Як Польща зачищає російських шпигунів

АНАЛІТИКА 15.10.2022 Коментарі 0

Рішучі дії польської контррозвідки останнім часом обмежили можливості російських спецслужб здійснювати ворожу діяльність на території Республіки Польща. В уряді країни-партнерки України припускають, що у кремлі шукають інші способи підтримувати і навіть посилювати розвідувальну діяльність проти Польщі. З огляду на це, польські спецслужби ретельніше аналізуватимуть питання візових обмежень для росіян. Це стосуватиметься і тих росіян, які отримали повістки та тікають від війни.

TVP.INFO у вересні опублікувала статтю заступника міністра координатора спеціальних служб й уповноваженого уряду з безпеки інформаційного простору Республіки Польща Станіслава Жарина про нюанси боротьби з російськими впливами.

За словами польського урядовця, нападу росії на Україну передувала контрольована із кремля операція білоруського режиму з дестабілізації Європи з використанням нелегальних мігрантів. Такий спосіб атаки став шоком для всього цивілізованого світу.

«Багато країн, які раніше применшували загрози з боку російського імперіалізму, усвідомили, що він представляє реальну та довготривалу загрозу світовій безпеці та миру. На це вже давно звертає увагу Польща, попереджаючи, чим може закінчитися поблажливість до агресивних дій Росії та ставлячись до цієї країни як до надійного партнера. Стало також зрозуміло, що діяльність розгалужених російських структур – дипломатичних, економічних, медійних і наукових, які часто служать прикриттям ворожої розвідувальної діяльності російських служб, потребує більш ретельного аналізу та дослідження», - пише автор.

У Варшаві, зважаючи на її історичні уроки у взаємовідносинах з росією, знали, з ким мають справу. Тому відреагували належно: «невдовзі після початку російського вторгнення низка країн, зокрема Польща, вирішили видворити зі своєї території значну кількість «дипломатів», які насправді були офіцерами російських спецслужб».

За словами Станіслава Жарина, Аґенція внутрішньої безпеки ідентифікувала 45 осіб – офіцерів російських спецслужб і їх поплічників, які мали дипломатичний статус у Польщі. Згідно з матеріалами польської контррозвідки, ці особи реалізовували проекти російських спецслужб, спрямовані на дестабілізацію Республіки Польща та її партнерів на міжнародній арені.

Росіян, які використовували свій дипломатичний статус для проведення розвідувальної діяльності, видворили за межі Польщі через порушення польського законодавства та положення Віденської конвенції.

Пан Жарин нагадав, що російських «дипломатів» одночасно видворяли й інші країни, зокрема, Німеччина, Франція, Італія, Іспанія, Данія, Норвегія, Греція, Латвія, Естонія, Словенія, Японія та Хорватія.

Згадує автор і про те, що польські спецслужби також виявили протягом останніх місяців осіб, які діяли або мали намір діяти на користь російських чи білоруських контор. ЇХ затримали, а дехто вже й отримав судовий вирок.

«Наплив російських громадян до країн Шенгенської зони, що спостерігається останніми роками, є природною базою вербування для російських спецслужб. Приваблива база, особливо в тих країнах, які вживають заходів для боротьби зі структурами та розвідувальною діяльністю на своїй території. Це те, що відбувається в Польщі, а це означає, що масовий приплив росіян до нашої країни потрібно розглядати як фактор ризику. Це пояснюється тим, що російські громадяни можуть бути використані для здійснення ворожих заходів російських спецслужб, які полягають в отриманні конфіденційної інформації або проведенні ворожих операцій. Важливість цієї акції тим більша, що низка дій російських служб безпосередньо пов’язана з війною, що триває проти України», - пише Станіслав Жарин.

Він навів приклад із затриманим за підозрою у шпигунстві Павла Г.. Зараз останній перебуває в СІЗО, а до затримання діяв у Підкарпатському воєводстві Польщі та готувався виїхати в Україну. Він офіційно представився журналістом, коли польська контррозвідка затримала його за звинуваченням у співпраці з російським Головним розвідуправлінням. Слідство у його справі триває, а докази «свідчать про те, що російські служби шукають колабораціоністів у середовищах, які мають добру легенду щодо своєї діяльності і збору інформації».

«Масовий приплив російських громадян – економічних мігрантів чи біженців з армії – є фактором ризику для Польщі, посилюючи можливості російського впливу та загрози для нашої країни. Мова про підконтрольних спецслужбам громадян тоталітарної держави, яким у будь-який момент можна поставити завдання і використати їх для ворожих дій щодо Польщі. У цій ситуації є раціональним і необхідним суттєво обмежити можливість прибуття росіян до Польщі з метою нейтралізації російських загроз. Війна проти України – це не просто війна Путіна, як її дехто представляє. Це війна Росії, яку підтримує російське суспільство. Польща повинна зробити з цього висновки. Сучасна Росія становить реальну загрозу. І використовує всі наявні в її розпорядженні інструменти для ворожого впливу на країни Європи», - робить висновок  уповноважений польського уряду з інформаційної безпеки.

Фото gov.pl

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: