Як російська пропаганда воює проти Москви у Польщі

РОЗСЛІДУВАННЯ 26.08.2022 Коментарі 0

Машина кремлівської брехні не оминає своєю увагою нікого, хто цікавий Москві чи, тим паче, перечить російській імперській політиці. Парадокс, але «жертвою» для нападок стала 43-річна Анна Москва, яка очолила міністерство клімату та навколишнього середовища Польщі наприкінці жовтня минулого року.

Про причини такої уваги штампувальників російської брехні і творців світу задзеркалля польська чиновниця розповіла в інтерв’ю «Польській аґенції пресовій» (РАР).

Для кращого розуміння ситуації нагадаємо, що перед високою державною посадою пані Москва працювала у кріслі виконавчого директора PKN Orlen – польської нафтопереробної компанії.

Під час російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року Анна Москва закликала до негайних санкцій щодо російської нафти та газу. Жінка заявила, що Польща хоче встановити чітку дату для припинення імпорту в Європейський Союз російської нафти. Також вона ініціювала штрафи з боку ЄС для країн, які оплачують російські енергоносії в рублях. Також серед її висловлювань готовність із боку Польщі допомогти Німеччині припинити використання російської нафти.

РАР пише, що в росії Анна Москва стала синонімом міжнародних конфліктів, а в Польщі на неї намагаються покласти відповідальність за наявність ртуті в річці Одра (Оder).

Одним із ефективних способів боротьби з російською дезінформацією Анна Москва назвала РАР пораду її не тиражувати.

Проте у тім то й парадокс, що російські продукти пропаганди пролазять у всі щілини інформаційного простору. У цьому переконалися і в Польщі.

Жінка зізнається, що хоча і звикнула публічності, проте не очікувала такої агресії і хвилі брехні щодо своє персони.

Першопоштовхом став масовий мор риби в річці Одра, зафіксований наприкінці липня цього року (деталі про цю велику екологічну катастрофу можна прочитати в польській «Вікіпедії»).

13 серпня прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький призначив координатором усіх урядових заходів, пов’язаних з екологічною катастрофою на річці Одра, міністра клімату та навколишнього середовища Анну Москву. Після цього в мережі з’явилося із 3 000 дописів від читачів на цю тему. Переважна більшість – особисті нападки та фейкові новини про приватне життя Анни Москви.

У розмові з PAP очільниця польського міністерства клімату та навколишнього середовища каже, що найбільше тролів нападало на неї через теми вугілля, газу та нафти.

Моніторинг РАР свідчить, що більшість таких хейтерів мають російське коріння. Анна Москва в росії – одна з найвідоміших польських політиків, про яку російські пропмедіа згадали в 1,3 тисячі публікаціях. Найчастіше про неї пишуть риа «новости», russia today, «московский комсомолец», sputnik.

«Вони маніпулюють моїми заявами практично з кожної прес-конференції. Вони дають правдоподібні уривки та роблять якісь «великі» новини. Наприклад, Польща вустами Москви заявила, що припиняє постачання зброї в Україну. Або: Польща розвалює Європейський Союз, тому що ми не хочемо ділитися з державами-членами газом, що маємо у наших сховищах. А нещодавно про мертву рибу в Одері, і, як пишуть російські ЗМІ, це катастрофа століття в Європі, за яку відповідає Польща, тобто «ПіС», а точніше я», - розповіла Анна Москва.

РАР припустила, що намагання в Польщі покласти на керівницю міністерства клімату та навколишнього середовища відповідальність за наявність ртуті в річці Одра є складовою російської дезінформаційної кампанії.

На що Анна Москва відповіла, що Польща, як прифронтова держава,  бере участь у відкритій інформаційній війні. Цю війну росія також оголосила Польщі.

«Дефіцит туалетного паперу, готівки в банкоматах, бензину, вугілля, цукру – це все російські вкиди, мета яких – викликати соціальні хвилювання і, як наслідок, дестабілізувати всю країну. У всякому разі, це відбувається не лише в Польщі. Деякий час тому міністр енергетики Бельгії Тінне Ван дер Стратен запитала мене, чи є у польських крамницях соняшникова олія? Я поцікавилася, про що йдеться? І вона пояснила, що хтось у мережі влаштував паніку, заявивши, що олія в Бенілюксі – з українського соняшнику, і весь асортимент зник із магазинів за 24 години. Так сталося, що бельгійці тоді ж почали транспортувати паливо в Україну, тому, ймовірно, росія таким чином відреагувала», - пояснила нюанси російських інформаційних атак Анна Москва.

За її словами, не всі розуміють, що ефективно боротися з російською дезінформацією можна просто – не дублювати російські наративи. Проте не всі це розуміють навіть у Польщі. Більше того, неправдиву інформацію цілком свідомо поширюють політики польської опозиції.

Останнє явище чимось нагадує ситуацію в українському політикумі. Єдина відмінність, що в Україні це собі дозволяють під час війни з ослабленою економікою і всіма наслідками, що звідси випливають.

Анна Москва стверджує, що деякі польські засоби масової комунікації допомагають критиканам польського уряду. Що створює інформаційний хаос, у якому зацікавлені російські спецслужби.

Одним із таких прикладів є фейк про наявність ртуті в Одрі, що створили польські опозиційні політики. Одна з яких, Ельжбета Анна Полак - маршалок Любуського воєводства посилалася на слова про виявлення в Одрі ртуті, які сказав міністр навколишнього середовища німецької землі  Бранденбурґа Алекс Фоґель. Результати експертиз спростували ці закиди, проте ртутну тему мусолили і після появи офіційної інформації.

За словами Анни Москви, 15 серпня Польща отримала від німецької сторони результати проби, відібраної 11 серпня. Саме там виявили дуже невеликі (допустимі) перевищення норм ртуті. Польське міністерство поцікавилося у німців місцем, де відбирали проби. Вони назвали старе русло Одри, що не має прямого стосунку до річки Одра.

«Жодне дослідження не підтверджує це (наявність ртуті, - ЗІФ). Крім того, так вважають і німці. Це позиція моєї німецької колеги Штеффі Лемке, яка офіційно заявила на прес-конференції, що ртуть не вбиває рибу в Одрі. Результати досліджень, які я отримую від польських установ, і все, що федеральний уряд повідомляє з цього приводу, для мене є фактами. Решта – інформаційний шум, який цинічно використовують опозиційні політики для брудної гри», - запевнила Анна Москва.

До слова, міністр навколишнього середовища землі Бранденбурґ у Німеччині Алекс Фоґель, якого цитує Associated Press (АР), сказав, що «ступінь загибелі риби шокує», і від такого удару «Одер… ще довго не відновиться». Як пише АР, німецькі лабораторії заявили, що вони виявили «нетипові» рівні «солей».

Нагадаємо, ЗІФ писав про російську пропаганду, яка намагається розпалити в Польщі ненависть до українців і використовує для цього прізвище провідника Організації українських націоналістів Степана Бандери.

Також ми писали про спільну спецоперацію росії та режиму лукашенка з використанням мігрантів для атаки на Польщу.

Фото Twitter

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: