Масове вбивство українських полонених: навіщо росія вдається до жахливих злочинів

АНАЛІТИКА 30.07.2022 Коментарі 0

У ніч на 29 липня на території колишньої виправної колонії в селищі Оленівка Донецької області на тимчасово окупованій території пролунав вибух. У зруйнованій будівлі перебували українські військовополонені. За інформацією української сторони, загинуло понад 50 українських захисників, які опинилися в російському полоні. Ще більше комбатантів зазнали поранень.

Росія, традиційно, звинуватила в атаці Україну, заявивши, що остання застосувала реактивну систему залпового вогню HIMARS. Офіційний Київ назвав ці звинувачення нісенітницями. Іноземна преса наразі не має інформації, хто саме здійснив масове убивство в’язнів.

Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні закликав ООН і Червоний хрест захистити життя сотень українських військовополонених. Саме під гарантії останніх бійці «Азову» погодилися здатися в полон після наказу свого командування.

«Це був свідомий російський воєнний злочин, свідоме масове вбивство українських військовополонених. Понад 50 загиблих… Коли оборонці «Азовсталі» виходили із заводу, ООН і Міжнародний комітет Червоного хреста виступили гарантами життя і здоров’я наших воїнів… Зараз гаранти повинні реагувати. Повинні захистити життя сотень українських військовополонених…. Має бути чітке юридичне визнання Росії державою-терористом. Особливо я звертаюся до Сполучених Штатів Америки – рішення потрібне, потрібне зараз!», - сказав Президент.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також закликав негайно визнати росію державою-терористом. Адже росія вчиняє не вперше жорстокі воєнні злочини щодо українських військовополонених і цивільних. Очільник українського дипвідомства наголосив, що зволікання з цим рішенням заохочуватимуть рф до подальших злочинів і нелюдських дій.

Зауважимо, що убивство українських військовополенених відбулося після шокуючого відео, що облетіло мережі. На ньому росіянин відрізав канцелярським ножем геніталії українському полоненому. Наступного дня з’явилося продовження цієї історії – українця застрелили, прив’язали мотузки до ніг і волочили мертве тіло по землі.

Після атаки по колонії в Оленівці Збройні Сили України, Служба безпеки, Головне управління розвідки й уповноважений Верховної Ради України поширили спільну заяву.

У ній наголошено, що внаслідок вибуху знищено будівлю, в якій утримували українських полонених. Але при цьому «жоден працівник колонії, бойовик «днр» чи російський військовий, що здійснювали охорону приміщення, згідно з коментарями російської сторони внаслідок вибуху не постраждав».

На звинувачення рашистів у заяві викладено контраргументи у п’яти пунктах:

1. Вчинений вибух є цинічним терористичним актом Російської Федерації, військовою провокацією та класичною false flag operation, метою якого є приховування воєнних злочинів, дискредитація Збройних Сил України, зрив постачання західної зброї та підвищення соціальної напруги в українському суспільстві.

2. Збройні Сили України завдають ударів винятково по російським військовим об‘єктам: складам з паливом, озброєнням та боєприпасами, командним пунктам, обʼєктам військової інфраструктури. Українська армія має достатньо засобів для ідентифікації цілей, включно з системами космічної розвідки. Україна не здійснювала ракетних та артилерійських обстрілів смт. Оленівка.

3. 16 травня, за посередництва ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, розпочався процес евакуації захисників Маріуполя з території заводу «Азовсталь», що тривалий час був оточений і перебував під ударами російських військ. Формат евакуації передбачав встановлення режиму тиші та здачу українських військових в полон з подальшим обміном під гарантії ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста. Даний формат був обраний та затверджений захисниками Маріуполя, що брали участь в перемовинах. 29 червня відбувся перший із запланованих обмінів військовополонених, в результаті якого в Україну повернулися 144 захисника. Серед них – 95 оборонців «Азовсталі».

4. Ключовою умовою обраного формату були зобов’язання російської сторони перед міжнародними організаціями щодо збереження життя та здоров‘я українських захисників. Дана гарантія була цинічно порушена.

5. В ніч на 29 липня на території колишньої виправної колонії смт. Оленівка відбулося організоване вбивство українських військовополонених. На спланований характер цього злочину та вчинення його російською стороною вказують багато задокументованих доказів: зокрема, умисне переведення бійців в нове приміщення незадовго до вибуху, аналіз характеру ушкоджень та руху вибухової хвилі, перехоплення телефонних розмов бойовиків, відсутність обстрілів у вказаному місці та інші. Все це не залишає сумніву: вибух в Оленівці був російським терористичним актом та грубим порушенням міжнародних домовленостей.

Командувач ЗСУ Валерій Залужний також не оминув увагою злочин росії.

«Зробимо все можливе та неможливе, щоби покарати винуватих у злочинах проти наших побратимів, сестер і мирних громадян... Знайте, вороги, вам не буде місця на Землі», - сказав генерал.

Головне управління розвідки міністерства оборони України заявило, що вбивство українських військовополонених в Оленівці – справа рук найманців із групи Ваґнера. ГУР закликало міжнародне співтовариство жорстко відреагувати на цинічне вбивство полонених, а організації, які гарантували їхню безпеку – розслідувати злочин.

Український волонтер Віталій Ситников, який провів в ув'язненні в Оленівці сто днів і нещодавно опинився на волі за процедурою обміну, повідомив в інтерв'ю російським опозиційним журналістам, що рашисти  розмістили навколо в'язниці артилерію, щойно туди перевели полонених бійців з Маріуполя. За весь час перебування Ситникова у колонії не було жодного випадку вогню у відповідь з боку ЗСУ через побоювання влучити у приміщення з полоненими.

Цікавим є ще один нюанс. Проросійський телеграм-канал «незыгарь» ще 5 червня писав, що буцім британська спецслужба Мі 6 розглядає три можливі варіанти використання РСЗВ, що постачаються для України.

І однією із таких цілей є «табір військовополонених у селі Оленівка, де перебувають нацисти з Азовсталі та військовослужбовці ЗСУ».

«Британці хочуть обставити удар РСЗВ, як спробу ЗС РФ приховати «страту та тортури над полоненими, а потім хайпонути за темником Бучі», - розкрили програму майбутніх злочинів російської армії, яку подавали як план Мі 6.

Криваві події, спричинені російською агресією, викликали шквал коментарів у соцмережах.

Колишній одесит, учасник бойових дій на боці ізраїльської армії і військовий аналітик Іґаль Левін вважає, що ця жорстокість росіян спрямована на українських бійців, щоби викликати в них ненависть, лють і тим самим не брати солдатів рф у полон.

«У них (російської армії, - ЗІФ) важка ситуація під Херсоном і їхнє угруповання, якому загрожує повна блокада, це потенційний контингент для здачі в полон. РФ намагається зараз усіма силами зробити жорстокими наших солдатів і залякати своїх, щоби перші не брали полонених, а другі не сміли здаватися. Мушу вкотре наголосити, що це не щось нове, вони це вже обкатували у своїх каральних операціях в Ічкерії», - цитує Левіна телеграм-канал RESSENTIMENT.

Засновник і перший командир полку «Азов» Андрій Білецький оголосив про початок полювання на всіх причетних до вбивства військовополонених бійців. Він пообіцяв, що всіх організаторів і виконавців, де би вони не ховалися, буде знищено.

Також у мережах оприлюднили версію про буцім-то спробу повстання  військовополонених після випадку з тортурами українського солдата.

Цікавими є думки й інших експертів. Публіцист і політик Віктор Трегубов на своїй сторінці у FB пише, що присвятив вивченню тероризму певний час і сформулював для себе таке визначення: «тероризм – це радикальна форма піару».

Тож, на думку автора, росія «використовує насилля для створення емоційно забарвлених образів, щоби змінити громадську думку».

«Росіяни почали інформаційну кампанію з примушення українців до поступок. І ця кампанія – терористична по формі. Кастрований вояк, підірвані полонені. Але в тероризму є ще одна риса. Це зазвичай останній засіб, асиметричний засіб, засіб, який слабший використовує проти сильніших. Інакше воно не окупається. До нього вдаються, коли більше не знають, що робити.

Росія не просто програє – вона не знає, як діяти далі. І переходить до тактики останньої межі, тактики ІДІЛ. Нам – триматися. Світу – визнати таки терориста терористом», - вважає Тригубов.

Політтехнолог Сергій Гайдай пропонує створювати спеціальні служби, які шукатимуть і каратимуть російських нелюдів по всьому світу. Щось на кшталт ізраїльського «моссаду», яка прославилася багатьма успішними операціями з пошуку і знищенню нацистських злочинців та арабських терористів.  

«Я не дуже вірю в те що нинішня влада вже зараз формує спеціальне секретне бюро, цілі якого пошук і ліквідація всіх російських військових злочинців. Або сформує його у майбутньому. Радий був би помилятися.

Але якщо і майбутні очільники української держави не створять таку структуру для пошуку і страти всіх росіян: військових і найманців, які катували і вбивали наших полонених, давали накази – відкривати вогонь по мирних мешканцях, робити запуск ракет по мирних містах і їх виконували. Всіх тих хто вбивав, ґвалтував, грабував і мародерив, скоював злочини в Україні. Таку команду українські громадяни повинні будуть створити у приватному порядку», - написав Гайдай.

На його думку, російський військовий злочинець мусить постійно боятися, де би він не перебував.

Політолог Юрій Романенко вважає відео з мученицью смертю українського військового та атаку по в’язниці ланками одного ланцюга.

«Очевидно, що такі відео не зливаються просто так, без санкції. Росії хотілося би, щоб українці розпочали свої звірства, щоби дати Заходу сигнал «вони там усі однакові, це війна варварів, навіщо вона нам» - вважає експерт.

За його словами, атакою на в’язницю росіяни хотіли приховати вбивства військовополонених, особливо з «Азовсталі» і сформувати «дебільний наратив» про Зеленського, який «наказав здатися захисникам Азовсталі» і який активно поширюють прихильники попереднього глави держави, розганяючи зраду.

Відтак, радить Юрій Романенко, «потрібно зберігати людяність і не повторювати їх звірства, розповісти всьому світу, що Росія на кожному новому витку історії робить нову Катинь і ГУЛАГ…».

Українська Гельсінська спілка виклала думки правозахисників, які дії росії вважають невипадковими.  

Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини. 

Ще радянські «миротворці» в Афганістані вдавались до жорстокої практики катувань, Росія продовжила цю практику в обох чеченських війнах, під час яких були задокументовані випадки нелюдських знущань над чеченським населенням, і ось зараз в публічну сферу потрапило моторошне відео з нівечінням статевих органів і вбивством українського військовополоненого.   

Звичайно, в першу чергу виникає емоційна оцінка тих орків-нелюдів, які це вчинили, і ця оцінка однозначна, як і викликане бажання дати належну відповідь, при цьому не сильно звертаючи увагу на норми міжнародного гуманітарного права, бо – «до тварин і нелюдів норми міжнародного гуманітарного правила не застосовуються»… Оцінка, яка оприлюднена з боку радника Президента України насправді є більш виваженою. 

На сьогодні в російському полоні перебуває разом зі захопленими на «Азовсталі» велика кількість українських захисників – представників ЗСУ, тероборони, правоохоронних органів, орки захоплюють у полон навіть парамедиків і медичних працівників… І всі вони мають загрозу зазнати катувань, а частина піддається жорстокому катуванням, про що надходить інформація… 

І тут питання до тих, хто має виступати гарантом забезпечення умов перебування у полоні – ICHR – Міжнародний комітет червоного хреста – де ви? Вони були присутніми при виході наших бійців з «Азовсталі», і були гарантами безпечного перебування усіх, хто здався, в полоні, і відповідальність за такі й подібні випадки катування лежить і на МКЧХ.  

Разом із тим Україна має чітко встановити усіх причетних до цього звірячого злочину і забезпечити належне покарання усім до нього причетним, включно з організаторами війни. Світ має висунути вимогу видачі всіх катів для незалежного суду, і це обов’язково відбудеться з належним покаранням. І останніх, і перших осіб.   

І, що важливо, це середньовіччя не повинно вплинути на долі полонених росіян, які перебувають на українській території, які знаходяться під захистом Женевської конвенції про військовополонених.  

Світ, який жахається цій середньовічній жорстокості, має не лише емоційно відреагувати, а зрозуміти, що неконтрольоване зло, яке не дотримується ніяких правових рамок, розуміє лише силу, і така сила має бути швидкою, ефективною, і переважаючою, і ця сила є тяжким воєнним озброєнням, яке має знищити присутність орківських військ на захоплених українських землях. 

Ольга Решетилова, координаторка Медійної ініціативи за права людини

Росіяни почали розігрувати карту з військовополоненими та заручниками

Спочатку були смертні вироки, вчора поширили відео зі знущаннями над військовополоненим з відрізанням геніталій. Сьогодні вночі вони вчинили провокацію з обстрілом тюрми в Оленівці Донецької області, переповненої нашими військовополоненими і заручниками.

Зазвичай Росія качає тему полонених перед важливими подіями на фронті або переговорами. Згадайте ті всі паради, наприклад. Таким чином вона підвищує ставки, знаючи, що для українського суспільства це питання надзвичайно чутливе. Я не знаю, що тут вдіяти і як протистояти.

Просто сил, витримки і мудрості усім нам. 

Тетяна Печончик, голова правління у «ZMINA. Центр прав людини»

Поширення відео із відрізанням геніталій українському військовому – це чергова ІПСО ворога. Мета – викликати лють, жагу помсти серед українців, бажання робити те саме із російськими військовополоненими. Катувати або не брати у полон узагалі, страчувати на місці, каструвати, знущатися.

На це не можна вестися з декількох причин.

Перша. Нам треба визволяти українських військовополонених і формувати обмінний фонд. На жаль, кількість наших військових у російському полоні в рази більша, ніж їхніх у нас.

Друга. Росія стикається із нестачею людських ресурсів для продовження наступу. Мобілізовані відмовляються воювати, нові резерви формуються повільно. Щоб збільшити бажання росіян йти на війну, намагаються включити ірраціональне і засліпити сильною емоцією, викликати колективну лють і бажання помсти із їхнього боку, показати, що «злісні укри» теж знущаються над «їхніми хлопчиками», топчуться над їх «чоловічою гідністю».

Третя. Катування і страти є одними із найтяжчих воєнних злочинів. Допускаючи це у відповідь на дії ворога, ми не тільки відступаємо від принципів міжнародного гуманітарного права, цивілізованого світу, міжнародних норм, але й уподібнюємося країні-агресору, стаємо на сторону варварства та дикунства.

Катування українського військовослужбовця мають бути ретельно розслідувані, докази зібрані, а винні рашисти понесуть відповідальність та спокутуватимуть це до кінця своїх днів. Якщо, звісно, доживуть до трибуналу в м‘ясорубці війни.

Володимир Яворський, Центр громадянських свобод

Поширення відвертих відео катувань має одну просту мету: щоби наші не брали в полон росіян. Таке відео викликає у більшості солдатів ненависть і бажання помсти. Це випробуваний метод ще з війни в Чечні.

Я вже прочитав багато постів, що «полонених більше не беремо». І це мета ворога.

Полонені потрібні, щоби рятувати наших з полону. Щоби було на кого міняти. І щоби наших там не катували, бо це можна зупинити тільки обміном.

Російських солдат лякають, що українці їх катуватимуть і вб’ють. Це мотивує їх боротися до кінця і не здаватися, так зростають наші втрати.

Не дозволяйте ці російські психологічні атаки і беріть полонених.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: