У росії применшують важливість тристоронньої зустрічі у Львові

АНАЛІТИКА 19.08.2022 Коментарі 0

Важливість тристоронніх перемовин за участі Президента України Володимира Зеленського, президента Туреччини Реджепа Ердогана та генерального секретаря Організації об’єднаних націй (ООН) Антоніу Ґутерреша на росії намагаються применшити.

Російська пропаганда, зокрема, дмітрій соловйов, зводить підсумки зустрічі до домислів та інсинуацій. Затятий путініст, наприклад, звертає увагу на те, що Зеленський, Ердоган і Ґутерріша тільки 40 хвилин (нагадаємо, путін з Ердоганом зустрічалися майже 4 години). Підписаний меморандум у москві назвали «форматом документів», який «у принципі нікого та ні до чого не зобов’язує, а просто нагадує, що свого часу з якогось питання були зроблені розпливчасті обіцянки».

«Окрім того, низка обговорюваних питань не входить до компетенції жодного з учасників зустрічі, оскільки вони не мають реальних важелів впливу на такі важливі теми, як припинення обстрілів АЕС та відновлення переговори – тут керують з Вашинґтона», - пишуть російські пропагандисти-шантажисти.

Насамкінець, роблять висновки у кремлі, тільки Ердоган мав реальний інтерес, що полягав у подальшому постачанні українського зерна на турецький хаб та в оплаті раніше поставлених «Байрактарів».

Із «незадоволеного обличчя турецького президента», з питанням оплати за безпілотники «щось пішло не так» - зробили «інтелектуальний» висновок рашисти.

Насправді ж візит у Львів мав не лише політично-іміджеве значення, а й практичне. Інакше глава турецької держави не брав би зі собою делегацію із чи не найголовніших очільників міністерств і відомств. До польського Жешува приватним літаком прибули глави міністерств  закордонних справ, енергетики та природних ресурсів, оборони сільського господарства, торгівлі. Також у делегацію входили представники президентської адміністрації й очільник розвідувальної організації Туреччини. Неповних 200 кілометрів до Львова делегація долала приблизно 2 години на автомобілях.

Очільник ООН прибув у Львів напередодні та поселився в готелі «Дністер», який пов’язують із російським бізнесом. Після цього у соцмережах здійнявся легкий лемент на цю тему. Дехто навіть висував припущення, що стіни готелю дотепер нафаршировані ще радянськими жучками для підслуховування.

Президент України прибув трішки раніше за свого турецького колегу. Перед зустріччю він зустрівся з керівництвом Львівщини, відвідав військовий шпиталь із пораненими воїнами української армії, де вручив багатьом нагороди та подякував за захист Батьківщини. Також Володимир Зеленський мав зустріч з викладачами та курсантами Національної академії Сухопутних військ імені Петра Сагайдачного та поклав вінок на Марсовому полі біля Личаківського кладовища, де ховають полеглих на російсько-українській війні. Глава держави подякував львів’янам за емоційну підтримку та затишок.

До слова, «сухопутна академія», як у народі називають заклад імені Петра Сагайдачного, за роки незалежності випустив більше 10 тисяч командирів для Збройних Сил України. За час російсько-української війни понад 1,5 тисячі випускників і викладачів академії отримали державні нагороди.

«Академія готує офіцерів тактичної ланки для Збройних Сил та інших військових формувань України. Це сучасне навчання для українських захисників, які щодня, щохвилини боронять наші життя. Радий бути тут і тиснути руку нашим Героям», - сказав Президент.

У підсумковій заяві за результатами тристоронньої зустрічі Володимир Зеленський окреслив основні питання. Зокрема, і щодо вбивства полонених захисників із полку «Азов». До речі, генсек ООН Антоніу Ґутерреш пообіцяв відправити групу розслідувачів, яка повинна з’ясувати усі обставини вбивства українських полонених в Оленівці. Очолить групу генерал із Бразилії Карлос дос Сантос Крус. Останній, як каже генсек ООН, «дуже уважний офіцер» із понад 40-річним військовим стажем.

Візит президента Туреччини охарактеризував як вагомий знак підтримки з боку потужної країни. За словами Зеленського, подальше розширення співпраці між Україною і Туреччиною буде корисним для обидвох країн. Сторони домовлялися про поліпшення умов для вивезення українського зерна з портів та крадіжку росіянами українського збіжжя (а це, за різними оцінками, приблизно півмільйона тон). Окремою темою стало захоплення російською терористичною армією найбільшої у Європі Запорізької атомної електростанції та її обстріли з російських гармат. Ядерний шантаж путін та кремль намагаються використати для швидшого досягнення своїх цілей.

«…Росія заслуговує на офіційне визнання держави-терориста та відповідне політико-юридичне ставлення до неї», - сказав український Президент.

Цікаво, що прогнози перед зустріччю Ердогана та Зеленського про змушування України до миру та переговорного процесу не збулися. Тобто глава Туреччини офіційно озвучив пропозицію організувати у Стамбулі відновлення дипломатичного процесу.

За словами Ердогана, український Президент буцім-то погоджується з думкою, що війна повинна завершитися перемовинами. Але, як сказав Ердоган, потрібно «визначити найкоротший і найсправедливіший шлях до столу перемовин». Володимир Зеленський у своїй відеопромові до студентів і викладачів Чилі перед візитом у Львів заявив, шо росія не хоче завершувати війну та їй не потрібні перемовини.

Позиція України чітка: переговори з москвою розпочнуться після виведення російських військ з усієї окупованої території України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив, що ніхто не схиляв офіційний Київ до поступок на користь росії. За його словами, сторони скоординували не просто позиції, але і свої дії з основних питань. А це вивезення зерна, ситуація із Запорізькою АЕС, звільнення військовополонених.

Український дипломат фактично спростував російську брехню. «Мова не просто про те, що поговорили, а домовилися, хто що робить», - наголосив Дмитро Кулеба та підкреслив, що Зеленський з Ердоганом спілкувалися значно довше, ніж передбачав протокол.

Із цікавого на львівській зустрічі можна згадати і домовленість у меморандумі про післявоєнну відбудову українських міст за участі Туреччини.

Після Львова генсек ООН прибув в Одесу, де оглядає процес завантаження і відправки українського збіжжя. Звідти Антоніу Ґутерреш відбуде у Стамбул, де працює спільний центр із вивезення української агропродукції.

Зі Львова кожен з учасників зустрічі вивіз свої сподівання на краще. Чи справдяться вони – залежатиме від путіна та його посіпак. Але найбільше – від самих українців: ЗСУ, влади та народу. Бо покладати великі сподівання на аморфну ООН навряд чи доцільно, як і на турецького очільника, який повсюдно шукає власну вигоду.  

Фото president.gov.ua

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: