У міноборони Білорусі продовжують нити про напружену ситуацію на кордонах

НОВИНИ 06.07.2024 Коментарі 0

Про системне нарощування коаліційних сил НАТО біля західних кордонів і про «напружену ситуацію» на південному кордоні Білорусі з Україною заявив заступник начальника генштабу збройних сил Білорусі Володимир Купріянюк (на фото).

«Керівництво НАТО реалізує плани щодо подальшого збільшення військової присутності на території наших сусідніх держав. Сьогодні лише на території Польщі і країн Балтії розгорнуто 10 багатонаціональних бойових тактичних груп загальною чисельністю понад 11 тисяч осіб. І це без урахування військових формувань національних збройних сил наших сусідів», - цитує Купріянюка «Радыё Свабода – Беларусь»

Ситуацію на межі з Україною представник міноброни Білорусі охарактеризував як складну та напружену.

«Ще декілька років тому для охорони українсько-білоруської ділянки державного кордону залучали лише штатні сили та засоби Державної прикордонної служби України в кількості приблизно 4,5 тисячі військовослужбовців. Проте із другої половини 2020 року ми фіксуємо посилення присутності біля нашого кордону за рахунок залучення розвідувальних підрозділів, з’єднань територіальних військ, а також інших силових структур України, чисельність яких сягнула 8 тисяч військових до початку 2022 року», - розповів Купріянюк.

За його словами, Україна пришвидшеними темпами будує інженерні загородження і заміновує прикордонні райони Рівненської, Волинської, Житомирської та Чернігівської областей.

Також Купріянюк назвав кількість українських воїнів у зоні відповідальності за українсько-білоруський кордон – понад 115 тисяч військовослужбовців, у тому числі до 15 тисяч безпосередньо біля кордону. Міноборони РБ напружує факт того, що українці переміщують важку техніку – танки, артилерійські системи та засоби ППО.

Купріянюк поскаржився і на інтенсивність провокаційних і демонстративних дій з боку українських формувань, у тому числі зі застосуванням безпілотних літальних апаратів, що «порушили наш державний кордон». Мовляв, Україна не лише розвідує ситуацію, але намагається «скинути на нашу територію вибухові речовини й інші матеріально-технічні засоби» для диверсій.

«Радыё Свабода – Беларусь» уточнює, що представник білоруського міноборони нагородив небилиць.

«Україна почала будувати укріплення на кордоні з Білоруссю після того, як російські війська відступили з Київської та Чернігівської областей, куди вони увійшли з території Білорусі.

Експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) неодноразово заявляли, що Олександр Лукашенко залучає Білорусь до «інформаційних операцій» Кремля. Так експерти оцінили останні заяви Олександра Лукашенка про втягнення Заходом Білорусі у військові конфлікти.

Олександр Лукашенко підтримав російське військове вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року та дозволив використовувати територію, військову інфраструктуру та повітряний простір Білорусі для вторгнення російської армії й обстрілів українських міст, у результаті яких загинули десятки тисяч мирних українців .

З моменту початку повномасштабної війни Росії проти України на території Білорусі майже безперервно проводяться військові навчання, а Україна посилює свої кордони на білоруському напрямку», - йдеться у тексті.

Нагадаємо, ниття з Мінська про ворогів довкола, які готуються напасти, останніми тижнями лунає не вперше. Нещодавно Державна прикордонна служба України прямо відповіла своїм білоруським «колегам» - режим лукашенка хоче перекласти відповідальність за напругу на білорусько-українському кордоні на Україну.

У цьому ж руслі виступав під час так званого дня незалежності Білорусі самопроголошений президент лукашенко.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: