Виборча діарея лукашенка та відсутність ліків у демсил

АНАЛІТИКА 23.10.2024 Коментарі 0

Самопроголошений президент Білорусі настільки квапиться надати формальної легітимності своєму диктаторському статусу, що зсунув виборчу кампанію на пів року швидше. У Мінську випередили навіть інсайд від BELPOL – нагадаємо, ця організація колишніх силовиків повідомляла про плани лукашенка провести президентські вибори 23 лютого 2025 року. У середу, 23 жовтня, стало відомо про рішення так званої палати представників провести вибори президента Республіки Білорусь 26 січня 2025 року. Зрозуміло, що виборів як таких у Білорусі за лукашенка не відбудеться – демократичних виборів із вільним волевиявленням.

Після виборчої кампанії у серпні 2020 року, коли самопроголошений силою захопив владу та з допомогою росії зацементував своє правління, немає змісту говорити про вибір. В умовах тотального контролю силовиками білоруського суспільства, медійної сфери, підпорядкованої центральній та кремлівській пропаганді, відсутності представників демократичних сил у процесі лукашенка автоматично «виберуть» на новий термін. Інша річ, чому білоруський диктатор так квапиться отримати «вотум довіри». Можливо, йому набриднула приставка «самопроголошений», якою часто послуговуються у демократичному середовищі.

Але сумнівно, що, зважаючи на вищезгадані обставини, країни Заходу визнають січневу кампанію. Більше того, навряд чи притомні країни погодяться відправити своїх спостерігачів на клоунаду, яку у Мінську видаватимуть за вибори. Тож що спонукає лукашенка так квапитися із «переобранням»?

Політичний оглядач та історик Олександр Фрідман припускає, що не останньою  причиною поквапу білоруського диктатора є вибори президента США. 20 січня наступного року Білий дім отримає нового господаря. Відтак, «після цього у лютому чи березні теоретично можуть відбутися переговори щодо України, в яких Лукашенко хоче брати участь», тому він хотів би бути готовим до цього без «зайвих клопотів».

Маніакальне бажання хоч якось легітимізуватися і набрати міжнародної політичної ваги у лукашенка видно неозброєним оком. Від найвищої нагороди російської федерації – ордену андрєя пєрвозванного – з рук путіна «бульбофюрер» отримав ледь не екстаз, судячи з його міміки.

Лукашенко та путін під час вручення ордену (фото – Sergei Ilnitsky / AFP / Getty Images)

А зовсім нещодавно, 19 жовтня, під час аграрних «дожинок» у Мінській області він говорив про те, що «все зосереджено» на Білорусі. А також зізнався, що напередодні у нього був «непублічний день, але дуже важкий». Публіку лукашенко заінтригував розповіддю про «складні, важкі але цікаві» перемовини із представниками західних держав. З розмови він зрозумів, «наскільки уважно вони спостерігають за нами (Білоруссю, - ред.). А також наскільки прискіпливо вони вивчають «наші помилки та наші успіхи». Більше того, лукашенко наголосив, що західні країни заздрять білорусам через те, що ті «вміють працювати, жити, святкувати, за те, що ми – невелика за мірками країна – знайшла свій шлях, ми знайшли свій шлях розвитку, і ми гідно по ньому пройшли».

Його слова можна трактувати як звичайну пропагандистську риторику, не виключено, прикрашену банальною брехнею про заздрість. Але не варто виключати й того, що неназвані ним представники Заходу справді могли подати лукашенкові «пом’якшувальні» сигнали з обіцянками «зрозуміти і пробачити» заради певних взаємовигідних преференцій.

Хай там як, але вже у середу, 23 жовтня, лукашенко вилетів з Мінська до столиці Республіки Татарстан – Казані, після оголошення нової дати виборів у Білорусі. І в цьому є певний символізм. Саміт БРІКС, що відбувається на території, захопленої російським царем Іваном Грозним у 1552-му році, дасть змогу лукашенкові скупатися у променях слави і втамувати жагу свого визнання та ваги. Окрім зустрічей із представниками «посередніх» держав, наприклад з Ефіопією та Лаосом (останню країну лукашенко взагалі назвав «точкою опори» для Білорусі) він устиг дати три інтерв’ю (зважте на географічний розміх): ВВС, російській пропагандистці ользі скабєєвій і китайському національному телебаченню.

Цікаво, що під час розмови (на фото внизу) з китайським журналістом білоруський диктатор висловився проти диктату у світі. Тут потрібно пояснити, що об’єднання БРІКС намагається розширити свій вплив у світі і протиставити себе розвинутим країнам із G7.

Словом, лукашенко наразі розправив крила і злетів не лише у своєму гелікоптері над білоруськими сільськогосподарськими угіддями, а й побачив політичні поля за горизонтом.

На його тлі демократичні сили Білорусі виглядають дещо знічено. Мало того, що на Заході зменшили для них обсяги фінансування та визнають їх діяльність, зокрема щодо впливу на білоруське суспільство, малоефективним. Більше того, виглядає на те, що оголошення дати президентських виборів застало демсили зненацька.

Після обіду інформаційні ресурси опублікували спільну заяву демократичних сил Білорусі щодо «виборів» 2025 року. У ній наголосили, що вибору не буде, «тому що у народу вкрадено право вибору».

«Виборча кампанія проходить в умовах глибокої політичної кризи в Республіці Білорусь. Олександр Лукашенко незаконно утримує владу шляхом репресій проти білоруського суспільства, спираючись на підтримку Кремля», - йдеться у заяві.

Демсили у заяві також висунули низку вимог:

  • припинити репресії;
  • звільнити всіх політв’язнів;
  • реалізувати право всіх громадян Білорусі на повну участь у виборах незалежно від місця проживання;
  • забезпечити свободу зібрань і рівного доступу до засобів масової інформації;
  • провести виборів за міжнародними стандартами ОБСЄ та під контролем спостерігачів.

«Якщо ці вимоги не будуть виконані режимом, ми вважаємо те, що відбудеться у 2025 році, імітацією виборів і пропонуємо висловити свій протест, проголосувавши проти всіх, хто краде наше право голосу. Також ми опрацьовуємо і пропонуємо інші варіанти, як висловити протест, залежно від розвитку ситуації. Таким чином ми покажемо, що білоруське суспільство все ще виступає проти Лукашенка та вимагає вільних і чесних виборів», - наголошено у документі.

Свій коментар щодо нової дати виборів оприлюднила і голова Координаційної ради Анжеліка Мельникова (на фото). За її словами, білоруський протопарлемент більшістю голосів прийняв загальну стратегію дій демократичних сил на «безвиборах» 2025 року. Стратегію спільно розробили Координаційна рада, Офіс Світлани Тихановської та Об’єднаний перехідний кабінет. Створено робочу групу, яка декілька місяців працювала над цим документом.

«У ньому викладено основну діяльність та позицію демократичних сил, а також план дій, запропонований білорусам. Ця стратегія є нашою відповіддю недемократичному «безвибору» Лукашенка», - зауважила спікерка КР.

Схоже, наступні місяці обіцяють бути цікавими та багатими на заяви та події що в таборі лукашенка, що у демсередовищі. Причому останнім доведеться докласти зусиль і креативності, щоби переламати ситуацію на свою користь і знайти ліки від політичної діареї, що напала на диктатора, який у сьомий раз хоче всістися на троні.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: