Як розкрадають заводи Маріуполя

Економіка 22.06.2023 Коментарі 0

Ліліпутінські бізнесмени почали наживатися на вже розбомблених заводах. Упродовж декількох місяців із їхніх складів безконтрольно вивозили листову сталь, вугілля, сировину, контейнери та інше українське майно.

За приблизними підрахунками компанії-мародери збагатилися щонайменше на $15 млн. (понад один мільярд рублів). Серед «бізнесменів»-крадіїв – олігарх зі списку Forbes, люди каДиркіна, сусід «командарма» суровікіна й інші, пише ТГ-канал «МО».

Грабунок відбувався ще до вересня 2022-го (коли московія оголосила загарбану українську територію «своєю»), тож інформація опинилась у документах федеральної митної служби серед товарів, які ввозили з-за кордону.

Отже, до вересня-2022 в Росію ввезли понад 1,5 млн. кг металу, виробленого на «Азовсталі» (вартістю $2 млн.). Продукцію вивозило ТОВ «Лісбудторг» із міста Валуйки Білгородської області (нині туди іноді «прилітає»). Власники цієї компанії регулярно заробляють на держконтрактах, зокрема, на постачаннях для служби виконання покарань.

До складу засновників заводу Ілліча увійшов бізнесмен із Гудермеса. Як розповів керівник Маріупольського телебачення Микола Осиченко, крадіжку української продукції «кришують люди Кадирова».

З «Азовсталі» та комбінату Ілліча вивезли майже 5 тис. тонн вугілля. У цьому грабунку взяла участь група компаній «Талтек», очолювана Юрієм Кочерінскім, чий особняк на Рубльовці розташований по сусідству з маєтками одного з командувачів вторгнення генерала сєргєя суровікіна.

Із Маріуполя рашисти викрали декілька вантажних контейнерів і вагонів. При цьому в крадіжках росіянам допомагало білоруське підприємство – «Могилівський металургійний завод». Через Гомельську область контейнери перевозили до Магнітогорського меткомбінату. У грудні ліліпутін надав господареві «Магнітки» Вікторові Рашнікову звання героя праці. Статки бізнесмена за перший рік війни збільшилися на $3,6 млрд – до $10,2 млрд.

Нагадаємо, що і «Азовсталлю», і ММК ім. Ілліча володіє компанія «Метінвест» Ріната Ахметова. Але доля двох заводів кардинально відрізняється. «Азовсталь», яка стала осередком опору ЗСУ рашистським окупантам, збираються знести. Торік у жовтні з’явилась інформація, що на території комбінату збудують індустріальний парк, промисловий технопарк, екопарк та транспортно-логістичний центр.

А ось ММК ім. Ілліча окупаційна влада приготувала іншу долю. За словами «голови» т.зв. «днр» дєніса пушиліна, цей завод «буде не тільки відновлений, а й модернізований», оскільки «продукція, яку виготовляють на цьому заводі, зараз дуже затребувана».

Як з'ясувала російська служба BBC, одним зі співвласників ММК у січні став чеченський підприємець Валід Корчагін (є близьким до рамзанки каДирова). Корчагін – син Вахіта Геремєєва, який обіймає посаду заступника голови Мінбуду Чечні. Його називають братом Сулеймана Геремєєва. А сім'я Геремеєвих перебуває у спорідненості з депутатом адамом делімхановим, найближчим соратником каДирова.

У березні прізвище Корчагіна зникло з-поміж засновників заводу Ілліча. Тепер співвласниками підприємства є дві людини: підприємець із Макіївки Юрій Мурай та якийсь Алаш Дадашов. Журналісти знайшли сторінку Дадашова в «Однокласниках» – судячи з інформації на ній, він живе в чеченському місті Гудермес. Тобто одним із власників знову є житель Чеченської Республіки, який може бути знайомий з каДировим. Як розповів голова Маріупольського телебачення Микола Осиченко, керівником ММК імені Ілліча тепер є колишній директор з виробництва заводу Роман Солонар.

«Кришують» усе люди Кадирова – тому там зараз часто крутиться депутат госдуми РФ адам делімханов. Дуже важко сказати, скільки всього вивезли з підприємства. Якщо приблизно – до х*я», – каже Осиченко.

За інформацією «Метінвесту», московія викрала із заводів і портів, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, лише сталі на суму 600 млн доларів.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: