Словаки хочуть як і поляки перекрити у себе кордон для українських фур

НОВИНИ 15.11.2023 Коментарі 0

Якщо Єврокомісія не поверне видачу комерційних дозволів на перевезення в межах ЄС, то Союз автоперевізників Словаччини (UNAS) також погрожує заблокувати перетин кордону для українських вантажівок.

Словацькі водії фур просять мінтранс країни почати роботу з Єврокомісією і вимагати повернути видачу ліцензій українським перевізникам.

«Словацький вантажний транспорт стоїть на колінах. Як бачите, польські перевізники блокують свої кордони, бо мають таку саму проблему, як і наші перевізники», - йдеться в листі UNAS. У Союзі автоперевізників кажуть, що мінстранс Словаччини тривалий час не звертає уваги на вантажні перевезення і повністю ігнорує проблему.

Через збільшення вантажних перевезень у ніч на неділю, 12 листопада було обмежено рух вантажного транспорту на східному кордоні Словаччини, повідомляє місцеве видання Тeraz. Черги машин вишикувалися не тільки перед прикордонним переходом Вишнє Нємецке, а й на прилеглих територіях.

У Мінтрансі Словаччини зазначили, що розуміють проблему і пообіцяли, що на початку грудня очільник міністерства запропонує Брюсселю переглянути рішення ЄК, згідно з яким дозволи не потрібні до 30 червня 2024 року.

Нагадаємо, що польські перевізники 6 листопада почали страйк, заблокувавши три пункти пропуску з Україною для проїзду вантажного транспорту. Це Краківець-Корчова, Рава-Руська-Гребенне та Ягодин-Дорогуськ. Перевізники планують продовжувати страйки до 3 січня.

Вони, зокрема, вимагали повернути українським перевізникам дозволи, запровадити окрему чергу в Е-черзі для авто на номерах ЄС та окрему чергу для порожніх фур.

Як уже повідомляв ЗІФ, у відповідь на тривале і незаконне блокування прикордонних пунктів пропуску експерт з питань митного законодавства Левко Прокіпчук зареєстрував на сайті президента України петицію про заборону польським перевізникам з числа блокувальників вести транспортний бізнес в Україні.

Тим часом польські ініціатори страйку після невдалих переговорів за участю українських урядовців планують лише посилювати тиск: так з 21 листопада вони хочуть заблокувати ще й четвертий пункт перетину — Медика-Шегині.

Станом на десятий день протесту перевізників черги у Гребенному і Дорогуську розтягнулися на десятки кілометрів. Водії вантажівок чекають на контроль по декілька і навіть кільканадцять днів. «У Дорогуську під’їзд до кордону триває майже два тижні», - каже комісар Ева Чиж з Холмської поліції. Час очікування на контроль прикордонної служби сягає 300-305 годин.

У Гребенному доїзд фур до кордону займає близько п’яти днів. «У черзі стоїть близько 530 вантажівок. Довжина черги – близько 25 км, закінчується у Домброві Томашівській. Час очікування на під’їзд до кордону – це близько 120 годин», - розповіла журналістам молодший аспірант Томашівського відділку поліції Малґожата Павловська.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: