На росії постають відцентрові сили як реакція на нездатність москви побороти тероризм у регіонах    

АНАЛІТИКА 02.07.2024 Коментарі 0

У різних регіонах росії почали проявлятися відцентрові сили як реакція на неспроможність путіна, сконцентрованого на війні в Україні, приборкати хвилю тероризму і кримінального насильства, яка все більше піднімається у країні, в історії котрої безліч прикладів масових кривавах актів, коли загинули сотні та тисячі невинних людей. При цьому йдеться і про загрози, що йдуть від міжнародних терористичних організацій.    

Нагадаємо, що 23 червня у російському Дагестані у містах Дербенті та Махачкалі озброєні люди обстріляли православні церкви, синагогу та пост поліції. Загинуло щонайменше 20 людей.

В американському Інституті вивчення війни (ISW) кажуть, що до цих нападів найімовірніше  причетний північнокавказький осередок "Ісламської держави" (ІД), що  має назву "Вілаят Кавказ".

Яка ж була відповідь москви? Якщо одним словом, то традиційна:  російські силовики знову абсолютно безпідставно звинуватили у нападі Україну та НАТО.

Така анемічна реакція кремля, м`яко скажемо, для російських регіонів звучить непереконливо. Серед росіян, поділених за національними, релігійними та соціальними фактора, що само по собі є потенційним джерелом соціальної напруги, починає знову формуватись атмосфера страху стати жертвою теракту, вчиненого в ім`я якихось незрозумілих ідей. 

Дагестан. 24 червня 2024 р.

Про це вже пишуть регіональні російські медіа. Тон таких публікацій ще досить лояльний щодо москви, звучать запевнення у повній відданості центру, але вже лунає попередження: подбайте про безпеку в країні, бо в іншому випадку їм доведеться відмежуватись і самим узятися за організацію спільної безпеки. 

Зокрема, пропонуємо вашій увазі переклад статті  із сайту "Самбия. Калининградская земля", що має назву "Настрої на околицях: депутати Дагестану проти тероризму, а Калінінграда – сепаратизму": "У різних куточках РФ, на півночі та півдні, останнім часом спостерігається схожа реакція на загрози безпеці країни. Депутати Дагестану одноголосно підтримали заходи протидії тероризму, а їхні колеги з Калінінградської області виступили проти сепаратизму.

На перший погляд, ці події можуть здатися непов'язаними. Однак при більш уважному розгляді простежується загальна тенденція: у регіонах, віддалених від центральної влади, активізуються відцентрові сили, спрямовані на зміцнення безпеки та захисту своїх інтересів.

Перестрілка в Махачкалі.

Дагестан, з його багатовіковою історією міжетнічних конфліктів і тліючою загрозою тероризму, гостро потребує рішучих заходів для боротьби з цими явищами. Підтримка депутатами заходів щодо протидії тероризму є демонстрацією їхньої рішучості зберегти мир та стабільність у регіоні.

У Калінінградській області, що межує з членами НАТО, тема сепаратизму викликає особливу тривогу. Підтримка депутатами антисепаратистської позиції є сигналом їхньої твердої прихильності до єдності та цілісності країни, але в суспільстві багато жителів Калінінградської області все ж таки є переконаними прихильниками євроінтеграційних процесів.

Важливо, що ці позиції не спрямовані на протистояння центру.

Навпаки, вони відображають бажання регіонів взяти на себе велику відповідальність за свою безпеку та майбутнє. В умовах геополітичної напруженості та загроз, що наростають, центральна влада не може сама вирішувати всі проблеми.

Необхідна мобілізація зусиль на місцях, активна участь регіонів у забезпеченні безпеки та стабільності країни. Водночас важливо не допустити, щоби прагнення безпеки обернулося утиском прав і свобод громадян.

Будь-які заходи щодо протидії тероризму та сепаратизму мають реалізовуватися в рамках закону та з повагою до прав людини. Необхідно знайти баланс між безпекою та свободою, між захистом інтересів держави та захистом прав особистості.

Тільки такий підхід може забезпечити тривале благополуччя і сталий розвиток як Дагестану, так і Калінінградської області. Подібні настрої в цих двох регіонах є сигналом для центральної влади, а каталізатором відцентрових сил, на нашу думку, є СВО та санкції Євросоюзу.

Необхідно прислухатися до сподівань людей на місцях, залучити їх до процесу ухвалення рішень, надати їм більше повноважень та ресурсів для вирішення своїх проблем".

Фото – sambia.info

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: