Компанія з Литви: від розробки програмного забезпечення до безпілотників

НОВИНИ 25.06.2024 Коментарі 0

Granta Autonomy випробувала свої БПЛА в Україні на росіянах і показала результати розробок у Парижі.

Литовська компанія Granta Autonomy представила свої розробки на виставці Eurosatory 2024, що днями відбулася у столиці Франції. Як пише European Security & Defence, компанія навіть надала відеозаписи з камер бПЛА із кадрами спостережень за російськими підрозділами в Україні. Відео БПЛА відзняли за тиждень до початку виставки.

За словами генерального директора Granta Autonomy Ґедімінаса Ґуоби (Gediminas Guoba, - англ.), компанія розпочала 2009 року виготовляти програмне забезпечення, а до розробок БПЛА перейшла 2014 року – після російської анексії Криму.

«У той час ми стали операторами [військових БПЛА], і ми вже бачили, який величезний вплив на полі бою мають БПЛА … І ми сказали: «Гаразд, це те, що ми можемо зробити для захисту нашої країни… Ми розпочали як невелика компанія, створюючи БПЛА як супутній проєкт, але зі самого початку ми знали, що наш БПЛА повинен працювати на окупованій росією території: він повинен бути стійким до перешкод та працювати в зоні систем радіоелектронної боротьби», - сказав СЕО Granta Autonomy.

Найновіша розробка компанії – Hornet XR. Його можна запускати з рук. Розмах крил – 1,6 м, довжина – 0,84 м, вага – 2,9 кг. Тривалість польоту – 3 години. Діапазон передачі даних становить не менше 30 км. Завдяки електродвигуну Hornet XR працює майже безшумно та майже не помітний у повітрі. Він здатен автономно виконувати заздалегідь заплановані місії, навіть в умовах повного радіомовчання, і приземлятися на визначеній ділянці.

Зараз Granta Autonomy розробляє четверте покоління БПЛА з різними високотехнічними та корисними параметрами. Серед дронів компанії і Hornet Digital Data Link, що важить менше 50 г і споживає менше 10 Вт під час активної передачі, може досягнути діапазону передачі відео 10 км зі всебічно направленою антеною та 30+ км зі спрямованою антеною.

Із 2022 року Granta Autonomy налагодила контакти з волонтерами, в тому числі і з Литви, щоби розпочати відправляти для тестування свої БПЛА на українську лінію фронту.

Ґедімінас Ґуоба запевнив, що минулого року представники компанії провели доволі багато часу в Україні та тестували техніку. Вдалося створити систему, повністю стійку до перешкод РЕБ.

«Ми проводили випробування в українських полях і випробування в тилу ворога, літаючи над російськими [військами], ми не помітили жодного впливу на нашу систему», - сказав керівник литовської фірми.

Наприклад, тести найменшого БПЛА – Hornet XR – зі Силами Спеціальних Операцій у тилу ворога засвідчили, що він здатен літати в дуже складному середовищі електронної війни.

ЗСУ вже використовує батарею БПЛА від Granta Autonomy з осені минулого року після випробувань, проведених у травні минулого року за фінансової підтримки міністерств оборони Литви й інших європейських міністерств.

В Україні наразі кількість цих апаратів визначається двозначним числом, але до кінця цього року вона досягне тризначного числа.

Granta Autonomy базується у Вільнюсі та має хороші задовольнити потреби України в міні-БПЛА. Окрім зовнішнього ринку, компанія працює і на внутрішній, отримавши перші замовлення від Збройних сил Литви на свої системи першого покоління ще у 2018 році.

За словами Ґуоби, Збройні сили Литви потребують приблизно 50 міні-Б ПЛА, які вони планують закупити цього року.

Фото – euro-sd.com

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: