Хто підірвав «Північні Потоки»: на що звернути увагу в черговому сезоні шпигунської саги

АНАЛІТИКА 16.08.2024 Коментарі 0

Унікальна історія з диверсією на підводних газогонах дворічної давності триває – адже вона виявилась потрібною багатьом світовим гравцям. Цього разу «нові викриття» майже випадково збіглися в часі з «курською офензивою». Але, як і у випадку з будь-якими фокусами, варто прослідкувати за руками тих, хто їх демонструє.

Про свіжу німецьку версію ЗІФ уже писав цього тижня (тут і тут). Тож тепер нагадаємо коротко оновлений сюжет від The Wall Street Journal (WSJ), який вийшов під гучним заголовком: «П’яний вечір, орендована яхта: реальна історія диверсії на газогоні Nord Stream». Мовляв, під час пиятики кілька високопоставлених українських військових та бізнесменів придумали мегадиверсію – підірвати газогони.

Відповідний план усно схвалив президент Зеленський. Нідерландська розвідка якось про це дізналась і попередила ЦРУ, яке поділилося інформацією з Німеччиною. Тоді американці попередили ОП, аби операцію скасували. Однак відповідний наказ Зеленського нібито проігнорував генерал Залужний, який залучив розвідника Романа Червінського, і диверсію (вона обійшлася у якихось 300 тис. доларів, які надало кілька бізнесменів) таки здійснили. А тепер звернімо увагу на деталі.

Тільки факти

Чергова сенсаційна публікація, як і всі попередні, базується на інформації анонімних джерел, переважно силовиків чи спецслужб. Жодних документів чи вагомих матеріальних доказів, притаманних журналістським розслідуванням, не наводиться.

У всьому тексті напряму згадано лише три прізвища – Зеленський, Залужний і Червінський.

Автор «ексклюзиву» Боян Панчевскі загалом підтримує Україну. Але його позиція щодо Nord Stream за останні роки змінювалася кілька разів – аж до натяків на причетність ліліпутіна до підриву. У цій статті бачимо новий «пірует».

У цьому, як і в інших гучних розслідуваннях, які публікувалися про «потоки» на західних інфомайданчиках, усі міркування виходять з базового припущення, що підривником є будь-хто, але не росія.

Текст у WSJ вийшов у той же день, що й розслідування групи німецьких видань. Попередні «скандальні подробиці» цієї історії також спливали зазвичай одночасно в різних куточках світу.

Інтерпретації і нестиковки

Дещо кумедним моментом виглядає «пасаж» у тексті WSJ про те, що учасники секретної диверсійної операції… вивісили український прапорець на орендованій яхті «Андромеда». А потім її ще й забули прибрати та залишили слідчим сліди вибухівки і ДНК.

Три прізвища, згадані в статті – таке враження, що це усі, про кого з нашої країни знав автор. Але вже з контексту можна чітко побачити, як «правдоподібно» змальовані протиріччя між Президентом України і тодішнім головкомом. Ну й «опальний розвідник» дуже доречно використаний у черговій (ще й ніби «скомпроментованій») спецоперації.

Хто хоч трохи знайомий із глибоководним зануренням, одразу скаже: для робіт на такій глибині (труби лежать на дні майже на 80 м) потрібна купа спецобладнання: і балони зі спеціальною безазотною сумішшю (їх підключають нижче певної глибини), і кількатонна барокамера – аби уникнути кесонної хвороби. І ще багато різних пристроїв, які просто нереально транспортувати 15-метровою вітрильною яхтою.  

«Оригінальний» погляд з московії

Прикметно, що свого власного розслідування інциденту з будованими нею потоками сама роzzія не проводила. Але жваво відгукувалась на чергові «сенсації», обов’язково коментуючи їх на власний розсуд. Ось, наприклад, один з коментарів щодо останніх публікацій.

«Завданням Заходу є зняття з себе відповідальності за теракт на «Північних Потоках», - пояснила заслужена кассандра рашаМЗС імені сумної коняки машка захарова.

Посіпаки меншого калібру узялися тлумачити, що це Україну спеціально підтримують на плаву, аби потім ті ж «америкоси» могли перевести стрілки – мовляв, це все українці підірвали, а не вони. І взагалі, Зеленський налажав, давно всіх дістав, тож його вже певний час хочуть замінити (цю пісню росіянці співають вже кілька місяців).

А разом з ним «макнули» і Залужного: деякі новини в рашаЗМІ вийшли під заголовками, що західні медіа звинуватили його у підриві «Потоків».

Почерк спецслужб

У всьому інформаційному шумі, який супроводжує вибухи в Балтиці і подальше їх висвітлення у медіа, простежується чіткий почерк спецслужб. І грає тут, вірогідно, навіть не одна така «контора».

При цьому та незначна кількість оприлюднених фактів дозволяє в подальшому конструювати ще не одну подібну історію. Втім, кожна з них матиме власну чітку мету.

Наприклад, нинішня – це намагання вибити Німеччину (а фактично і весь ЄС) з конструкції підтримки України та збільшення нашої залежності від США. А також продемонструвати, що в нашій країні військові не підкоряються обраним політикам.

«Західні ЗМІ не вперше використовуються як таран. Явний синхронний злив інформації про розслідування (тобто гіпотези, які можуть не підтвердитися). Тобто не журналістика – а операція впливу. Чия – можна лише ворожити. Не тільки в рф, а й у Німеччині, і в США є групи, зацікавлені якось вирішити все за рахунок України.

У сухому залишку – це підготовка ґрунту для зриву міжнародної підтримки України. Адже на 2025 рік поки що далеко не все оформлено. Якщо зайшли аж так, значить Курськ – це дуже боляче. І є ознаки, що ситуація в рф може захитатися», - пояснює у своєму дописі на FB екс-радник міністра оборони Рєзнікова Олексій Копитько.

«Скоріш за все парочка Саліван - Бьорнс активно працює, щоб врятувати путіна та росію. Значить Курськ - це дуже і дуже боляче для російської влади», - робить ще відвертіший висновок політичний експерт Тарас Завгородній, нагадуючи, що певні кола в США не зацікавлені в розвалі росії.

Це щодо «інтересантів» нинішньої інформаційної операції. Ну а на сакраментальне запитання – хто ж таки справді підірвав Потоки, відповідь напрошується сама: окрім московитів більше нікому. Мотив більш ніж прозорий: у 2021-22 роках вони так загралися із газом шантажем Європи, що недопоставка контрактних обсягів газу могла обернутися для москви чималими санкціями. Тоді після прикривання різноманітними вигаданими «форс-мажорами» їм таки довелося влаштувати справжній, вибуховий форс-мажор. І тепер періодично влаштовують інформаційні вибухи та сезонні загострення, перетворивши диверсію на серіал.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: