Іран поставив росії балістичні ракети в обмін на винищувачі Су-35, - експерт

НОВИНИ 10.09.2024 Коментарі 0

Європейський Союз отримав від союзників достовірну інформацію про те, що Іран поставив росії балістичні ракети. Про це заявив у понеділок, 9 вересня, речник Європейської Комісії (ЄК) Петер Стано під час пресконференції. 

За його словами, Брюссель отримав від союзників відповідні розвіддані. "Ми володіємо достовірною інформацією, наданою союзниками, про постачання іранських балістичних ракет до росії", - заявив речник Єврокомісії, якого цитує інформагенція AFP і Німецька хвиля. 

"Ми вивчаємо це питання разом з нашими країнами-членами, і якщо це підтвердиться, то це постачання означатиме суттєву матеріальну ескалацію підтримки Іраном незаконної агресивної війни Росії проти України", - зазначив речник Єврокомісії.

Стано додав, що "одностайна позиція лідерів ЄС завжди була чіткою". "Європейський Союз реагуватиме швидко і в координації з міжнародними партнерами, в тому числі новими й значними обмежувальними заходами проти Ірану", - застеріг речник Єврокомісії.

Натомість речник міністерства закордонних справ Ірану Нассер Канані заперечив, що Іран постачав рф свої балістичні ракети. "Ми рішуче відкидаємо твердження про роль Ірану в експорті зброї одній зі сторін війни", - запевнив представник МЗС Ірану, якого цитують іранські ЗМІ.

"Ті, хто звинувачує Іран (в постачанні озброєнь рф. - ред.) – це саме ті, хто є одним з найбільших експортерів зброї одній стороні війни", - додав речник іранського дипломатичного відомства, наголосивши, що Тегеран "не є частиною війни" в Україні.

Так само цього дня речник кремля Дмитро Пєсков заперечив повідомлення в низці західних ЗМІ про постачання Іраном балістичних ракет до рф. "Ми бачили це повідомлення. Не щоразу подібного роду інформація відповідає дійсності. Іран – це наш важливий партнер. Ми розвиваємо торговельно-економічні відносини. Ми розвиваємо нашу співпрацю і діалог у всіх можливих галузях, включно з найчутливішими. І будемо й надалі це робити в інтересах народів наших двох країн", - сказав Пєсков.

Додамо, що 6 вересня американське видання The Wall Street Journal повідомило з посиланням на неназваних американських і європейських посадовців, що Іран передав росії балістичні ракети малої дальності. А вже 7 вересня британський мовник Sky News поінформував з посиланням на неназване джерело в Україні, що рф отримала від Ірану близько 200 балістичних ракет малої дальності типу Fatah-360. Доставили ці іранські ракети Каспійським морем, зазначило джерело.

Також зазначимо, що російський воєнний експерт Юрій Федоров вважає, що, вочевидь, платою росії за іранські ракети стануть винищувачі Су-25. Він нагадав, що Іран давно намагається  придбати дві ескадрильї російських винищувачі Су-35. Зокрема, іранські офіційні особи тиснули на росію щодо постачання Су-35 під час зустрічі з секретарем Ради безпеки росії Сергієм Шойгу в Тегерані в серпні 2024 року.

Якщо ж Іран таки отримає винищувачі від росії, то, більш ніж ймовірно, що він буде їх застосовувати для атак проти Ізраїлю. Така перспектива не може не викликати різку реакцію західних країн, які підтримують Ізраїль і які сьогодні забороняють Україні бити далекобійними ракетами по цілях на території росії.      

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: