У Словенії затримали підозрюваних у шпигунстві на користь росії

НОВИНИ 30.01.2023 Коментарі 0

У Словенії заарештували двох іноземців, яких підозрюють у шпигунстві на користь росії. За даними місцевої преси, затримані були громадянами південноамериканської неназваної країни та під чужими прізвищами займалися торгівлею нерухомості й антикваріатом. 

Згідно з повідомленнями, їх заарештували ще 5 грудня 2022 року в орендованому офісі в районі Бежиґрад у Любляні, пише Politico.

«Окружна державна прокуратура в Любляні отримала повідомлення від Служби розвідки та безпеки Словенії, на підставі якого розпочато досудове провадження», - повідомили словенському новинному порталу Siol у прокуратурі Любляни. Там заявили, що судове провадження триває, проте офіційно не підтверджують звинувачення.

Операцію з виявлення підозрюваних у шпигунстві  проводила Служба розвідки та безпеки Словенії (SOVA) спільно зі службами безпеки інших країн. Причиною такої співпраці стало те, що шпигунська група також проводила операції за межами Словенії.

Операцію провели у столиці країни - Любляні. За даними словенського видання Delo, принаймні один із підозрюваних має аргентинське громадянство. Проте обидвоє діяли в державі-члені ЄС під фальшивими іменами, пише MT. Затримані є частиною широкої мережі так званих сплячих осередків головного розвідувального управління рф, що діють на Заході. Їм загрожує до восьми років ув'язнення за звинуваченнями у шпигунстві та наданні неправдивої інформації. На росії офіційно наразі не коментували цей випадок. Як нагадує видання, минулого року у жовтні в Норвегії заарештували агента ГРУ міхаіла мікушина. Останній діяв під псевдонімом бразильського академіка Хосе Ассіса Ґіаммарії та брав участь у дослідницькій програмі в університеті Тромсе.

Politico нагадує, що після вторгнення росії в Україну служби безпеки по всій Європі провели нзку операцій проти ймовірних російських шпигунів, які діяли на континенті. А в Німеччині заарештували двох осіб, пов’язаних із шпигунством у власній зовнішній розвідці.

ЗІФ писав про причини того, чому в Німеччині кволо виявляють російських шпигунів, про яких доволі багато відомо місцевим спецслужбам.

На відміну від Німеччини, де мешкає велика російська діаспора, у Польщі серйозніше поставлена робота щодо протидії російським агентам. Польської контррозвідки останнім часом обмежують можливості російських спецслужб здійснювати ворожу діяльність на території Республіки Польща.

Багато російських шпигунів працює під прикриттям – як бізнесмени і працівники дипломатичних місій. Минулого року Болгарія і країни Балтії видворили велику кількість працівників посольств.

Також лави російської дипмісії почистила минулого року Словаччина, виславши із Братислави трьох працівників посольства російської федерації.
Фото politico.eu

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: