Євротюнінг польського уряду від PiS

АНАЛІТИКА 23.12.2017 Коментарі 0

11 грудня президент Польщі Анджей Дуда призначив новий, але старий у своєму складі, уряд Польщі на чолі з Матеушем Моравецьким.

Станом на 19 грудня нові посади у старому уряді отримали Міхал Дворчик (колишній держсекретар Міністерства Оборони став секретарем Канцелярії прем’єра) та Марек Сускі (очолив політичний кабінет прем'єр-міністра), новим речником уряду було призначено Йоанну Копцінську. Натомість, глобальні зміни в уряду мають відбутися у січні, очікується відставка нинішнього міністра закордонних справ і призначення на цю посаду Кшиштофа Щерського, що має бути реверансом у бік президента.

Свої посади збережуть міністр Ярослав Говін, Збігнев Зьобро та Антоній Мачєревіч. Цікаво, що у опозиційні колах стверджують, що один з коаліціантів нинішнього уряду шукав компромат на Матеуша Моравецького, щоб не допустити його призначення. Нагадаю, що формально в Польщі владу здійснює коаліція Об’єднана Правиця (яка об’єднує Право і Справедливість, Порозуміння та Солідарну Польщу).

Отож хто такий новий польський прем’єр і що від нього чекати?

Матеуш Якуб Моравецький, фото: twitter.com/Morawiecki_M

Матеуш Якуб Моравецький міг очолити уряд ще у 2015, одразу після парламентських виборів у Польщі. Проте, через можливі політичні ризики, а саме потенційне не сприйняття даного призначення електоратом партії Право і Справедливість (ПіС), його призначення було відтерміновано. Слід нагадати, що Матеуш Моравецький був радником Дональда Туска, який також пропонував йому посади в своєму уряді. Можливо відмова від посади в уряді Туска пов’язана з політичними переконаннями, а можливо з посадою, яку йому тоді пропонували. Однак, бажання нового прем’єра займатися політикою та служити спільному благу зріло і з’явилось не вчора і не рік тому. До праці в уряді Шидло теперішній польський прем’єр  був успішним банкіром, заробив декілька мільйонів злотих, був одним з переговорників щодо вступу Польщі до ЄС. 

Політичні та економічні погляди нового прем’єра можна охарактеризувати, як праві. В політичній сфері він декларує консервативні та патріотичні погляди, починаючи історії закінчуючи звичаєвими справами у сфері приватного. У сфері економіки він поміркований лібертаріанець, водночас новий польський прем’єр – це прагматик та технократ.

План Моравецького був офіційною економічною програмою у виборчій компанії ПіС, незважаючи на те, що Моравецький не балотувався до парламенту. Варто зазначити, що Беата Шидло має дуже широку підтримку серед виборців ПіС та в середині самої партії. Відповідно, новий прем’єр з’явився всупереч симпатіям «залізного електорату» ПіС, який дуже любив колишню прем’єрку Шидло.

Станом на 20 грудня експерти зазначали, що Матеуш Моравецький був призначений Ярославом Качинським з огляду на поважні проблеми, які чекають Польщу у майбутньому.

Ярослав Качинський та Матеуш Моравецький, фото: AP Photo/Alik Keplicz

Один з польських експертів переконував, що нинішній Варшаві потрібний гарний переговорник з Брюсселем з огляду на проблеми, які не відомі широкому загалу, але їх потрібно буде розв’язати, і Беата Шидло з цим не ймовірно на впорається. На сьогодні відомо, що головною проблемою прем’єра Моравецького буде не тільки економічні реформи (інноваційність та запобігання виведенню податків), а передусім переконання Єврокомісії, що реформа судової гілки не узурпацією влади в Республіці Польща.

До цього часу більшість експертів переконували, що зміна польського прем’єра відбулась з огляду на потребу розширення електорату ПіС та реалізацію економічної програми партії. В той же час, мусуються плітки, що Моравецький може стати наступником Качинського, але на сьогодні важко оцінити чи даний прогноз є правдивим.

Матеуш Моравецький та Ярослав Качинський, фото PAP/Stanisław Rozpędzik

У будь-якому разі на сьогодні Моравецький став прем’єром виключно завдяки вольовому рішенню Качинського. Характерно і те, що Корнель Моравецький (батько прем’єра, колишній дисидент, був обраний за списками Кукіз’15, нині старший Моравецький вийшов з фракції і створив власну парламентську групу «Вільні та Солідарні» та партію з аналогічною назвою) та його син, прем’єр-міністр РП  Матеуш Моравецький у дуже гарних стосунках з польським президентом Анджем Дудою.

Анджей Дуда та Корнель Моравецький: фото Eastnews

Поясню простіше, Матеуш Моравецький – це Тарас Чорновіл – тільки з твердими політично-моральними принципами, гарною освітою за кордоном та вмінням заробляти гроші у банківській сфері.

 Його інтерв’ю для католицького телебачення «Trwam» та подальше тиражування в українських ЗМІ заяв про геноцид на Волині та біженців з України – це обов’язковий уклін в бік так званого ПіС-бетону.

Але слід розуміти, що Україна буде цікавити Моравецького виключно з огляду на можливість реалізації тих або інших економічних інтересів Польщі. Новий прем’єр не буде збільшувати або зменшувати заангажованість у польсько-українські відносини. В ПіС існує переконання, що «Україна не цінує Польщу і її жертовність на користь України», мається на увазі відмова від співпраці з Росією у сфері транзиту нафти на газу до Європи (проект Північного потоку та Північного потоку – 2). В ПіС переконані, що Київ сприймає польську позицію, як даність. Поляки хочуть, щоб Київ зрозумів, що Польща несе втрати і зробив поступки. Найбільшою прикрістю є те, що нинішня влада Польщі розглядає виключно найгірші сценарії польсько-українських відносин, оскільки не готова жертвувати на користь інших політичних партій близько 10% електоральної підтримки, які гарантує тема «Волині’43».

В той же час, Матеуш Моравецький зацікавлений в поліпшені стосунків з Білорусією (включно з інвестиціями та участю в приватизації), економічною співпрацею з Казахстаном та Китаєм. Новий польський прем’єр цікавиться великими ринками, що розвиваються. Проте, безперечно для нього головний союзник – це США.

Дональд Трамп та Матеуш Моравецький фото. twitter.com/MR_GOV_PL

Одна з головних проблем нового польського прем’єра – відсутність власної команди, принаймні досі не відомо нічого хто буде міністром фінансів, а сам навряд чи Матеуш Моравецький зможе водночас очолювати мінфін та бути прем’єром.

Заслуговує на увагу, думка експертів, які наближені до правлячих кіл РП. Вони переконані, що після призначення нового прем’єр-міністра в Польщі жодного зближення з Росією не відбудеться, оскільки Росії немає чого запропонувати полякам, а ідеологічні поділи (Смоленськ та недовіра до Росії серед електорату) занадто великі, щоб ними знехтувати.  В даному контексті вартує нагадати інтерв’ю, яке було надано 4 вересня 2017 року, тоді ще віце-прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким телеканалу Fox News. У вказаному інтерв’ю теперішній очільник уряду РП, коментуючи загрози пов’язані із проведенням Росією військових навчань   «Запад-2017» та агресивної політики Кремля, чітко наголосив на тому, що «Дійсно існує реальна загроза. Росія агресивна. Росія біля наших кордонів. Росія вторглась в Україну, як вторгалась і в багато інших країн за останні чотириста років…. »

Натомість, політологи, що симпатизують опозиції стверджують, що від цієї влади можна очікувати будь-яких кроків.

 

 

  ЄВГЕНІЙ БІЛОНОЖКО

 


Ілюстративне фото: eucham.eu

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: