«Згинуть наші воріженьки…» або Як путін фізично винищує росіян

РОЗСЛІДУВАННЯ 07.06.2022 Коментарі 0

Слова з українського славня про «воріженьків», які згинуть немов роса на сонці, виявилися пророчими. І хоча автор теперішнього державного гімну України написав їх 160 років тому, основний ворог – путін і його zомбопідлеглі, неухильно дотримується закладеної в українському славні «програми» самознищення. І йдеться не лише про три десятки тисяч убитих росіян і під 100 тисяч поранених. Розпочата путлерівським рашизмом кампанія «собіранія зємель» для неоімперії була приреченою заздалегідь на провал.

Важко сказати, за яких обставин і коли саме путін повірив у свою велич та всемогутність. Найімовірніше, таких «точок відліку» нема – російський диктатор поступово відчував смак і силу влади, щораз наважуючись на нові злочини, не отримавши покарання за попередні. Будівництво владної вертикалі, перекроювання конституції під себе, усунення (аж до фізичного знищення) політичних опонентів, неймовірні награбовані фінансові ресурси на тлі м’якотілості та демократичних загравань Заходу призвели до війни в Україні.

Парадокс ситуації полягає у тому, що декларуючи якусь мету – росія під керівництвом путіна отримує протилежний заявленому результат. А бажання господаря кремля відновити справедливість у світі у контексті припинення наближення НАТО до російських кордонів призвело до подання заявки Швецією і Фінляндією. Вочевидь, у москві переоцінили свої можливості – надто вже путінська кліка відірвалася від реальності - путінізм створив свою, паралельну дійсність. У ній всемогутніми почувалися декілька сотень тисяч корумпованих політиків, чиновників і бізнесменів. Така собі держава у державі. Проте вона не мала майже нічого спільного з величчю федерації і її розвитком.

Цікавими цифрами, що свідчать про регресивні процеси у рф, розпочинаючи із 2000 року, поділився телеграм-канал «Ватное болото».

Так, шкіл було понад 68 тисяч, стало майже 41 тис, кількість лікарень зменшилася на більш як удвічі - з 10 700 до 5 100. А от у пункті житло відбувся відчутний прогрес: було 9,5 млн. кв. метрів, а стало 25,5 млн. кв. метрів. Щоправда, АВАРІЙНОГО.

Відчутний прорив у кількісних показниках у розділі «чиновники» було понад 1,16 мільйона, стало більше 2,3 мільйона. Мільярдерів теж побільшало – від нуля до 83-ох.

Такі цифри свідчать, що політика путінізму вела федеративне об’єднання у зворотній від розвитку бік. Відповідно, позначалася вона і на демографічній картинці.

Кажуть, імперія існує доти, допоки вони захоплює нові території. Росія теж віддавна торує цей шлях, не залежно від форми правління: царат, країна рад чи путінізм. Однаково виходить імперія, що захоплює нові території і втручається у справи інших країн.

Попри саму територію, імперії ще більше потрібен людський ресурс. Теперішній росії, з огляду на негативні тенденції після розвалу радянського союзу у питаннях народжуваності, і поготів. І путін це чудово усвідомлює.

«Попри те, що Путін запровадив одні з найкращих стимулів щодо народження дітей, зараз він стикається з великою проблемою, цитує французького демографа Лорана Шалара (Laurent Chalard) медіаресурс France24.

За останні 30 років населення росії скорочується – розпочинаючи з 1991 року, коли на її території мешкало 148,2 мільйона осіб, до 146,1 мільйона минулого року. Проте, згідно із оптимістичними прогнозами, до 2050 року кількість громадян рф може скоротитися і до 130 мільйонів.

Ален Блюм (Alain Blum) - демограф французького Національного інституту демографічних досліджень каже, що після розпаду союзу росія занурилася в серйозну демографічну кризу, а смертність уперше суттєво перевищила народжуваність. Відтак, кількість населення на початку 2000-их років становила лише 143 мільйони.

Як повідомляє France24, путін після свого приходу до влади, доклав зусиль для стимулювання народжуваності, запровадивши низку державних програм.

«В останні роки уряд запровадив програми фінансової допомоги для батьків, системи сімейних надбавок, премії багатодітним сім’ям…, - розповідає Лоран Шалар. - Не кажучи вже про дуже активну пропаганду навколо цього питання. Сам Путін у своїх публічних виступах регулярно виступає за сімейні цінності та закликає населення заводити дітей».

На додаток до цього росія проводить кампанію зі залучення трудових мігрантів, найбільше яких є із Центральної Азії, полегшує процедуру натуралізації російськомовних і видає російські паспорти громадянам сусідніх країн.

«Путін одержимий цією демографічною проблемою, - каже Лоран Шалар. - На його думку, могутність країни пов’язана з чисельністю її населення. Чим більше населення, тим могутніша держава». Тому у січні 2020 року демографічну кризу путін назвав «історичним викликом». Відтак, за його словами, «доля Росії та її історичні перспективи залежать від того, наскільки нас буде багато».

Французькі демографи кажуть, що зменшення кількості російських громадян є ключовим мотивом для росії у її війні проти України. Тому для путіна вторгнення у сусідню країну полягає не тільки в захопленні території, а й інтеграції захоплених громадян України у рф.

Французьке медіа нагадало, що у своєму останньому переписі населення кремль урахував і 2,4 мільйона жителів Донбасу.

Цього путіну вочевидь замало, бо крім мешканців Криму та Донбасу москва намагається видати побільше паспортів із двоголовою куркою мешканцям, що опинилися на нещодавно окупованих тимчасово територіях, зокрема, Запорізької і Херсонської областей.

Щодо полеглих в Україні молодих і не дуже росіян за імперські амбіції путіна, то їхня кількість «матиме дуже незначний вплив на російську демографію», вважає Шалар.

Десятки тисяч убитих і поранених росіян може і не відіграють критично важливих показників у загальній картині народжуваності. Та наважимося припустити, що війна, яку путін розв’язав проти України, зрикошетить по росії не менше. Схильність російських солдатів до алкогольної інтоксикації, розлади психіки, соціально-економічний занепад унаслідок витрат на війну та зовнішньоекономічних санкцій явно не сприятимуть клімату народжуваності.

І допоки цивілізований світ прораховує можливі глобальні наслідки від путінських дій, на самій росії вирішили за бюджетні кошти викупити… могили для своїх громадян. Це стосується тих, хто фінансово не в змозі собі таке дозволити.

На порталі держзакупівель росії у травні з'явилося багато лотів на організацію поховань у різних містах, пише телеграм-канал «МО».

Наприклад, у Хабаровському краї замовлено риття одразу 700 могил. Аналогічний контракт був п'ять років тому -  але тоді це було лише 120 могил.

Така турбота російської влади могла би свідчити про її гуманне ставлення до своїх солдатів. Насправді ж підкреслює цинізм і безпощадність. Багато росіян, які прийшли зі зброєю в руках, стали попелом у знищеній Збройними силами України бронетехніці. Тисячі решток загарбників стали добривом для українських чорноземів. Ще якась частина лежить замороженою у моргах і вагонах-рефрижераторах – їх путін не квапиться забирати. «Баби ішчьо нарожают?» - Не факт.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: