Як у Норвегії підтримують українців – розповідь від Тарє Хакстада

ВІДЕО 24.05.2024 Коментарі 0

Норвежець Тарє Хакстад керує волейбольним клубом у Тромсе. Місто із населенням під 80 тисяч людей прихистило у себе приблизно одну тисячу українців, які вимушено втекли від російської агресії. Як живуть українські біженці за Полярним колом на далекій півночі, що у Норвегії кажуть про підтримку України – про це й інше Тарє Хакстад розповів у студії ЗІФу.

Гість ЗІФу окрім спорту є ще й фахівцем зі звʼязку університетської цифрової бібліотеки Норвезького арктичного університету у Трумсе. В Україну Тарє прибув удруге в житті – першого разу його візит відбувся ще 20 років тому до Одеси та Києва. Цього разу гість із Норвегії прибув до Львова із гуманітарною допомогою. 

Але допомагає українцям Тарє й у своєму місті:

- Ми допомагаємо їм з необхідним обладнанням. Це можуть бути меблі, одяг і таке інше. Бо коли ти приїдеш як біженець ти мав би отримати все необхідне, але коли багато людей, то збільшується й потреба, і тоді не все так ідеально працює. На мою думку, українці досить добре собі радять, вони вивчають норвезьку. Частина з них після деякого часу знаходять роботу. діти йдуть у найближчі школи, знаходять друзів. А частина українців також починає працювати як волонтери для інших українців, які приїжджають. Але, звісно, українці перебувають далеко від своїх домівок і, можливо, частина їхніх родичів та друзів залишаються в Україні та переймаються як буде з ними. Загалом вони собі радять, але думки про те, що відбувається вдома, їх не покидають.

За його словами, найважливіше зараз для України – це зброя, якої Україна потребує для свого захисту.

- Жодна країна не має права захоплювати іншу країну. І такий ворог, як росія, ніколи не зупиниться тільки в Україні. Ми також бачимо в Норвегії, що немає військових дій з використанням зброї, але відбуваються певні речі, імовірно спровоковані росіянами. Вони втручаються в нашу GPS систему, яка пов’язана з цивільними перельотами, що є досить небезпечним. Є інші процеси, які відбуваються, що призводять до нашої стурбованості локально. Хоча ми не перебуваємо у стані війни як такім. Тому, по-перше, Україні потрібна зброя, щоби захистити себе і вибити росіян зі своєї території. Тому з точки зору довгої перспективи важливо підтримати українців у відновленні, адже потрібно буде відбудувати значну частину країни. Думаю норвезькі і значна частина європейських політиків не розуміють всієї небезпеки цієї ситуації. Тому важливо діяти вже.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: