Українці остерігаються рашапропаганди, але проти заборони Телеграму - опитування

НОВИНИ 09.09.2024 Коментарі 0

Переважна більшість опитаних українців (71%) вважають поширення російської дезінформації та пропаганди в соціальних мережах досить або дуже серйозною загрозою.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 1 - 6 вересня.

При більш прискіпливому розгляді з тих 71%, котрі остерігаються пропаганди, 33% зараховують цю загрозу до однієї з найбільших. Решта 38% вважають цю загрозу хоч і серйозною, але не є однією з найбільших.

Натомість серед опитаних 23% можна вважати супероптимістами – вони вважають, що поширення російської дезінформації та пропаганди в соцмережах не є значною загрозою або взагалі не несе загрози. При цьому з них 18% визнають, що певна шкода від роспропаганди в соцмережах все ж існує.

Водночас прикметними є й інші цифри. Більшість опитаних українців (54%) вважає, що не варто повністю забороняти телеграм в Україні, а треба лише запровадити певні обмеження і контроль над мережею, як-от блокування окремих каналів тощо.

Як зазначають соціологи, лише 9% опитаних одразу стверджують, що телеграм треба повністю заборонити. Натомість 26% вважають, що його не варто жодним чином контролювати.

І тільки якщо телеграм відмовиться блокувати канали з російською пропагандою, тоді повну заборону месенджера підтримали би 60% опитаних.

Соціологи відзначають, що підтримка заборони телеграму помітно вища, якщо власники мережі не заблокують канали, які використовують російські окупанти для зв’язку, і якщо не заблокують канали з поширення наркотиків - 71% та 70% підтримають заборону відповідно.

Прикметно, що останнім часом телеграм вирвався у лідери як джерело інформації для більшості населення. За результатами опитування, яке для ОПОРА проводив КМІС у травні 2024 року, 73% за останні 7 днів отримували інформацію з соціальних мереж. Серед цих користувачів 78% говорили про використання саме Телеграм.

Коментар виконавчого директора КМІС Антона Грушецького:

Результати опитування засвідчують, що наразі в суспільства немає ані відчутної підтримки заборони телеграм, ані стійкого опору такій забороні.

Українці обіймають доволі виважену і конструктивну позицію - що варто не доходити до заборон, але при цьому дійсно визнають важливість і потребу блокувати небезпечні телеграм-канали. Причому у разі відвертої позиції власників телеграм відмовлятися в блокуванні небезпечних каналів українці зарахують себе до табору тих, хто підтримає заборону (а не табору «послідовних прихильники свободи слова»).

Для представників влади варто розуміти, що у разі таки необхідності заборони телеграм для безпеки України та українців, громадськість має отримати дійсно об’єктивні та переконливі докази ворожої діяльності та відмови власників від співпраці.

Опитування провели 1-6 вересня 2024 року методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів. Було опитано 1015 дорослих респондентів у всіх регіонах України на підконтрольній території.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: