Хто і як контролюватиме радіо і телебачення у Польщі – проєкт закону про ЗМІ поляки вивчатимуть три місяці

НОВИНИ 25.06.2024 Коментарі 0

У Польщі активно обговорюють новий закон про ЗМІ. Серед запропонованих положень – скасування підписки (так званого абонементу) на користь фінансування суспільних ЗМІ з держбюджету, а також ліквідація Ради з питань державних медіа та зміни в Національній раді з питань телерадіомовлення (пол. Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji (КRRT).

Про це повідомило Польське радіо. 

Зокрема, процитовано члена Національної ради з питань телерадіомовлення, професора Тадеушf Ковальського, який наголосив, що подібні рішення вже запровадили e країнах Балтії, де діє фінансування медіа на основі відсотка від ВВП.

"У цих країнах прийняли такий принцип. По-перше, що важливо, це багаторічна гарантія. По-друге, не може бути так, що наступного року виділятиметься менше коштів, ніж у попередній рік. Це певного роду захист, щоби політичне мислення не мало на це впливу", - пояснив посадовець.

Тадеуш Ковальський також підкреслив, що підтримує ідею ліквідації Ради з питань державних медіа. За його словами, це "суто політичний орган, позбавлений процедур, який реалізує політику однієї партії".

Водночас міністерство культури та національної спадщини розпочало консультації щодо запропонованих змін, розмістивши повідомлення про це на офіційному сайті: "Розробка положень, що гарантують незалежність суспільних ЗМІ, була нашим пріоритетом. Концепція імплементації Європейського акту про свободу медіа в польську правову систему включає реформу Національної ради з питань телерадіомовлення, положення про визначення владних повноважень у медіа-компаніях та про фінансування суспільних ЗМІ, принципи концентрації на ринку ЗМІ та, серед іншого, положення про діяльність органів місцевого самоврядування на ринку місцевих ЗМІ. Можливість надати коментарі щодо підготовлених положень  буде доступна майже до кінця вересня цього року".

"Громадські ЗМІ стосуються кожного з нас. На громадську думку впливає не тільки телебачення, а й радіо та преса.  Вони - один із стовпів демократії, тому так важливо створити чіткі правила роботи ЗМІ та забезпечити їх незалежність. Ми хочемо підготувати закон якнайдемократичнішим способом, тому вирішили провести широкі консультації щодо положень, з якими кожен може ознайомитись", - каже Ганна Врублевська, міністерка культури та національної спадщини.

"Три місяці будемо збирати зауваження, щоби на їх основі підготувати законопроект. За підсумками консультації буде підготовлено звіт. Ми хочемо відкрити дискусію щодо можливих напрямків вирішення моментів, які вже не працюють у нинішній моделі", - додає вона.

Нагадаємо, 7 травня 2024 року набув чинності Європейський закон про свободу медіа, який регулює весь медіаринок (EMFA). Він запроваджує мінімальні стандарти діяльності громадських ЗМІ. Метою закону є забезпечення доступу до надійної інформації та редакційна незалежність ЗМІ на рівні ЄС.

Відтак, у польському Міністерстві культури та національної спадщини, зазначили, що громадські засоби масової інформації мають гарантувати доступ до достовірної інформації, а їхня місія має бути зосереджена на формуванні громадянської позиції та поширенні загальновизнаної культури.

У міністерстві пояснили суть запропонованих змін:

  • Фінансування громадських ЗМІ

Чинна система фінансування не гарантує стабільності ЗМІ. Пропонується скасувати плату за ліцензію, а натомість  фінансувати суспільні ЗМІ з державного бюджету. Однак це не означає введення додаткового оподаткування: запропоновано  запровадити гарантоване фінансування для реалізації громадської місії в розмірі не менше як 0,09% ВВП на рік.

Констатовано, що фіксований розмір фінансування дозволить зменшити кількість реклами на суспільному телебаченні та зосередитися на місії. Ступінь виконання громадської місії підлягатиме суспільній оцінці та контролю з боку Національної ради з питань телерадіомовлення, яка має бути реформована.

  • Реформа Національної ради з питань телерадіомовлення

Запропоновано гарантувати більшу незалежність Національної ради з питань телерадіомовлення та відновити її склад із 9 осіб, тобто 4 члени мали б бути призначені Сеймом, 2 – Сенатом і 3 – Президентом. Додатковим елементом буде механізм ротації. Зберігаючи 6-річний термін повноважень кожного члена Національної ради з питань телерадіомовлення, 1/3 членів мають змінюватися кожні 2 роки.

Повноваження Національної ради з питань телерадіомовлення мають сприяти саморегулюванню ринку, тому запропоновано поширити їх на такі сфери:

  • запровадження більш прозорої структури медіавласності шляхом створення національної бази медіавласності
  • координація заходів щодо медіа-сервісів, що є поза межами ЄС, які можуть бути важливим елементом у боротьбі з дезінформацією та пропагандою (в тому числі з боку російських ЗМІ)
  • проведення періодичного моніторингу стану плюралізму в ЗМІ в Польщі

Національна рада з питань телерадіомовлення залишиться регулятором ринку аудіовізуальних медіа і не поширюватиме свій вплив на ринок преси.

Внаслідок цих змін Національна медійна рада буде ліквідована згідно з рішенням Конституційного трибуналу від 13 грудня 2016 року.

  • Призначення органів управління засобами масової інформації

Запропоновано, що Національна рада з питань телерадіомовлення чи міністр культури та національної спадщини мали б запровадити правила призначення наглядових рад. Ці правила мали б включати визначення компетенцій, необхідних для виконання функцій, та оприлюднення оцінки окремих кандидатів та обґрунтування вибору окремих членів наглядових рад.

Ще одним важливим елементом є запровадження двоступеневого конкурсу на посади членів правлінь суспільних ЗМІ. Найкращих кандидатів мала б визначати Національна рада з питань телерадіомовлення.

Програмні ради не повинні зазнавати політичного тиску. Рекомендовано запровадити відкриті конкурси. Запропоновано, щоб Національна рада з питань телерадіомовлення призначала ради з числа кандидатів, запропонованих громадськими організаціями та працівниками суспільних радіо і телекомпаній. Самі Програмні ради були б елементом суспільного контролю за виконанням громадської місії.

  • Плюралізм ЗМІ

Наразі вимоги до суб’єктів, які хочуть отримати ліцензію на трансляцію програм через супутник або кабель, дуже високі. Відтак, запропонована лібералізація цього регулювання. Програми суспільного радіо та телебачення не вимагатимуть ліцензії. Рекомендуємо підтримувати їх лише для місцевих мовників.

Також задекларована мета зберегти сильні позиції незалежних місцевих медіа, завданням яких є надання достовірної інформації, контроль та суспільна критика. Тому запропоновано запровадити обмеження діяльності органів місцевого самоврядування на медіаринку.

Також рекомендовано врегулювати питання контролю за концентрацією медіаринку з точки зору її впливу на плюралізм і редакційну незалежність, а також правила витрачання державних коштів на рекламу. Мета: щоб ці кошти витрачалися прозоро та за об’єктивними, недискримінаційними критеріями.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: