Білоруське та російське зерно – за підвищеними митами у ЄС

Економіка 01.07.2024 Коментарі 0

Із понеділка, 1 липня, у Європейському Союзі набули чинності мита на частину російської та білоруської сільськогосподарської продукції, зокрема, зернові. Це призведе до того, що росфедерації та Білорусі буде невигідно постачати свою продукцію на ринки ЄС.

За даними міністерства сільського господарства Литви, залежно від конкретного товару імпортне мито збільшується до 95 євро за тонну і більше (до 50% їхньої імпортованої вартості). Як зазначає литовський національний мовник LRT, більшість сільгосппродукції з росії та Білорусі досі не обкладали імпортними митами ЄС або ж мито на імпорт було низьким.

Наприкінці травня міністри Євросоюзу схвалили березневу пропозицію Єврокомісії запровадити вищі тарифи на зерно, олійні культури і продукти з них, включаючи пшеницю, кукурудзу, соняшникове борошно, а також гранули з бурякової макухи та сушений горох.

Віце-президент ЄС Валдіс Домбровскіс ще в березні заявляв, що підвищення мита на деякі російські та білоруські сільськогосподарські продукти, включаючи зерно, фактично зупинить їх доступ на ринок євроспільноти.

Щоправда, підвищені тарифи не стосуватимуться російського та білоруського зерна, що йде транзитним через територію ЄС до третіх країн.

Чи вдасться убезпечити себе від нелегального осідання транзитної сільгосппродукції з рф і Білорусі- запитання відкрите.

Наприкінці березня, нагадує LRT, росія попередила вустами путінського глашатая пєскова, що збільшення мит є неприйнятним і призведе до того, що «споживачі в Європі безперечно постраждають».

За даними Єврокомісії, 2023 року в ЄС із росії та Білорусі імпортовано 4,8 мільйона тонн зерна на суму 1,5 мільярда євро. Цікаво те, що порівняно з попереднім – 2022-им роком – імпорт зерна з росії до Євросоюзу збільшився на 56,4% - до 1,5 мільйонів тонн (2022-го було 959 тисяч тонн). Найбільшими споживачами російського хліба у ЄС були Італія, Латвія, Іспанія і Греція.

Фото ілюстративне, ukrinform.ua

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: