Українська енергетика: від ракетних атак росія перейшла до інформаційних

АНАЛІТИКА 23.11.2022 Коментарі 0

Зруйновану приблизно на 50 % енергосистему України росія добиває інформаційними атаками. Невдоволена «несправедливим» вимкненням електроенергії частина українців піддається на інформаційно-психологічні операції кремля.

Ворог (на щастя безуспішно) намагається розхитати українське суспільство та після терористичних атак по цивільній інфраструктурі переходить до інформаційного терору. У кремлі навіть не приховують цього. Нещодавно путінський глашатай дмітрій пєсков відкрито заявив, що відсутність світла та тепла у домівках українців є наслідком дій київської влади, яка відмовляється від перемовин.

У путіна зацікавлені довести українців до відчаю, спровокувати масові протести та таким чином змусити владу погодитися на умови кремля.

Для цього використовують чати об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, телеграм-канали і групи у соцмережах.

В Одесі це спрацювало – днями декілька десятків людей перекривали проїзд по вулиці. Організаторів правоохоронні органи вирахували та провели з ними пояснювально-виховну бесіду. В одному із львівських ОСББ теж зародилася ідея зробити подібний акт непокори на перехресті проспекту Чорновола та вулиці Липинського, але до реалізації не дійшло.

Навіщо росії запускати фейки та маніпуляції на енергетичну тематику пояснили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки на сторінці у FB.

Так, в Україні серйозні проблеми з енергетикою через російський терор, спрямований на знищення критичної інфраструктури, розпочалися з 10-го жовтня після масованого ракетного удару росії.

«Зламати стійкість українців намагаються не тільки ракетними обстрілами, а й поширенням необґрунтованих підозр і чуток про несправедливий розподіл електроенергії.

  • Насправді відключення світла дають можливість стабілізувати систему на час ремонтних та відновлювальних робіт.
  • Ніхто не наживається на проблемі енергетичного дефіциту. Єдина, хто намагається отримати дивіденди з цієї кризи, – росія.
  • Ракетний терор путінського режиму прагне запустити в Україні акції шантажу держави в умовах енергетичної кризи: пов’язані з цим «акції протестів», «флешмоби» та інші способи.
  • росіяни не здатні повністю знищити українську енергосистему. Тому це «війна на витримку»: якщо ми не піддамося на психологічний тиск – ворог програє.

Не забувайте, що російська окупація – це набагато гірше, ніж блекаути та ракетні обстріли. Краще потерпіти тимчасові відключення світла, аніж потрапити у тимчасову окупацію», - пояснили у ЦСКІБ.

Тему російських ІПСО щодо вимкнення електроенергії пояснили і в Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки й оборони України.

ЦПД також поширив «у зв'язку зі збільшенням кількості дезінформаційних кампаній рф щодо відключень електроенергії в Україні» список верифікованих джерел інформації по містах.

Дипломатка Лана Зеркаль на своїй сторінці у FB звертає увагу на зростання російських вкидів.

«Вони продовжують використовувати свою звичну тактику. Росіянам не потрібна правда. Їм потрібно, щоб ніхто не вірив, ніби правда існує. Вони не хочуть переконати когось у своїй брехні, просто хочуть, щоб правди не існувало як такої.

Хоч правда проста:

  • Відключення відбуваються через атаки російських ракет і дронів. Енергетикам треба час, щоб їх відновити і підготуватися до можливих нових атак.
  • Графіку відновлення немає, бо ракети і дрони теж літають не по графіку.
  • Поки ведеться відновлення, експорт електроенергії зупинено, хоч він приносив державним підприємствам такі потрібні гроші.

Так що зберігаємо спокій, запасаємося теплими речима про всяк випадок і віримо енергетикам та ЗСУ», - радить радниця міністра енергетики України пані Зеркаль.

Вона також поширила допис медіаексперта Романа Вибрановського, який зауважує, що російська кампанія «світло виключають, бо всіх намахують» скерована, як завжди, на людей, які вважають, що влада a priori неправа.

На проколи російських інформаційних провокацій звернув увагу і Василь Гошовський. Пропагандисти з-за «порєбріка» часто використовують інтернет-перекладач і цим себе компрометують:

Обурення деяких українців, які купилися на російські провокації, пояснити можна: комусь не подобається, що світло вимикають не за графіком, комусь – що в сусідів електроенергія більше часу на добу є, а комусь і взагалі не вимикають. На ці тривожні сигнали владі потрібно вчасно реагувати. І всім потрібно усвідомити, що попереду ще календарна зима та, можливо, не одна атака російськими ракетами.

Попри якісну роботу української системи протиповітряної оборони, масовані ракетні удари росіян відбити на 100 відсотків наразі складно. Систем ППО недостатньо, щоби закрити усю територію країни, хоча Захід поволі надає відповідне озброєння.

За словами секретаря Ради національної безпеки й оборони України Олексія Данілова, росія здатна завдати ще 3-4 масованих удари на кшталт того, що відбувся 15 листопада, коли путінські терористи запустили майже 100 ракет різних типів. І хоча українській ППО тоді вдалося збити 75 ракет, енергооб’єкти зазнали серйозних пошкоджень.

Як повідомив голова правління ПрАТ «Національна енергетична компанія Укренерго» Володимир Кудрицький, після тієї атаки у нас практично не залишилося непошкоджених теплових і гідроелектростанцій.

Працівники енергомереж, не зважаючи на критичні ситуації, доволі швидко усували пошкоджені лінії, перемикали маршрути енергозабезпечення, проте відновлювати вщент зруйновані електропідстанції та замінювати трансформатори – робота не одного дня.

Про серйозність ситуації свідчать і заяви міських голів.

Так, очільник Києва Віталій Кличко розповів німецькому виданню Bild, що «треба також готуватися до найгіршого сценарію». За його словами, якщо настане енергоколапс за низьких температур повітря, тоді «частину міста доведеться евакуювати».

Декілька днів перед тим міський голова Львова Андрій Садовий казав, що «ми можемо з вами опинитися в ситуації, коли світла і тепла може не бути не один день, а тиждень чи два». І до цього потрібно бути готовим. Він провів паралель зі ситуацією у громадах Сходу та Півдня України, де вже багато місяців нема електроенергії, теплопостачання та водозабезпечення.

Готуватися до гіршого нещодавно попередив і мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

«Треба готуватися до гіршого. До того, що світла може не бути днями, а не годинами, - сказав він і порадив містянам із багатоповерхівок за можливості «знайти місце перебування у сільській місцевості, в індивідуальних будинках».

Тим часом Президент України повідомив про новий проект підтримки українців – розгортання у країні «Пунктів незламності». За словами Володимира Зеленського, підготовлено вже більше чотирьох тисяч таких пунктів. У планах – збільшити їхню кількість. Люди зможуть там отримати безкоштовний і цілодобовий доступ до «базових послуг»: електроенергії, мобільного зв’язку й інтернету, тепла, води, медикаментів.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: