Україні треба краще оберігати кордон – можна перевезти все та підірвати Львівську оперу, - волонтер із Норвегії

ВІДЕО 27.05.2024 Коментарі 0

Норвежець Ян Хейдегард – ветеран миротворчих сил ООН, що розташовані в Південному Лівані, волонтер із міста Льодінген, який із перших днів повномасштабної російської агресії допомагає українцям. Нещодавно норвежець відвідав Україну з гуманітарною місією. Керівниця міжнародних програм Західного інформаційного фронту Ольга Котовська запросила Яна Хейдегарда, з яким познайомилася у березні 2022 року, до студії для спілкування про війну, українських біженців, волонтерство і зміни, що сталися за понад 2 роки повномасштабної війни.

«Люди були засмучені в Норвегії – деякі вірили, що війна розпочнеться, інші це заперечували, мовляв, це занадто безглуздо. І коли розпочалася війна, я побачив по телебаченню, як біженці ринули на кордон. Ми вирішили їхати та зібрали їжу, одяг і привезти до вас… 8 березня ми виїхали. Так ми розпочали свою діяльність», - пригадує період перед і після російської повномасштабної агресії.

За його словами, якщо спочатку війни на кордоні був суцільний хаос – дорослі та діти плакали, а в Польщі уздовж доріг люди у стихійних таборах готували їжу, то тепер «навіть занадто спокійно».

- Зараз дуже легко перетнути кордон. Насправді я шокований. Перший раз перевіряли документи та машину. Зараз навіть не перевіряли – можна перевезти будь-що у Львів і підірвати Львівську оперу. Україна має краще перевіряти те, що заїжджає на кордон. Ми приїхали майже з північного полюсу і ніхто не перевіряв машину. Все, що подивилися – це документи, поставили штамп у паспорті і все. Це – як лотерейний квиток.

Ян Хейдегард також констатує, що українська влада ускладнила процес передачі простої допомоги для людей і воїнів. Немає кому її адресно доставляти, бо все потрібно внести у загальну систему.

«Це потрібно зупинити. Бо коли ми веземо взуття для військових, його складно безпосередньо їм доставити. Звичайно, корупція – це також проблема. Але має бути гнучкіша система як усе контролювати. Є велика потреба в усьому: немає човнів, літаків – усе іде в розхід. Складна ситуація з воєнними діями на сході, люди досі тікають. Кожного дня до Європи, Норвегії прибувають біженці. Приблизно 500 людей на тиждень прибуває до Норвегії, хоча я не впевнений у точній цифрі, але десь приблизно того. Є потреба допомагати біженцям усередині України та поза її межами. Також потреба у зброї, щоби вигнати путіна із країни та розпочати відновлення і підтримку демократичної держави», - каже норвезький гість ЗІФу.

За спостереженнями Яна Хейдегарда, у Європі замало, м’яко кажучи, роблять для підтримки та перемоги України – більше балачок. Що стосується Норвегії, то у країні теж «є відчуття, що тема війни затихає»:

- Бо ми тепер маємо ще одну війну в Ізраїлі, що дуже впливає на людей у Норвегії. Картини звідти дуже жахливі. І вже пів року це впливає на основні новини в Норвегії. Але війна в Україні досі присутня в Норвегії? і люди точно підтримують Україну ментально, грошима…  Кожного разу, коли їду з машиною, я завжди маю ще на 2 машини товарів та обладнання, яке можу доставити. Але ж, знову таки, цей новий механізм завезення гуманітарної допомоги ускладнює процес. Тепер ми доправляємо машини, бо це простіше.

Ян Хейдегард каже, що як тільки придбає нове авто для України, знову подолає тисячі кілометрів. Зараз він збирає кошти самотужки та витрачає суттєву частину власних грошей, попри те, що багато норвежців підтримує українців.

- Я був частиною організації Ветеранської допомоги для України. Це організація, яка об’єднує приблизно 700 людей. Зараз вирішив працювати індивідуально, тому я самостійно приймаю рішення. Є ще багато інших організацій. Просто зайдіть у Facebook і побачите українські прапори на норвезьких сторінках. Тисячі людей. В Європі, Данії, Швеції – також. Тисячі. І вони щодня приїжджають з авто. Кожен день – від пожежних, швидких та інших авто для армії.

Також читайте: Як у Норвегії підтримують українців – розповідь від Тарє Хакстада

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: