Розкрадання понад 8,4 млрд грн «ПриватБанку»: на лаві підсудних шість осіб

Економіка 06.09.2023 Коментарі 0

НАБУ і САП відправили на лаву підсудних шістьох осіб, яких обвинувачують у розкраданні грошових коштів ПАТ КБ «ПриватБанк» на загальну суму понад 8,4 млрд.

Про це повідомили в НАБУ.

За даними слідства, у грудні 2016 року, напередодні націоналізації ПАТ КБ «ПриватБанк», ексголова правління банку розпорядився перерахувати кошти з кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків, як погашення заборгованості за раніше виданим акредитивам двом компаніям-агротрейдерам. В результаті банку завдали збитків на суму близько 315 млн дол. США (8,2 млрд грн за курсом НБУ). Для прикриття фактичної розтрати коштів «ПриватБанку» і надання вигляду законності цій злочинній схемі колишні високопосадовці банку підробили банківські документи та провели фіктивне кредитування пов'язаної з банком юридичної особи. Таким чином цю особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів іншим компаніям.

Чому Зеленський дозволив СБУ арештувати Коломойського? - версія Бутусова

Крім того, ексголова правління банку, його перший заступник та два керівники департаментів у грудні 2016 року за день до визнання «ПриватБанку» неплатоспроможним на підставі неправдивих документів виплатили коштом банку близько 223 млн грн на користь пов’язаних з банком компаній. Кошти перерахували декількома траншами на дві різні компанії. 85,2 млн грн – на рахунок однієї пов'язаної з учасниками схеми компанії, а 136,8 млн грн – на користь іншої. 

Ці кошти учасники схеми згодом вивели за кордон з метою легалізації.

Серед обвинувачених:

  • ексголова правління ПАТ КБ «ПриватБанк» (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 1,2 ст. 366 КК України);
  • колишній перший заступник голови правління ПАТ КБ «ПриватБанк» (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України);
  • ексзаступник голови правління ПАТ КБ «ПриватБанк» (ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України);
  • колишня керівниця департаменту фінансового менеджменту ПАТ КБ «ПриватБанк» (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України);
  • колишня керівниця департаменту підтримки міжбанківських операцій ПАТ КБ «ПриватБанк» (ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України);
  • керівниця департаменту операційного напрямку АТ КБ «ПриватБанк» (ч. 5 ст. 191, ч.3 ст. 209 КК України).

Викриті факти корупційної діяльності у «ПриватБанку» не є вичерпними: в низці епізодів НАБУ та САП продовжують розслідування. Насамперед, схем виведення понад 130 млрд грн із банку, що стало однією з підстав його націоналізації. Загальний обсяг матеріалів по всіх епізодах наразі перевищує 2500 томів, а справа є однією з наймасштабніших в історії антикорупційних органів.

Довідка.

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Фото: economy.24tv.ua

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: