Китай підігрує московитам і відмовляється від Саміту миру у Швейцарії

АНАЛІТИКА 31.05.2024 Коментарі 0

Китай не візьме участь у мирній конференції щодо України у Швейцарії наступного місяця, оскільки вона не відповідає його очікуванням, які включають участь як росії, так і України, заявило в п'ятницю МЗС Китаю.

«Домовленості про зустріч все ще далекі від прохань Китаю та загальних очікувань міжнародного співтовариства, що ускладнює участь Китаю», - цитує Reuters заяву речниці МЗС Китаю Мао Нін.

Тож поки Швейцарія домагається якнайширшої участі країн із різних куточків світу на саміт у середині червня, який, як сподівається Берн, закладе основу для мирного процесу в Україні, Пекін таки вирішив підіграти москві. Нагадаємо, рашистів вирішили не запрошувати до Швейцарії, тож москва відкидає такі переговори як безглузді без її участі.

«Китай завжди наполягав на тому, щоб міжнародна мирна конференція була схвалена як hосією, так і Україною, за рівної участі всіх сторін. І щоб усі мирні пропозиції обговорювалися справедливо та рівноправно. Інакше йому буде важко відігравати суттєву роль у відновленні миру», - наголосила представниця китайського МЗС.

Цього тижня Китай поінформував деяких дипломатів, що відхилив запрошення, заявивши, що його умови не були виконані, повідомили раніше Reuters чотири джерела.

«Нам дуже шкода, що китайська сторона не використовує можливість представити свою позицію на платформі саміту у Швейцарії», - йдеться у заяві речника посольства України в Пекіні для Reuters.

Попри показовий ігнор швейцарського Саміту миру, Пекін усе ж сподівається відіграти роль «голуба миру» в російсько-українській війні. Про це опосередковано свідчить і припущення «сумної коняки» рашаМЗС лаврова (яке він висловив напередодні, у четвер) – що Китай зможе може організувати свою мирну конференцію, в якій візьмуть участь Росія та Україна.

Китайці, очевидно, почули й бункерного дідка, який під час нещодавнього вояжу до Піднебесної заявив, що Україна може використати швейцарські переговори, щоб спробувати змусити ширшу групу країн підтримати вимогу президента України Володимира Зеленського про повне виведення російських військ. А це, очевидно, у його плани не входить.

Водночас ліліпутін підтримав план Китаю щодо мирного врегулювання кризи, заявивши, що «Пекін має повне розуміння того, що стоїть за кризою». Є підозра, що китайські камради москви поділяють маячню кремлівського карлика про «нацистів» і «Вашингтонський обком», який спить і бачить спалену руками українців «білокам’яну».

Агенція Reuters нагадала, що у Пекіна є власний план з 12 пунктів, який у Сі запропонували ще більш як рік тому.

При цьому посол Китаю у Швейцарії в березні заявив, що Пекін розгляне можливість участі в конференції. Представники Китаю взяли участь в одній підготовчій зустрічі до саміту минулого літа в Джидді, Саудівська Аравія. А спеціальний посланник Китаю у справах Євразії Лі Хуей з початку вторгнення провів три раунди човникової дипломатії між різними європейськими та близькосхідними країнами, Україною та росією.

В останньому раунді цього місяця Пекін висунув пропозиції щодо підтримки обміну військовополоненими, виступаючи проти застосування ядерної і біологічної зброї та проти збройних нападів на цивільні ядерні об'єкти, йдеться у повідомленні МЗС Китаю.

Але декілька європейських лідерів і Сполучені Штати неодноразово закликали Китай зробити більше для обмеження експорту товарів подвійного призначення та критично важливих компонентів, що підтримують російську оборонну промисловість, яку держсекретар США Ентоні Блінкен назвав «найбільшою загрозою європейській безпеці з часів закінчення холодної війни». Тоді як Китай наполягає на тому, що його експорт подвійного призначення підлягає нагляду і що він підтримує нормальні торговельні відносини з росією.

Як відомо, Китай має тісні зв'язки з росією і утримується від критики її вторгнення в Україну. Як нагадує Reuters, західні уряди неодноразово звинувачували китайський уряд в наданні рф допомоги для ведення війни.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: