The Wall Street Journal  підіграє кремлю: фейкова стаття про підрив Північного потоку

АНАЛІТИКА 16.08.2024 Коментарі 0
Олександр Левченко

Олександр Левченко

Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій України. Посол України в Хорватії та Боснії і Герцоговині (2010-2017 рр.)

Видання The Wall Street Journal (WSJ) опублікувало матеріал, у якому стверджує, що президент України Володимир Зеленський начебто схвалив операцію з підриву "Північного потоку", а потім нібито безуспішно намагався її скасувати. Згідно з матеріалом, у травні 2022 року кілька українських військових високопосадовців і бізнесменів зібралися на зустрічі, де хтось із присутніх запропонував радикальний крок – зруйнувати "Північний потік".

Нібито було досягнуто домовленості, що бізнесмени профінансують і допоможуть реалізувати проєкт, оскільки армія не мала на це коштів. За словами не названих людей, які начебто брали в участь в операції, на реалізацію задуму було необхідно 300 тисяч доларів. В операції начебто задіяли невелику орендовану яхту "Андромеду" з екіпажем зі шести осіб, серед яких були підготовлені цивільні водолази. 

Видання стверджує, що президент Володимир Зеленський спочатку схвалив цей план усно, але пізніше, коли ЦРУ дізналося про це і звернулося до президента України з проханням припинити операцію, він наказав її зупинити. Тим не менш, вважає американське видання, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, який нібито наглядав за проведенням операції, вирішив просуватися з планом далі.

Він начебто залучив до підготовки атаки на російські газогони найкращих українських офіцерів спеціальних операцій, які мають досвід організації ризикованих таємних місій проти Росії. Видання, спираючись на свідчення не перевірених українських джерел, стверджує, що Валерій Залужний сказав президенту, що припинити спецоперацію не може, тому що диверсійна група, після того, як її відправили, перебувала без зв'язку з зовнішнім світом і не могла бути відкликана, оскільки будь-який контакт з нею міг би скомпрометувати операцію…

І ось тут якась дивна нестиковка. Операцію треба скасовувати, але начебто не можна, щоб її учасників не дискредитувати, які ще, до речі,  нічого не встигли зробити. Дуже сумнівно, що військовий головнокомандувач особисто став би курирувати спеціальну операцію за кордоном, що абсолютно не входить до його компетенції. Цим могла умовно займатися військова розвідка, але вона підпорядковується тільки президенту та міністру оборони.

Отже з самого початку розповіді WSJ ми бачимо серйозну маніпуляцію, завдання якої посіяти недовіру президента України до головнокомандувача ЗСУ, який начебто дозволяє собі не властиві за своїми функціями дії. Ми вже були свідками розпалювання конфлікту між президентом В. Зеленським та генералом В. Залужним раніше. І до цього дуже активно долучалася російська сторона, використовуючи соціальні мережі. Враховуючи, що замовником такого зіткнення може бути виключно москва, не виключено, що WSJ ретранслювала саме кремлівські "хотєлки". В.Залужний, який зараз перебуває на посаді посла України у Великобританії повністю спростував заяви WSJ, заявивши, що він ніколи не міг займатися спецопераціями за кордоном, що жодним чином не могло входити до його компетенції  як головнокомандувача ЗСУ.

Це всім зрозуміло окрім згаданого американського видання, а точніше авторів матеріалу. Крім того, радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк висловив переконання, що питання підриву «Північних потоків» було в інтересах самої москви для звинувачення третьої сторони. Нагадаємо, що Данія та Швеція проводили свої розслідування, та їх закрили. Польща взагалі була дуже скептична до заяв москви. А Німеччина, хоча й проводить і далі слідство, проте заявила, що його результати жодним чином не вплинуть на відносини з Україною, про що заявив заступник речника уряду ФРН Вольфганг Бюхнер.

Нещодавно угорський прем’єр Віктор Орбан звинуватив у підриві ниток газопроводу «Північний потік» США, озвучивши наратив Володимира Путіна, що вигодонабувачем цієї акції руйнування газопроводу у Балтійському морі, без сумніву, є тільки США. 

І от зараз матеріал саме американського видання проте виключно в інтересах кремля. Всі зазначені особи з України, яких видання хоче приліпити до підриву газопроводу в Балтійському морі, ніколи офіційно цього не підтверджували. Анонімні джерела WSJ потребують уважної перевірки. В той час, коли увесь світ коментує наступ українських військ у Курській області, кремль у відчаї хоче переключити медіа увагу світу на інші події. На жаль, такі маніпуляції москви знаходять підтримку у деяких ЗМІ, особливо пов’язаних з російськими лобістами.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: