Знищення ватажків терористів на Близькому Сході: хто найбільше нагнітає ситуацію?

АНАЛІТИКА 31.07.2024 Коментарі 0

Градус напруги на Близькому Сході останнім часом неймовірно зріс. Декілька точкових ракетних ударів по лідерах угруповань ХАМАС та «Хезболла» в Ірані та Лівані днями здійснили збройні сили Ізраїлю. США вдарили по бойовиках в Іраку. Після чого напівбожевільний рашист-ідеолог дугін почав волати про «боротьбу Заходу із людством» та необхідність потужної відповіді на це.

У середу, 31 липня, у ХАМАС заявили, що одного з лідерів їх угруповання Ісмаїла Ганію вбито ударом керованої ракети. Корпус вартових ісламської революції підтвердиd смерть Ганії через декілька годин після того, як він був присутній на церемонії приведення до присяги нового іранського президента Пезешкіана (про неї уже писав ЗІФ), і заявив, що проводить розслідування.

Президент Ірану Масуд Пезешкіан заявив у середу, що він «захищатиме  територіальну цілісність, гідність, честь і гордість, і змусить терористичних окупантів шкодувати про свій боягузливий вчинок» щодо вбивства лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії в Тегерані, повідомляють іранські ЗМІ.

Ізраїль, який звинувачують у ліквідації Ганії, не коментував інцидент, але скликав «кабінет безпеки» - через зростання кількості погроз помсти. Як нагадує АР, Ізраїль пообіцяв вбити Ганію та інших лідерів ХАМАСу за напад на Ізраїль 7 жовтня, в результаті якого загинуло 1200 людей і близько 250 були взяті в заручники.

Днем раніше ізраїльтяни завдали ракетного удару у Бейруті (Ліван) по командиру «Хезболли», який, на їх думку, є відповідальним за удар по Голанських висотах, у результаті якого загинули 12 дітей і підлітків. Ізраїльске видання The Times of Israel зазначає, що, імовірно, обʼєктом авіаудару по Бейруту був Фуад Шукр, також відомий як Хадж Мохсін - старший радник лідера угруповання Хасана Насралли.

Також у вівторок стало відомо про те, що США завдали удару по Іраку в рамках самооборони на тлі зростання напруженості в регіоні після ізраїльського авіаудару по Бейруту. Іракські джерела повідомляли, що в результаті удару по базі на південь від Багдада (вона використовується Іракськими силами народної мобілізації) було вбито чотирьох членів угруповання, до складу якого входять кілька пов'язаних з Іраном збройних ополченців, і ще четверо отримали поранення.

Американські офіційні особи на умовах анонімності заявили, що США завдали авіаудару по місту Мусаїб. За їх словами, удар був націлений на бойовиків, які, на думку США, готувалися до запуску безпілотників і становили загрозу для американських і коаліційних сил. Ця атака стала першим відомим ударом США в Іраку з лютого (тоді американські військові завдали авіаударів в Іраку і Сирії по більше ніж 85 цілях, пов'язаних з іранськими збройними формуваннями). Цей удар міг бути спровокований ракетним обстрілом іракської авіабази Айн аль-Асад (там розташовані американські військові) минулого тижня - по ній випустили кілька ракет, хоча про пошкодження чи жертви не повідомляли.

Чи розпочнеться велика війна на Близькому Сході?

Убивство Ганії сталося на тлі продовження війни у Секторі Гази, яка дестабілізує Близький Схід, загрожуючи перерости у ще масштабніший регіональний конфлікт. Ганія, який зазвичай проживав у Катарі, був одним із ключових учасників переговорів про припинення вогню від ХАМАС. Останнім часом ці перемовини за посередництва Єгипту й Катару, схоже, зайшли в глухий кут. І ліквідація одного з чільних переговорників ще більше загострить ситуацію.

Представники ХАМАСу та «Хезболли» вже заявили, що обов’язково помстяться за своїх представників.

Вищий орган безпеки Ірану зібрався, щоби визначити стратегію у відповідь на смерть Ісмаїла Ганії. «Відповіддю на вбивство буде фактично більш жорстка спецоперація, спрямована на те, щоб вселити глибокий жаль у злочинця», - заявив представник Ірану в ООН.

Водночас, як пише Reuters, верховний лідер Ірану Алі Хаменеї заявив, що Ізраїль дав підстави для «жорстокого покарання для себе», і обов'язком Тегерана є помститися за смерть лідера ХАМАС, оскільки це сталося в іранській столиці. 

Рашисти активно нагнітають

Тим часом московити смакують подробиці та нагнітають ситуацію, висвітлюючи різноманітні подробиці. Для кремля загострення будь-яких регіональних конфліктів – просто знахідка.

Новини про реакцію різноманітних іранських та світових діячів на ліквідацію Ганії нині заповнили стрічки пропагандистських рашаЗМІ. Різноманітні «експерти» та «спеціалісти-міжнародники» авторитетно заявляють про витік інформації щодо перебування одного з лідерів ХАМАСу в Тегерані, закидають США участь в ізраїльських акція помсти та прогнозують загострення в регіоні – аж до масштабного збройного конфлікту.

«Це все дуже погано. Це абсолютно неприйнятне політичне вбивство і це призведе до подальшої ескалації напруженості», - багатозначно заявив заступник голови конячого МЗС Міхаіл Богданов.

Ескалацію напруженості, яка може вийти за межі регіону, обіцяє глава комітету держдуми з міжнародних справ леонід слуцький. Він ще щось додав про «чергове грубе порушення суверенітету Ірану», але зважаючи на те, як себе повидить Тегеран, це прозвучало досить комічно.

Відзначився й один з кремлівських ідеологів, улюблений ліліпутінський філософ алєксандр дугін.

«Безпрецедентно. Ізраїль переніс фронт терористичної боротьби всередину Ірану, - цитують дугіна рашаЗМІ. – Якщо вас цинічно знищують у всіх на очах, а ви вперто «не піддаєтесь і не піддаєтесь на провокації», то це виглядає вже якось дивно. Начебто ви самі заохочуєте маніяків продовжувати робити з вами те саме».

Загалом, чергова «дзеркалка» у виконанні рашистів, ніби й нічого нового: головне звинуватити супротивників у твоїх же гріхах і зробити вигляд, що сам – «білий і пухнастий». Але далі цього напівбожевільного понесло у хащі: були і геноцид палестинців, і знищення «мирних людей», яке нагадує йому дії «української хунти». Ну і винні в усьому американці.

«Захід веде боротьбу із людством. Захід атакує. Людство пручається. Поки що все саме так. Важливо переламати тренд, щоб було навпаки», - наголосив дугін. При цьому примирення із Заходом сподіватись не варто, бо «Захід і його проксі лише звіріють і стають все жорстокішими та безцеремоннішими, відчуваючи повну безкарність і діючи вільно на території тих, з ким борються. Ми ж зачаровані кордонами, лініями та правилами, на які противникам давно начхати», - наголосив цей «філософ».

А щоби ні в кого не виникало жодних сумнівів, дугін заявив, що  спочатку потрібна перемога, а потім можна зайнятися і версткою нового світопорядку. При цьому слабкі й ті, хто програв, не мають права на визначення параметрів майбутнього. Тим часом десь у пеклі тихо пустили сльози Мусоліні, Геббельс та Гітлер – схоже, московити їх таки перевершили.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: