Як путін і лукашенко атакують Польщу

РОЗСЛІДУВАННЯ 10.08.2022 Коментарі 0

41 іноземець з Еритреї, Сомалі, Камеруну, Конго та Ємену намагався нелегально потрапити на територію Польщі. Про це у Твіттері повідомила Польська прикордонна служба у середу, 10 серпня. Стіна, що звели поляки минулого року задля стримування масового напливу нелегалів, хоч і стала перешкодою, проте слуги лукашенка допомагають її обходити.

Якщо бути більш точним, то пролазити. Під стіною роблять підкопи, через які мігранти прориваються на територію Польщі.  

Польські прикордонники вже повідомляли про декілька виявлених підкопів під парканом і навіть заявляли, що їх риють білоруські військовослужбовці. На одному з відео, яке поширив телеграм-канал «Баста», видно мігрантів, що вилазять із земляної нори під парканом і біжать у ліс.

Як бачимо, лукашенко не відмовився у спілці з путіним «дразнити» Європу за допомогою міграційної атаки.

В останній день червня цього року Польська прикордонна служба у Твіттері повідомила про завершення будівництва стіни на кордоні із Білоруссю. Роботи тривали 5 місяців. Зведено понад 186 кілометрів металевого бар’єру. Витрачено 49 тисяч тон металу. Вартість цієї перешкоди становить понад 1,6 мільярда злотих. Або ж приблизно 350 мільйонів євро.

Проте режим лукашенка для атак Європейського Союзу та, передовсім, Польщі допомагає нелегалам обходити цю перешкоду. І тим самим нівелювати затрачені зусилля.

«Операція з дестабілізації кордону Польщі з Білоруссю проводиться методами, характерними для гібридної агресії. З самого початку польські служби оцінили ці дії як загрозу державі. Операція Білорусі та Росії, яка використовує шлях нелегальної міграції для дестабілізації країн східного флангу НАТО, триває вже понад рік. Останні звіти Прикордонної служби та дані розвідки показують, що до Білорусі все ще приїжджає більше іноземців, яких використовують для «розпечатування» польського кордону», - пише на польському урядовому порталі Станіслав Жарин – речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі.

Він стверджує, що за «міграційними атаками» на польський кордон стоять білоруські служби, які діють на користь кремля. Бо саме силові структури Білорусі та росії зацікавлені у протидії країнам Заходу.

«Російсько-білоруська активність проти Польщі є частиною гібридної війни, яку Росія веде проти країн НАТО, зокрема східного флангу. Вже рік як виявлено різні способи та методи роботи, що входять до так званої активної діяльності, - повідомляє Станіслав Жарин. - Росія та Білорусь намагаються дестабілізувати польський кордон за допомогою штучного міграційного шляху, а також тестують процедури безпеки, пов’язані з охороною зовнішніх кордонів Польщі. Успіх дій Мінська та Москви скомпрометував би державний кордон Польщі, який є зовнішнім кордоном НАТО та ЄС, а також остаточно «розгерметизував» би його, що було би використано в майбутньому для подальших агресивних дій проти Польщі».

Окрім суто зовнішньополітичних чинників, такі запускання міграційних хвиль з боку Білорусі спрямовані і на внутрішню дестабілізацію Польщі.

Проникнення великої кількості людей невідомого та неперевіреного походження посилює зростання внутрішніх загроз. Адже серед нелегалів можуть бути особи, пов’язані зі злочинністю, іноземними службами чи терористичними організаціями.

Окрім того, путін і лукашенко за допомогою гібридної операції проти Польщі аналізують ефективність безпекових систем країн Заходу, виявляти відмінності у підходах до методів протидії кризі серед тих, хто приймає рішення, впливових осіб, а також суспільства; ефективність залучення різних структур до дій із захисту держави у кризовій ситуації.

Також, за словами речника міністра-координатора, спецслужби росії та Білорусі мали можливість збирати дані про діяльність на міжнародному рівні. Станіслав Жарин припускає, що отримані таким чином дані проаналізують, а висновки і спостереження можуть використати для планування подальших агресивних дій проти країн ЄС.

В оприлюдненому на польському урядовому порталі аналізі також подано абзац щодо інформаційної складової цієї російсько-білоруської спецоперації.  

«Деякі кола та частина громадської думки заразилися тезами російської та білоруської пропаганди. Інформаційна діяльність була спрямована на те, щоби створити тиск на Польщу, щоби вона погодилася на маршрут нелегальної міграції, організований білоруською та російською державами. Інформаційна війна також роками спонукала до дій проти Республіки Польща. У зв’язку з цим поширювалися тези, спрямовані на ізоляцію Польщі в НАТО та ЄС, наклеп на владу Республіки Польща, вказівки на те, що Польща веде небезпечну для Європи діяльність, порушує міжнародне право, а її політика щодо Росії є нераціональною», - йдеться у тексті.

Станіслав Жарин робить висновок, що гібридна операція з використанням нелегальних мігрантів слугувала проведенню агресивних дій проти Польщі та інших країн. І зі самого початку цієї операції польські спецслужби вказували, що дії на кордоні з Білоруссю потрібно розцінювати як загрозу державі.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: