Білоруси повинні отримати громадянство України – петиція до Президента

НОВИНИ 06.06.2022 Коментарі 0

Понад 9 тисяч голосів за неповних 6 днів зібрала петиція про надання громадянства іноземцям, які захищають Україну.

«Починаючи із 24.02.2022 в Україну кожного дня прибувають іноземці, які долучаються до захисту територіальної цілісності та суверенітету України. Сучасне законодавство України не передбачає надання таким особам громадянства України, а отже у випадку отримання каліцтва, смерті або полону іноземні добровольці та їхні сім'ї не матимуть належного соціального і правового захисту», - йдеться у тексті петиції.

Ініціаторка петиції Аліна Крамар зазначає, що у випадку потрапляння в полон обмін полоненого проводять із державою, чиїм громадянином він є. Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну прибуло понад 2 тисячі громадян Республіки Білорусь.

«Ця категорія іноземних добровольців є найбільш незахищеною, оскільки Білорусь підтримує росію у війні проти України. Тож у випадку, коли громадянин Республіки Білорусь, який захищає територіальну цілісність і суверенітет України при виконанні бойового завдання, потрапить у полон, його передадуть до Республіки Білорусь, де за ст. 57, 58 Кримінального кодексу Республіки Білорусь до них може бути застосоване тимчасове або довічне позбавлення волі, а в гіршому випадку за ст. 24 Конституції Республіки Білорусь та ст. 59 Кримінального кодексу Республіки Білорусь – смертна кара», - аргументує авторка петиції.

Зважаючи на такі обставини, главу української держави просять надавати громадянство України іноземцям, які в умовах війни захищають територіальну цілісність і суверенітет України. Альтернативою громадянству може бути інший правовий статус, відповідно до якого іноземці та їхні сім'ї матимуть такий же соціальний та правовий захист, як і громадяни України.

Для реагування на звернення інституту Президента України необхідно зібрати 25 тисяч голосів. Проголосувати за таку ініціативу можна на сайті глави держави.

Ознайомитися з правилами і законодавчими актами щодо отримання громадянства України іноземцями та апатридами , які брали участь у захисті територальної цілісності та недоторканості України можна за цим посиланням.

Як відомо, Президент України Володимир Зеленський під час своєї інавгураційної промови висловив ініціативу спростити отримання громадянства України для іноземців.

За інформацією ресурсу opendatabot.ua, за останніх 6 років (інформація на серпень 2021-го року) громадянами України стали майже 40 тисяч іноземців.

За цей період кількість іноземців, які бажали отримати український паспорт зростала. Так, у 2015 році громадянство набули 6,5 тисяч осіб, а 2019 року склав 7,4 тисячі осіб.

Після запровадження карантинних обмежень кількість охочих жити в Україні трохи зменшилась. Так, у 2020 році громадянство отримали 4 532 іноземці.

У період із 2015 до 2020 року найчастіше новими громадянами України ставали мешканці колишніх радянських республік. У топі - російська федерація (15 944 нових громадян), Молдова (3 790), Азербайджан (2 721), Вірменія (2 172), Узбекистан (1 543). Найменша кількість країн Балтії: з Латвії — 61 людина, Литви — 53, Естонії — 16.

Нагадаємо, за словами керівника Білоруського кризового центру Олексія Францкевича, в Україні, окрім добровольців полків імені Кастуся Калиновського та «Пагоня», працюють сотні білоруських волонтерів.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: