Вибори до Координаційної ради незалежної Білорусі – важливі, - Євген Магда

АНАЛІТИКА 23.05.2024 Коментарі 0

25–27 травня білоруси голосуватимуть за кандидатів до Координаційної ради (КР) третього скликання, яка претендує стати єдиним представницьким органом білорусів, обраним шляхом голосування. Політолог і директор Інституту світової політики Євген Магда поділився своїми думками щодо виборчого процесу до білоруського протопарламенту виданню BG.Media.  

- По-перше, те, що це буде обрана Координаційна рада, набагато краща, ніж якщо її буде сформовано за заявками. Це однозначно. Вважаю, це допоможе їй активніше працювати.

Політичний експерт Євген Магда ратує за активність білорусів у виборах до Координаційної ради

По-друге, те, що це буде обрана Координаційна рада, створить певні проблеми для Офісу Світлани Тихановської. Вона перестане бути єдиним білоруським політиком від демократичних сил, за яких голосували люди.

 розумію всі недоліки виборчої кампанії та бачу, що зараз головна проблема, що турбує учасників, - це явка виборців, навіть в електронному форматі. Тут я порадив би всім спискам виступити з єдиною позицією і сказати, що всім потрібно взяти участь у виборах. У цьому випадку – це спільна справа та загальна відповідальність, якщо хочете.

Не хочу зараз оперувати цифрами. Я знаю, у більшості країн Європи, зокрема в Білорусі, зараз немає нижнього порогу явки. Але формування Координаційної ради – це, насамперед, політичний жест, а не рутинний демократичний процес.

По-третє, я би напевно порадив учасникам Координаційної ради рухатися у бік парламентської республіки. Наявна модель суперпрезидентської республіки, коли вона у вигнанні, в опозиції, викликає багато запитань. Суперпрезидентська республіка хороша, коли є ресурс: фінансовий, адміністративний, організаційний. Який тут ресурс, окрім засобів донорів та елементів довіри, я, наприклад, не знаю.

Мушу констатувати, як друг білоруських демократичних сил, - а я вважаю, що друзі мають говорити правду, - що бачу небезпечну для них тенденцію: вони не мають елементу діалогу з десятками та сотнями тисяч білорусів, які живуть у вигнанні. Я зараз спеціально звертаю увагу саме на них, тому що ймовірність голосування білорусів із території Білорусі 25–27 травня оцінюю як низьку. Можливо, як критично низьку. Після того, як усі списки визнані екстремістськими формуваннями, участь у виборах – це, як мінімум, домашня хімія.

Є ще одна загроза: а що, коли білоруські спецслужби захочуть довести ситуацію до абсурду? Умовно кажучи, показати, що у виборах у КС взяло участь, наприклад, 77 млн. виборців, що вибори безглузді, недосконалі, і тому взагалі з представниками білоруських демсил не треба зв'язуватися.

Там, де я мав таку можливість, я радив залучити представників хоча би країни Люблінського трикутника з числа колишніх членів Центрвиборчкомів, щоби вони виконували щось на кшталт контролюючої функції.

Вважаю, що у теперішній ситуації учасники виборів, незалежно від їхніх результатів, мають визнати їх факт. Бо якщо Координаційну раду не оберуть наприкінці травня, то взагалі постане багато запитань. І теза Ригора Астапені про те, що треба переходити у формат НУО, а не політичних утворень, набуде абсолютно реального змісту. 

Зі сумом констатую, що в Україні немає інтересу (до теми білоруських виборів до КР, - ред.). Мені здається, що дві доволі оглядові публікації, які я зробив на цю тему, виявилися чи не єдиними. Я хотів би помилятися.

По-перше, українці живуть на «глобусі України». По-друге, сама кампанія відбувається в білоруських незалежних медіа, які переживають кризу. Це цікавий момент. Особливостей багато.

Однак, попри всі проблеми, я за те, щоби ця Координаційна рада була сформована. Я в ній бачу чималий потенціал співпраці з Україною, оскільки у багатьох програмах це звучить. Я бачу, що вона буде націлена на певний діалог із білорусами в Білорусі, принаймні через спрощення можливостей потрапляти до Євросоюзу. І, вважаю, це буде в будь-якому разі нелояльна до росії та лукашенка Координаційна рада. Це також важливо.

На фото BG.Media – лідерка білоруських демсил Світлана Тихановська пояснює, як не зіпсувати виборчі бюлетені

Також читайте: Демсили Білорусі звернулися до Тихановської та ЗМІ щодо виборів до КР

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: