Польща посилила охорону аеропорту у Ряшеві – через високу активність російських диверсантів 

ПЕРЕКЛАДИ 24.05.2024 Коментарі 0

Польська влада посилює охорону аеропорту Ряшів-Ясенка – головного транзитного вузла. Туди доправляють іноземну військову допомогу для України. Серед причин – серія арештів, що відбулися цього тижня у Польщі, які посилили занепокоєння щодо диверсійних операцій, які підтримує росія.

Про це пише Bloomberg.

Міністр внутрішніх справ Польщі Томаш Сімоняк підтвердив, що служби вживають заходів для посилення безпеки навколо аеропорту Ряшів-Ясенка. Він розташований менше ніж за 100 км (62 милі) від українського кордону. На цей аеропорт припадає 90% західних військових засобів, що прямують на лінію фронту. Він також став основним пунктом зупинки для іноземних офіційних осіб, які відвідують Київ.

«Ми стикаємося з іноземною державою, яка проводить ворожі і – кажучи військовою мовою – кінетичні дії на території Польщі, - сказав Семоняк в інтерв’ю у Варшаві... – Ніколи раніше нічого подібного не було».

Міністр сказав, що Польща бореться з безпрецедентним рівнем іноземного втручання, зокрема, прем’єр-міністр Дональд Туск оголосив, що 12 осіб затримані в рамках придушення передбачуваних диверсійних актів, керованих з росії. Йдеться про підпал, замах на підпал, а також фізичні напади.

У квітні стало відомо про плани щодо аеропорту Жешув-Ясьонка в операціях, які підтримує кремль. Прокуратура заявила, що затримала чоловіка, підозрюваного у сприянні змові з метою вбивства президента України Володимира Зеленського. Чоловік нібито був готовий збирати інформацію про систему безпеку аеропорту.

У березні минулого року шістнадцятеро іноземних громадян затримані за підозрою в участі в мережі стеження за постачаннями в Україну в південно-східному Підкарпатському регіоні, до якого входить адміністративний центр Ряшів. Польські спецслужби вилучили у шпигунів камери, електронні пристрої та GPS-передавачі.

Ключова роль аеропорту не зменшилася. США відновили постачання зброї та матеріальних засобів після того, як Конгрес схвалив пакет на суму 61 ​​мільярд доларів... 

У рамках розслідування влада Польщі вивчає роль кремля у пожежі в торговому центрі у Варшаві на початку цього місяця. Ще один випадок стосувався ймовірної спроби підпалу заводу з виготовлення фарби у Вроцлаві.

Томаш Сімоняк сказав, що нещодавні дії вчинені на замовлення військової розвідки (гру) росії, додавши, що подібні методи застосовують по всій Європі. За його словами, зазвичай ідеться про вербування, як він сказав, «одноразових агентів» зі средеовищ футбольних фнанатів або організованих злочинних груп, які готові вчинити такі дії за гроші.

Міністр назвав це «дуже серйозною ситуацією», оскільки російські служби тепер діють на чужій території набагато більш цілеспрямовано.

«Ми більше не говоримо про агентів впливу чи якусь онлайн-діяльність, - сказав Семоняк. – Це люди, які готові прийти і вчинити підпал».

Призначений міністром внутрішніх справ Польщі, який курує внутрішні розвідувальні служби, Сімоняк отримав портфель внутрішніх справ цього місяця після того, як Туск представив свій кабінет напередодні виборів до Європейського парламенту, що відбудуться в червні. Він обіймав посаду міністра оборони в попередній адміністрації Туска із 2011-го по 2015 рік.

Фото – вантажний літак C-17 Globemaster ВПС США в аеропорту Ряшів-Ясенка/Войтек Радванський/AFP/Getty Images

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: