Тайвань готується до війни

ОКРЕМА ДУМКА 31.05.2024 Коментарі 0
Юрій Пойта

Юрій Пойта

Керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР). Керівник Азійської секції New Geopolitics Research Network.

Декілька власних спостережень про те, як Тайвань готується до вірогідних бойових дій, зафіксував у дописі на своїй сторінці у Facebook експерт аналітичного центру New Geopolitics Research Network і керівник секції Азіатсько-Тихоокеанського регіону у Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння / CACDS Юрій Пойта.

Взяв участь в конференції Kuma Academy, організації, яка готує населення Тайваню з питань цивільної оборони: надання першої допомоги, боротьби з дезінформацією, евакуації населення із зони конфлікту тощо.

Організація створена два роки тому, для "підготовки передвоєнного менталітету" для цивільних, та фактично спрямована на підготовку населення до можливого конфлікту з Китаєм.

Декілька спостережень:

1. Kuma Academy, - одна із найбільш відомих організацій у цій сфері. Має декілька тренувальних центрів та на постійній основі проводить курси і тренінги. Переваги організації: креативність, сучасність, високий рівень підготовки.

2. Проблемами залишається складна комунікація та невисокий рівень військово-цивільного співробітництва, що обумовлено історично дуже консервативними поглядами військового відомства Тайваню. Незважаючи на офіційно декларовану стратегію тотальної оборони «All-out Defense», практично вона не реалізована.

3. Уроки України та інших країн вивчаються, наприклад перспективним є використання ШІ для ідентифікації дезінформації (розповів Максим Терещенко з Mantis Analytics); Про Defence League в Естонії - розповів екс-командувач сил спеціальних операцій Естонії.

4. Деякі іноземці створили посібники для порад із цивільного захисту іноземних громадян та надання волонтерської допомоги. Оскільки уряд буде зайнятий війною, а іноземців на Тайвані багато (приблизно 900 тис. з 24 млн населення), і вони навряд чи зможуть евакуюватися. Найуразливішими є так звана категорія «Blue-collar expats» - іноземці-працівники соцслужб, фермери, будівельники, рибалки. Їх найбільше з Індонезії - 286 тис., В'єтнам - 255 тис., Філіппіни - 160 тис.

5. Франція, напевно єдина з усіх країн, створила цілу систему захисту своїх громадян у випадку конфлікту. Вона включає: визначення зон безпеки, призначення відповідних волонтерських організацій, надання та оновлення інформації про те, де проживають французькі громадяни, контактні номери відповідальних осіб, органів місцевого самоврядування, підготовлені супутникові телефони, зарезервований час на Radio Taiwan International тощо.

6. Багато проблем залишаються невирішеними: робота економіки та критичної інфраструктури в умовах війни, часткового знищення та морської блокади з боку Китаю; підготовка резервістів; взаємодія суспільства на низовому рівні та ін.

7. Моя доповідь стосувалася ролі експертного середовища у війні, яким чином воно може покращити систему оборони до початку активної фази конфлікту та під час нього. Які підготовчі заходи потрібно зробити, щоб забезпечити максимальну ефективність. Включаючи позитивні та негативні уроки України.

На фото: перший ліворуч – Юрій Пойта / Facebook

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: