москва все більше залучає мігрантів до війни проти України – огляд політики росії 

АНАЛІТИКА 02.07.2024 Коментарі 0
Ярослав Чорногор

Ярослав Чорногор

Директор програми російських і білоруських студій аналітичного центру Рада зовнішньої політики "Українська призма". Кандидат історичних наук. Закінчив історичний та економічний факультети Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Росія залучає мігрантів до війни проти України, нові болючі санкції ЄС проти москви та ордер на арешт Шойгу та Гєрасімова – у рамках Програми російських і білоруських студій Ярослав Чорногор та Антон Оксентюк представляють новий щотижневий #аналізагресора, в якому вони розбирають актуальні новини внутрішньої та зовнішньої політики росії.

Внутрішньополітичні новини

Росія починає активно залучати мігрантів до війни проти України

Російська влада продовжує шукати нові методи посилення мобілізації та залучення додаткових сил до армії для подальшого ведення бойових дій проти України. Минулого тижня в рамках сесії петербурзького юридичного форуму голова слідчого комітету рф Алєксандр Бастрикін провів дискусію на тему потенційних змін у законодавстві щодо проблеми мігрантів. Він жорстко виступив за посилення російської міграційної політики.

З часів теракту у Крокус Сіті, який організували терористи з Ісламської держави, політики в росії розпочали цілу публічну кампанію, направлену на більш ефективний контроль мігрантського середовища. З цього часу російські силовики регулярно проводять облави у місцях компактного проживання мігрантів, перевірку їх документів та посилання на війну. Сам путін публічно наголошував на необхідності цифровізувати ці сферу, що дозволило б владі в режимі реального часу розуміти, яка кількість мігрантів на цей час перебуває в росії, де вони проживають та яку частину можна відносно легко відправити на війну. Наразі в росії взагалі відсутня юридична політика у сфері контролю за міграцією, що потенційно дозволяє кремлю без бюрократичних проблем залучати мігрантів у бойові дії.

Справді важливими стали слова Бастрикіна про методи керування кількістю мігрантів завдяки “виловлюванню” тих, хто отримав російське громадянство, щоб їх посилати на війну. Мова йде про 30 тисяч осіб, які поставили на військовий облік та 10 тисяч нових громадян росії, яких вже відправили воювати з Україною. Бастрикін заявив, що цим питанням займаються його слідчі, хоча згідно з російським законодавством це питання не входить до компетенції слідчого комітету. Таким чином російська влада поступово починає все більше залучати мігрантське середовище до теми війни та їх участі у ній. Проблема полягає у тому, що їх величезна кількість на території росії створює перед Україною загрозу постійного збільшення кількості російської армії. Цей метод може стати альтернативою поточній мобілізаційній стратегії, яка полягає у наданні величезних, за мірками росії, коштів тим росіянам, які підпишуть контракт із міноборони, а також постійне збільшення рівня цих витрат

Кадиров продовжує призначати на керівні посади в Чечні власних родичів

Так званий “голова” Чечні Рамзан Кадиров продовжує призначати на керівні посади республіки власних родичів. Ця практика почала набувати все ширшого масштабу, особливо на фоні останніх чуток про потенційні проблеми зі здоров’ям у чеченського ватажка. Минулого тижня Кадиров призначив на посаду секретаря ради безпеки Чечні свого племінника, Хамзата Кадирова, який є сином рідного брата Рамзана Кадирова. До цього Хамзат Кадиров довгий час працював як керівник одного з муніципальних районів, а в 2023 році він став заступником голови уряду Чечні.

Фото 24tv.ua

Це призначення є продовженням розпочатої ще у 2023 році стратегії активного залучення Кадировим на керівні посади в Чечні власних родичів та наближених людей. На цей час з 23 посад в чеченському уряді 9 займають саме представники його родини. На саму ж посаду голови уряду Кадиров нещодавно призначив одного зі своїх найбільш наближених союзників - Магомєда Даудова.

Ці призначення відбуваються на фоні новин про важку хворобу Кадирова. У квітні 2024 року видання “Новая газета Европа” опублікувало великий матеріал, у якому заявило, що чеченський ватажок хворіє некрозом підшлункової залози та що “стан його здоров'я не залишає надій на його лікування".

Зовнішньополітичні новини

ЄС ввів 14-ий пакет санкцій проти росії

Євросоюз оголосив про запровадження нового, 14-го пакету санкцій проти росії. У ньому були введені обмеження проти 116 фізичних та юридичних осіб, “які відповідальні за дії, що підривають чи створюють загрозу територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України”.

Цей пакет санкцій є одним із найбільш болючих для російської економіки, тому що в ньому включений удар по її енергетичній складовій та по схемах з обходу санкцій.

Так, була введена заборона на перевантаження російського зрідженого природного газу (ЗПГ) на території ЄС та її портів. Вони активно використовувались росією для транспортування такого газу у треті країни.

Крім цього, ЄС заборонив здійснювати будь-які інвестиції у проекти москви, пов’язані з видобуванням ЗПГ. Подібні обмеження раніше вже запровадили США, що сильно вдарило по цій області російського енергетичного сектору. Ще у квітні 2024 року стало відомо, що амбіційний проект компанії “новатэк” Arctic LNG 2 був фактично згорнутий. Через неможливість отримати спеціалізовані танкери льодового класу для перевезення ЗПГ. Тоді компанія заявила про фактичну переорієнтацію своїх можливостей та зосередження уваги на другому проекті ЗПГ - Murmansk LNG, заводу з виробництва зрідженого газу у місті Мурманськ. 14 пакет санкцій вдарив саме по цьому проекту. Раніше аналогічні обмеження ввів і Лондон. Таким чином поточна ціль москви збільшити власну частку на світовому ринку ЗПГ до 1/5 до 2030-2035 років з поточних 8% слід вважати доволі складним завданням.

Ще однією важливою складовою цього пакету стало запровадження Євросоюзом додаткового контролю за обходом санкцій. Раніше погрози вторинних санкцій зі сторони США доволі болюче вдарили по можливості росіян взаємодіяти з банками тих країн, які допомагали москві обходити обмеження. Мова йде про фінансові установи Китаю, Туреччини, ОАЕ та інші.

ЄС також заблокував доступ до деяких російських ЗМІ на своїй території. Мова йде про “риа новости”, “известия” та “российская газета”. Хоча подібне рішення не сильно вдарить по пропагандистськім можливостям москви у Європі, у силу низької європейської аудиторії цих ресурсів, воно може означати подальшу роботу ЄС у протидії російської дезінформації.

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Шойгу та Гєрасімова

25 червня Палата досудового розслідування II Міжнародного кримінального суду видала ордер на арешт колишнього міністра оборони Сєргєя Шойгу та начальник генерального штабу рф Валєрія Гєрасімова. У заяві зазначається, що їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людяності, а самі обвинувачення стосуються ударів по об'єктах цивільної інфраструктури та мирному населенню.

​У самій росії, на диво, болюче відреагували на це рішення. Офіційно кремль через прес-секретаря путіна Дмітрія Пєскова заявив, що не визнає рішень Міжнародного кримінального суду та вважає їх абсурдними. Разом із цим одіозний заступник секретаря ради безпеки рф та колишній президент рф Дмітрій Мєдвєдєв чи не вперше визнав болючість західних ініціатив проти москви. Мова йде одночасно про санкції, арешти російських активів та кримінальні справи проти російських політиків. Мєдвєдєв написав у своїй соцмережі, що ці рішення Заходу росія може сприйняти як привід для оголошення війни, хоча раніше офіційна пропаганда висміювала європейські та американські обмеження та рішення. Важливим є факт, що саме погрози ядерною зброєю та війною залишаються найбільш ефективними індикаторами занепокоєнь москви щодо відповідних рішень та питань.

Новий російський міністр оборони Бєлоусов провів телефонну розмову з міністром оборони США Ллойдом Остіним

25 червня стало відомо, що міністр оборони США Ллойд Остін провів телефонну розмову з міністром оборони росії Андрієм Бєлоусовим. Останній раз подібний діалог відбувся 15 місяців тому. Ініціатором розмови були США, а її ціллю зазначається необхідність збереження комунікацій між військовими.

Найбільш ймовірно, що причиною розмови стали два факти. По-перше, Бєлоусов є новим міністром оборони, тому США намагаються зберігати з ним контакт. По-друге, розмова відбулась одразу після нещодавнього удару ЗСУ по Криму, в результаті якого уламки збитої російською ППО ракети впали на території місцевого пляжу, що призвело до смерті декількох росіян, які прийшли відпочити на території, яка розташована в 4 км від російського військового аеродрому та бази вмф рф. Після цього москва звинуватила Вашингтон у тому, що цей удар є нападом США на росію. Ймовірно, що Остін повторив позицію Пентагону про те, що Україна самостійно обирає цілі для атак. Загалом факт розмови міністрів слід вважати стандартним та необхідним для збереження контактів та обміну думками.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: