Зеленський, який звільнив Залужного, зазнав відчутних рейтингових втрат: мінус 13%

НОВИНИ 15.02.2024 Коментарі 0

Найбільше українці довіряють Валерію Залужному, Кирилу Буданову та Володимирові Зеленському. Однак рівень довіри до чинного Президента знизився на 13% проти грудня, а рівень недовіри зріс на стільки ж.  

Про це свідчать дані всеукраїнського опитування громадської думки «Омнібус», яке упродовж 5-10 лютого 2024 року провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС). 

Отже, респондентів запитували «Наскільки Ви довіряєте чи не довіряєте таким українським публічним діячам? Якщо Ви не знаєте його чи її, так і скажіть». Респонденти мали обрати «зовсім не довіряю», «скоріше не довіряю», «скоріше довіряю» і «повністю довіряю». Варіант «важко сказати» не зачитували, але його можна було відмітити, якщо сам респондент так наполягав. У аналогічному формулюванні соціологи КМІС ставили це запитання у грудні 2023 року, що дозволяє оцінити динаміку довіри до різних діячів. На графіку нижче порівнюють поточні рівні довіри з тим, що було в грудні 2023 року (для тих, хто цікавиться динамікою порівняно з травнем 2022 року, можете ознайомитися з попереднім пресрелізом.

Серед 13 діячів у списку найбільше українців довіряють В. Залужному – 94% довіряють йому і лише 5% не довіряють (порівняно із груднем ситуація практично не змінилася).

Також більшість українців довіряють (у приблизно близькій мірі) К. Буданову, В. Зеленському, С. Притулі та (з окремими коментарями) О. Сирському.

Так, довіра керівнику ГУР становить 66% (і цей показник зріс зі 60% у грудні, у той же час частка тих, хто не довіряє, майже не змінилася – 19% зараз і 20% у грудні).

Довіра В. Зеленському становить 64% порівняно із 77% у грудні (недовіра при цьому зросла з 22% у грудні до 35% у лютому).

С. Притулі довіряють 61%, і в його випадку також має місце зниження довіри (з 69% у грудні, недовіра зросла з 25% до 33%).

Окремо варто звернути увагу на довіру новому Головнокомандувачу О. Сирському. Формально серед усіх респондентів йому довіряють 40%, не довіряють – 21%, а 4% мають невизначене ставлення. Разом з цим 35% не знали його у лютому (і 48% не знали його в грудні). У перерахунку до тих, хто його знає, у лютому йому довіряють 62%, не довіряють – 33%. У грудні співвідношення було 63% проти 29%, тобто порівняно з груднем ставлення до нього практично не змінилося.

Колишній Голова Верховної Ради Д. Разумков має близький до 0 баланс довіри-недовіри, тобто йому довіряють приблизно стільки ж, скільки і не довіряють. Так, станом на лютий йому довіряють 35% (ріст з 25% порівняно з груднем), не довіряють – 33% (у грудні було 37%), а 5% мають невизначене ставлення. Водночас 27% не знають його.

Наступні сім осіб мають від’ємний баланс довіри-недовіри, тобто їм не довіряють більше, ніж довіряють (і у всіх випадках не менше половини українців їм не довіряють). Так, меру Києва В. Кличку довіряють 45%, не довіряють – 51%. Довіра з грудня знизилася з 52%, а недовіра зросла з 43%.

Керівнику Офісу Президента А. Єрмаку довіряють 27% (у грудні було 33%), не довіряють – 61% (у грудні не довіряли 51%). Колишньому Президенту П. Порошенку довіряють 31%, його показник зріс з 27% у грудні. Разом з цим рівень недовіри не змінюється – 68% зараз і 68% у грудні.

І насамкінець чотири діячі з найнижчими показниками довіри. Так, народній депутатці М. Безуглій довіряють 7%, не довіряють – 65%. Ю. Бойку довіряють 10%, не довіряють – 73% (майже без змін порівняно із груднем). Ю. Тимошенко довіряють 17%, не довіряють – 82% (при цьому екс-прем’єрка покращила свої показники, у грудні співвідношення було 10% проти 87%). О. Арестовичу зараз довіряють 11%, не довіряють – 83% (також майже без змін за останні два місяці).

Довідка.

Упродовж 5-10 лютого 2024 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус», до якого були додані запитання щодо можливої відставки В. Залужного. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 1202 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). 874 інтерв’ю були проведені до 8 лютого включно, тобто до відставки В. Залужного. Решта 328 інтерв’ю були проведені після відставки 9 і 10 лютого. Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України, а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,2% для показників, близьких до 50%, 2,7% для показників, близьких до 25%, 2,1% - для показників, близьких до 10%, 1,4% - для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. КМІС раніше наводив фактори, що можуть впливати на якість результатів в умовах «воєнного часу».

Загалом, ми вважаємо, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність для населення України, що проживає на підконтрольній Уряду території, та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Фото з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: