рада вже засідала у Києві). Петер Сіярто спершу з ентузіазмом зустрів цю пропозицію, однак потім, схоже, отримав інші вказівки. І наклав на неї вето, залишившись наодинці.

Очільник польського МЗС, за його спостереженнями, не бачить, як угорська симетрія – розташування між Москвою та Брюсселем – збільшує важелі впливу Угорщини. «Навпаки, це дратує всіх інших», – переконаний Сікорський.

А поки усі дратуються, угорські топчиновники продовжують розхитувати єдність ЄС з середини. Бо схоже, що таку місію їм доручили ті, кого так полюбляє згадувати як приклад Віктор Орбан.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: