Підрив газогону Nord Stream: Польща не виконала ордер на арешт українця від Німеччини

РОЗСЛІДУВАННЯ 14.08.2024 Коментарі 0

Український водолаз Володимир З., якого у Німеччині підозрюють в участі в підриві газопроводу Nord Stream, виїхав з Польщі в Україну на початку липня, - повідомила Onet у середу речниця генпрокурора Польщі Анна Адамяк. Німеччина видала на нього європейський ордер на арешт, але не внесла його дані в розшукову базу, що дозволило чоловікові перетнути кордон.

У середу, 13 серпня, вранці німецькі ЗМІ повідомили про начебто поступ у розслідуванні вибуху Nord Stream. Як повідомили ARD, "Die Zeit" і "Suddeutsche Zeitung", німецькі органи підозрюють у підриві газопроводу українського інструктора з дайвінгу Володимира З.

Чоловік і ще троє людей нібито вийшли у Балтійське море на вітрильній яхті з порту Ростока у вересні 2022 року, а потім пірнули та розмістили вибухові заряди на Nord Stream 1 і Nord Stream 2. Човен повернувся до Ростока після зупинок у Рюгені, Борнхольмі та Крістіансо в Данії, а також Сандгамні у Швеції та Колобжегу у Польщі.

Володимир З. жив у Прушкуві, що під Варшавою. У червні цього року німецькі служби звернулися з проханням про його затримання, повідомили німецькі ЗМІ.

Польська прокуратура підтвердила, що німецька сторона отримала європейський ордер на арешт (EAW) у цій справі. Проте польські служби не знайшли Володимира З. за ймовірним місцем перебування.

Вона додала, що на водолаза німці склали європейський ордер на арешт, але він не значився в базі розшукуваних, якою користується Прикордонна служба, тобто німецька сторона не внесла туди його дані. Завдяки цьому його не затримали польські прикордонники.

Витік метану з «Північних потоків» не загрожує клімату - висновок фінських вчених / з відкритих джерел
Вибухи газопроводів, що з'єднують Росію з Німеччиною, сталися 26 вересня 2022 року в міжнародних водах біля данського острова Борнхольм у Балтійському морі. Три з чотирьох труб Nord Stream 1 і Nord Stream 2 були пошкоджені, що унеможливило подальше транспортування сировини.

Данія, Швеція та Німеччина розпочали розслідування з цього приводу. Перші дві країни припинили провадження через невиявлення винних. Німецьке розслідування ще триває і саме в його рамках було подано запит на затримання Володимира З. у Польщі. Запит Росії про міжнародне розслідування Рада безпеки ООН відхилила.

У підриві газопроводу Москва звинуватила США, Велику Британію та Україну. Усі ці країни заперечували звинувачення.

Додамо, що у березні 2023-го вийшов матеріал The New York Times про те, що за підривами стоїть якась "проукраїнська група". Потім були публікації Die Zeit, ARD і SWR. За їхніми даними, версію про причетність до атак противників Путіна, не пов'язаних з керівництвом України, викладено в доповіді німецької розвідки, - про це пише РБК: "Нібито за кілька днів до вибухів у тому районі побувала 15-метрова яхта "Андромеда" з невідомим вантажем. Судно орендувала польська компанія, що належить двом українцям. В операції нібито брали участь 6 осіб. Яхту повернули неприбраною, на столі в каюті було виявлено сліди вибухівки. Матеріали розвідки не містили інформації про замовників та виконавців.

Примітно, що навіть Путін назвав версію про "проукраїнську групу" безпідставною. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус застеріг від поспішних висновків. Український слід вважається непереконливим, оскільки на яхті не було спеціального обладнання. Крім того, залишається відкритим питання, як диверсанти могли б потай провезти велику кількість вибухівки.

Проте "Андромеда", як і раніше, у центрі уваги слідчих. На думку Бо Ельк'єра (репортер із данської щоденної газети Information), довести цю версію складно, оскільки через погоду на Балтійському морі люди на маленькій яхті мали лише один день на чотири надзвичайно складні занурення. Тим більше, що місця вибухів на відстані понад 70 км один від одного.

Журналіст-розслідувач схиляється до російського сліду. Незадовго до диверсії в зоні атаки були одразу шість російських кораблів. До них входять спеціальний корабель "СС-750" з міні-підводним човном на борту і два буксири, здатні виконувати операції на глибині 70-80 метрів за допомогою крана та барокамери. "Якщо ви спитаєте мене, я знаю, в якому напрямку вказує стрілка", - додав він".

Також газета Die Zeit повідомила: "У червні федеральний уряд надіслав Польщі ордер на арешт Володимира З. У ньому німці описали свої зачпки щодо Володимира З., якого слідчі змогли впізнати за фотографіями та свідченнями свідків. Відповідно, З. сидів у білому Citroën, який промайнув поблизу Рюгена уночі проти 8 вересня 2022 року, і, начебто, возив екіпаж на яхту. Передбачається, що на фото з камери видно чоловіка, який міг бути З. Підозра підтверджується показаннями свідків, які описують, як приватний автосервіс перевозив групу українців через Польщу до Німеччини. Стверджується, що на фото З. впізнали пасажири. Доказів було достатньо для ордера на арешт". 

Фото – Володимир З., якого в Німеччині чомусь вважають причетним до підриву Nord Stream / німецькі ЗМІ / УП

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: