«Північний потік» перетворили на «Санта-Барбару»

АНАЛІТИКА 14.08.2024 Коментарі 0

Епопея із підривом підводних газогонів «Північний потік» 1 і 2, що відбувся восени 2022 року, тепер активується із певною регулярністю і вже починає нагадувати довгий та дещо заплутаний серіал. Але кожного сезону в ньому з’являються нові дійові особи та «сенсаційні» подробиці.

Нинішній сезон знову закрутили німці: майже через два роки після вибухів у Балтійському морі федеральний генеральний прокурор Єнс Роммель отримав перший ордер на арешт підозрюваної особи. Цікаво, що це стало можливим після розслідування журналістів ARD, Süddeutsche Zeitung (SZ) і Die Zeit. А також що підозрюваний – українець, інструктор з дайвінгу Володимир З., який донедавна нібито проживав під Варшавою і з певного моменту почав переховуватись.

Окрім нього у цьому сюжеті з’явилося ще й подружжя українців, яке керує… школою дайвінгу в Україні – Євген та Світлана У. За версією слідства, вони також брали участь в операції, коли німецька вітрильна яхта «Андромеда» у вересні 2022 року вирушила у плавання Балтикою. Є ще якісь невпевнені покази з різних портів, куди яхта заходила. І найголовнішим доказом стали сліди вибухівки, виявлені у каюті.

Про частину доказів ЗІФ уже писав торік, коли вийшло попереднє розслідування консорціуму німецьких медіа. Тоді вони були схильні приписувати диверсійні дії українському спецназу чи «проукраїнському угрупованню». Тоді в цій історії фігурували геть інші люди, яких журналісти також вишукували по усій Європі та в Україні.

До слова, у тодішньому варіанті розслідування «Андромеду» фрахтували й оплачували через підставну польську компанію Feeria Lwowa, розташовану у… Варшаві. А стоїть за нею український бізнесмен Рустем А., який не захотів спілкуватися з настирними журналістами, що його вистежили.

Нагадаємо, що тоді навіть рашисти засумнівалися, що нашим таке під силу. А вуса пєскова заявили, що це провокація та відволікання уваги. Адже на московії уже транслювали складну версію напрочуд дружнього до москви давнього лавреата Пулітцерівської премії Сеймура Херша (про це ЗІФ також писав). Згідно з нею, газогони підірвали американські спецпризначенці.

Хто ж каламутить воду

Як і в усіх попередніх сценаріях, вирішальну роль щодо напрямку розслідування відігравали спецслужби. І цього разу, схоже, саме вони «злили» журналістам «банду українських дайверів», після чого і медійники, і слідчі узялися шукати докази на підтвердження нової версії.

Показово також, що німецькі журналісти змогли додзвонитись і до Володимира З., і до подружжя У. – звісно, що «фігуранти» усе заперечували. А пан Володимир ще й, кажуть, повернувся в Україну після розмови. При цьому польські правоохоронці його не затримували – за однією з версій, через відсутність у стоп-листі прикордонників.

Взагалі, дуже схоже, що тепер цапами-відбувайлами вирішили зробити саме поляків: у медіа (і особливо у рашаЗМІ) особливо відзначають, що отримавши з Берліна ордер, польська поліція його фактично проігнорувала. Відео з портів, де могли засвітитись фігуранти на яхті, також не надали. Гальмували розслідування. І взагалі, на кожному кроці обманюють і щось приховують. Підозріло!

Далі буде?

Німецькі журналісти і слідчі – практично єдині, хто ще розслідує ці вибухи. Навіть Данія та Швеція, у територіальних водах яких і стались вибухи на газогонах, уже давно закрили слідство.

Загалом, результати усіх цих розслідувань виглядають не надто переконливо: невелика і дуже не нова вітрильна яхта доставила загін підводних диверсантів, які без доволі габаритного додаткового обладнання на чималій глибині (понад 50 метрів) встановили кілька тон вибухівки (щоб гарантовано пошкодити труби «потоків», які додатково обтяжені ззовні бетонною оболонкою).

Але зважаючи на щоразу «свіжі» трактування від різноманітних спецслужб, для них ця історія давно перетворилася на спосіб запустити в інфопростір чергові версії «проти когось».

Варто враховувати і фактор росіянців: то вони волали, що диверсію ніхто не розслідує, то розганяли найбожевільніші версії. І тепер вони також ретельно пишуть про заяви то німецьких правоохоронців, то їхнього МЗС, то польських поліціянтів. Але зовсім не для пошуку істини – у них тут своя забава: коментувати ці події у потрібному ключі.

Ось так, наприклад:

- У ФРН повинні розуміти, що ці терористи лише маленькі сошки, які нічого не вирішують, які в разі арешту напевно не доживуть до суду. Адже всім зрозуміло, що керували ними нацистський фанатик і кат українського народу Зеленський спільно з відомими західними русофобами Байденом і фриком Джонсоном, - заявив… ні, не черговий у божевільні, а цілий депутат госдуми та член комітету з безпеки міхаіл шеремєт.

Тож, за його словами, німецькій прокуратурі не варто витрачати час, а виписати одразу три ордери на арешт «головних інтересантів кричущого злочину».

Ось як, виявляється, усе просто. Але є і ще одна – конспірологічна – версія, яка також має право на життя – її висловив на своїй сторінці у FB журналіст Володимир Бондаренко.

«Потоки підірвали росіяни, що входять до тієї з веж кремля, яка мала такі цілі:

1) остаточно позбавити путіна ілюзій на поновлення відносин з ФРН, Францією та Нідерландами, що базувалися на газовому експорті через потоки (ослаблення газпромівської вежі (міллер-ротенберг)

2) змусити путіна до прийняття «лднр» та окупованих районів Запорізької та Херсонської областей до складу росії (посилення вежі ковальчука, креатура якого – кірієнко менеджує проект «нових земель»)», - вважає він. А до операції прикриття могли бути причетні члени угруповання бабакова (VS Energy, ОПГ «лужнікі-цска»).

Тож нехай поки німецькі журналісти вивчать нові слова, і наступного року повертаються із продовженням цього захопливого серіалу, в якому навряд чи колись знайдуть справжніх виконавців.

Також читайте: Підрив газогону Nord Stream: Польща не виконала ордер на арешт українця від Німеччини

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: