путін побудував систему повного контролю за виборами – огляд політики росії

АНАЛІТИКА 10.09.2024 Коментарі 0
Ярослав Чорногор

Ярослав Чорногор

Директор програми російських і білоруських студій аналітичного центру Рада зовнішньої політики "Українська призма". Кандидат історичних наук. Закінчив історичний та економічний факультети Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Постачання в росію іранських балістичних ракет, американські санкції проти російської пропаганди за кордоном та завершення формування системи повного контролю за виборами в росії – в рамках Програми російських і білоруських студій Ярослав Чорногор та Антон Оксентюк представили  новий щотижневий #аналізагресора, в якому вони розбирають актуальні новини внутрішньої та зовнішньої політики росії.

Внутрішньополітичні новини

Проведення регіональних виборів в росії. Кремль повноцінно завершив формування системи контролю за виборами на всіх рівнях

У період з 6 по 8 вересня на росії відбулися регіональні вибори. Так, проходило “обрання” 23 губернаторів різних областей. На них “перемогли” усі ті кандидати, хто вже займав посаду губернатора або ж тимчасово виконуючі його обов’язків.

Наразі можна сказати, що побудована система виборів в росії дозволяє кремлю без будь-яких проблем проводити “вибори”, ефективно створюючи публічну видимість легітимності. Основним фактором цієї ефективності стало повноцінне впровадження “електронного голосування”, яке ніяк не дозволяє відслідковувати правдивість даних про явку та голосування.

Надалі слід очікувати, що ніяких подальших проблем із обранням несистемних опозиціонерів на місцевому рівні у кремля більше не виникне. Про це говорять і практична відсутність заяв до правоохоронних органів про порушення під час процесу голосування. Основною причиною цього стала відсутність незалежних спостерігачів.

Фактично, кремль закінчив побудову системи, при якій в країні різні громадські діячі чи несистемні політики не можуть вплинути на будь-які процеси. Це вже продемонстрували вибори у московську міську думу, де раніше засідали декілька представників опозиції, чиї кандидати не належали до системних партій. Ними були 4 депутати від партії “Яблоко”. Вони створювали для кремля інформаційний шум, адже формально належали до представників влади. Крім цього, ці політики вважалися чи не єдиними депутатами зі всієї росії, яких можна було вважати діючою всередині російської політичної системи опозицією. За результатами цих “виборів” ні один подібний кандидат навіть не пройшов реєстрацію.

Окрім цього, поточні регіональні вибори продемонстрували, що заяви представників російської влади, у тому числі й путіна, про те, що військові в росії є новою елітою є лише публічною риторикою. Так, кількість російських ветеранів війни з Україною, які змогли висунути власні кандидатури, не дотягує навіть до 0,5%, це 495 росіяни. Крім цього, важливим фактором стала відсутність уваги російської пропаганди стосовно цих кандидатів. Це говорить про те, що влада не зацікавлена у появі колишніх військових серед депутатів.

Зовнішньополітичні новини:

Виникнення додаткових проблем для російського проекту зрідженого природнього газу “арктик спг 2”

Проти проєкту російської компанії “новатек” щодо видобутку зрідженого природнього газу “арктик спг 2” були введені додаткові санкції з боку США. Мова йде про нові обмеження щодо двох танкерів, які були пов’язані з цим проектом. Раніше у серпні Сполучені Штати вже впроваджували обмеження проти трьох танкерів, які завантажували зріджений газ з “арктик спг 2”. Це призвело до того, що росія не змогла знайти покупців для своїх енергетичних ресурсів. Також санкції призвели до того, що у покупців на світовому ринку просто немає бажання зв'язуватися з підсанкційними танкерами та підприємством. Видання Financial Times, яке опитало експертів на цю тему, підтвердило цю інформацію. Постала ситуація, при якій досі повноцінно не побудований проєкт фактично не здатен продавати будь-які об'єми зрідженого газу.

Іран передав росії балістичні ракети

Минулого тижня західне видання The Wall Street Journal і телеканал CNN з посиланням на власні джерела повідомили про те, що Іран передав росії власні балістичні ракети. Мова йде про більш ніж 200 балістичних ракет “Фатх-300”.

Розмови про подібний сценарій точились протягом останнього року. В російському інформаційному просторі фігурувала інформація про те, що Іран бажав у обмін на власні ракети отримати від Москви винищувачі Су-35, а також технічну можливість самостійно будувати ці літаки. Сам Тегеран офіційно не визнає факт постачань власної зброї росії. Тип ракет, які москва отримала від ірану є фактичним аналогом того озброєння, яке росіяни вже застосовують проти України. Мова йде про систему С-300, яка також використовує ракети класу “земля-земля”, але має низьку точність. Ймовірно, що росія хоче використати іранські ракети “Фатх-300” для заміни власних ракет, чия кількість за період війни суттєво знизилася.

Таким чином ми можемо говорити про високу ймовірність того, що Іран отримає російські винищувачі Су-35. Разом із цим досі залишається відкритим питання, чи отримає Тегеран додатково технічну можливість самостійно будувати ці літаки.

Росія продовжує роздувати ядерну істерію навколо Курської АЕС

Москва продовжує підвищувати рівень публічної істерії навколо ситуації із Курською АЕС. Як раніше й аналізувала Українська призма, росія вирішила для цього по максимуму використовувати міжнародний фактор та організацію МАГАТЕ.

Так, 6 вересня голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі разом із главою "Росатома" Алєксєєм Ліхачовим провели переговори в закритому режимі в Калінінграді. Цікавим є той факт, що у російській делегації були представники цілої низки російських державних органів, у тому числі й міністерства оборони.

Минулого місяця москва вже використовувала власну ядерну істерію, аби отримати від МАГАТЕ відповідну реакцію, яку можна було би використати проти України. У серпні Рафаель Гроссі заявляв, що навколо ситуації з Курською АЕС виникла «небезпека ядерного інциденту». При цьому прямих звинувачень на адресу Києва Москва досі не отримала.

За результатами ж переговорів з МАГАТЕ минулого тижня, російські представники почали просувати новий наратив, погрожуючи величезною ядерною катастрофою забагато значнішою ніж Чорнобильська, у разі атаки на Курську АЕС. Ліхачов при цьому заявив, що постраждають від цього країни ЄС та Туреччина. Подібна деталізація також має на меті створити додатковий тиск на Україну від цих держав.

Слід розуміти, що Москва досі нічого не робить, аби справді нівелювати подібний варіант розвитку подій. Так, російська влада не зупинила атомну станцію, хоча заявляла про розгляд цього варіанту. З огляду на риторику Кремля, яка лише продовжує загострюватися, Україні слід й надалі очікувати, що росія буде намагатися по максимуму використовувати МАГАТЕ для просування ядерної істерії.

Масштабні санкції проти російської пропагандистської машини за кордоном

Минулого тижня Сполучені Штати ввели санкції проти російської медіа-гілки RT (колишня Russia Today). В цілому обмеження торкнулися усієї медіа-групи “россия сегодня”, до складу якої, крім ресурсів орієнтованих на внутрішню аудиторію, входять RT та Sputnik - основні рупори просування російської пропаганди за кордоном. Санкції також були введені у відношенні 10 фізичних осіб, пов’язаних із RT, у тому числі й її головного редактора, пропагандистки Маргаріти Сімоньян. Причиною введених обмежень стало використання цієї структури москвою для спроби вплинути на президентські вибори в США. Це рішення вже призвело до того, що дехто з іноземних пропагандистів, які співпрацювали з RT заявили про розрив будь-яких зв’язків з організацією.

Крім введених санкцій стало відомо, що Мін’юст США висунув звинувачення двом працівникам RT, які фінансували компанію Tenet-Media - велику американську медіа-платформу. Вони дали їй як мінімум 10 мільйонів доларів. Tenet-Media є місцем, де виступають популярні американські правоконсервативні діячі. Таким чином США перекрили один із методів, завдяки яким москва намагалася просувати власні наративи серед американського електорату та впливати на американську політику.

Головна ілюстрація – карикатура Morten Morland 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: