"Смерть Америці" та "Смерть Ізраїлю" - новий президент Ірану склав присягу під радикальні гасла

ПЕРЕКЛАДИ 31.07.2024 Коментарі 0

Новий президент Ірану Масуд Пезешкіан склав присягу у вівторок (30 липня) після перемоги на виборах на початку цього місяця, пообіцявши покращити зв’язки зі світом і послабити обмеження соціальних свобод у країні.

Про це пише Reuters.

"Ми продовжуватимемо конструктивну та ефективну взаємодію зі світом, засновану на гідності, мудрості та доцільності", - сказав порівняно  поміркований Пезешкіан на засіданні парламенту за участю іноземних високопосадовців, а також  в прямому ефірі державного телебачення.

Його перемога підняла надії на потепління антагоністичних відносин Ірану із Заходом, що могло б створити можливості для розрядки цього ядерного протистояння зі світовими державами.

Але Пезешкіан вступає на посаду в момент ескалації напруженості на Близькому Сході через конфлікт Ізраїлю з ХАМАС у Газі та транскордонні бойові дії з союзником Ірану Хізбаллою в Лівані .

Іран, який підтримує угруповання, які називають себе «вісью опору» впливу Ізраїлю та США на Близькому Сході, звинуватив Сполучені Штати у підтримці того, що вони називають ізраїльськими злочинами в Газі.

"Ті, хто постачає зброю, яка вбиває дітей, не можуть навчати мусульман гуманності", – сказав Пезешкіан під скандування "Смерть Америці" і "Смерть Ізраїлю".

На церемонії були присутні лідери палестинських союзників Ірану ХАМАСу та Ісламського джихаду, а також високопоставлені представники підтримуваного Тегераном руху хуситів Ємену та ліванської Хезболли.

Пезешкіан, який, як очікується, призначить свій кабінет протягом двох тижнів, замінив жорсткого Ебрагіма Раїсі, який загинув під аварії гелікоптера у травні цього року. 

Як найвищий авторитет в Ірані, верховний лідер аятола Алі Хаменеї має останнє слово в усіх державних питаннях, включаючи зовнішню та ядерну політику.

Він також має затвердити кандидатури Пезешкіана на ключові посади в Кабінеті, як-от, міністрів закордонних справ, нафти та розвідки.

Окрім посилення тиску Заходу через ядерну програму Тегерана, яка швидко розвивається, Пезешкіан стикнеться з величезним завданням звільнити Іран від руйнівних санкцій США , відновлених після того, як Вашингтон відмовився від ядерної угоди Ірану з великими державами в 2015 році", - сказано у повідомленні.

Окрім того ЗМІ цитують виступ Масуда Пезешкіана під час інавгурації.: , як президент, перед священним Кораном і народом Ірану присягаюся всемогутньому Богу бути охоронцем офіційної релігії, системи Ісламської Республіки та конституції країни", - заявив новий президент Ірану під час інавгурації.

Фото – інавгурація Масуда Пезешкіана/Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS)

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: