Росіянам вистачить грошей для залучення ще 255 тис. контрактників, - огляд політики росії

АНАЛІТИКА 09.10.2024 Коментарі 0
Ярослав Чорногор

Ярослав Чорногор

Директор програми російських і білоруських студій аналітичного центру Рада зовнішньої політики "Українська призма". Кандидат історичних наук. Закінчив історичний та економічний факультети Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Росія виділяє додаткові кошти на збільшення кількості контрактників в армії, аналіз поточної позиції москви щодо мирного врегулювання та аналіз наслідків виключення росією “Талібану” зі списку терористів, - в рамках Програми російських і білоруських студій Антон Оксентюк та Ярослав Чорногор представляють новий щотижневий #аналізагресора, в якому вони аналізують актуальні новини внутрішньої та зовнішньої політики росії.

Внутрішньополітичні новини

Росія планує залучити ще 255 тисяч росіян до війни з Україною

Російський проект бюджету на 2025 рік, а також план щодо фінансово-економічного розвитку країни до 2027 року дає нам змогу зрозуміти реалістичне планування російського уряду в питанні майбутнього залучення додаткових сил для власної армії. Так, уряд планує виділити на одномоментні виплати росіянам за підписання контракту з міністерством оборони 90 мільярдів рублів на наступні три роки. Таким чином на кожен наступний рік москва хоче витрачати на цю ціль 30 мільярдів рублів. На поточному етапі уряд виплачує 400 тисяч рублів з федерального бюджету росіянам за підписання контракту, крім тих грошей, які додатково виділяються з регіональних бюджетів. В результаті росіянам вистачить грошей для додаткового залучення ще 255 тисяч контрактників до армії.

Разом із цим слід розуміти, що ця сума вже збільшувалася влітку 2024 року, коли путін власним указом підняв її зі 195 тисяч до 400 тисяч рублів одномоментних виплат. Це відбувалося на фоні загального збільшення цих виплат у всіх російських регіонах, що доводить факт зменшення, на той момент, кількості росіян, які бажали приєднатися до російської армії у війні проти України. Ці кроки, ймовірно, принесли свої результати, адже за період з серпня по вересень цього року не спостерігалося ніяких суттєвих додаткових рішень з боку уряду рф, які б демонстрували їх подальшу роботу по додатковому залученню росіян до армії.

Разом із цим за останні два тижні ми бачимо повернення літньої тенденції. Так, регіони відновили збільшення виплат. Влада Бєлгородської області збільшила цю суму до безпрецедентних 3 мільйонів рублів за підписання контракту з міністерством оборони. Те саме спостерігається й у Ханти-Мансійському автономному окрузі, де суму виплат збільшили до 2,7 мільйона рублів. У разі, якщо інші російські регіони почнуть йти на аналогічні кроки, це стане аргументом на користь того факту, що росіяни знову перестали добровільно приєднуватися до війни проти України у достатній кількості. Це ставить під питання заплановану цифру залучень контрактників до армії у розмірі 255 тисяч, адже продовження описаної тенденції ставитиме перед росією перспективу ще одного підняття вже федеральних одномоментних виплат, а отже – значне зниження кількості росіян, яких кремль планує залучити до армії у наступні 3 роки.

У цій ситуації перед кремлем постане необхідність оголосити другу хвилю мобілізації, зважаючи на постійну появу у російському інформаційному полі інформації про проблеми із кількістю особового складу на фронті. Українська призма вже аналізувала дану тему та прийшла до висновку, що російська бюрократія не буде готова до нової мобілізації як мінімум до січня 2025 року.

Кремль розпочинає роботу щодо активного поширення пропаганди серед дітей дошкільного віку

Минулого тижня ми спостерігали новини, пов’язані із додатковим розвитком російської стратегії поширення пропаганди серед власного населення. Цього разу дана тема стосується дітей дошкільного віку. Під час зустрічі із фіналістами конкурсу “Вчитель року” російський президент порушив питання про те, що у дітях необхідно з раннього дитинства виховувати патріотизм. В результаті путін доручив організувати проведення пропагандистських уроків “розмов про важливе” у дитячих садках. Цей формат з 2022 року вже використовується у школах. Так, серед школярів просувають важливі для кремля політичні наративи - важливість війни проти України, протистояння Заходу та стабільності влади в державі. Таким чином подібна пропаганда буде розповсюджуватись і серед дітей дошкільного віку.

Зовнішньополітичні новини

Російська ультимативна позиція щодо початку переговорів залишається незмінною. Найважливіше з інтерв’ю Сєргєя Лаврова

Минулого тижня російський міністр закордонних справ Сєргєй Лавров дав інтерв'ю американському виданню Newsweek. У ньому він знову повторив ті умови початку переговорів про завершення війни, які путін вперше висунув у червні 2024 року. Мова йде про передачу росії усіх територій чотирьох українських областей - Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської, відмову від вступу до НАТО, а також зняття усіх санкцій з Росії. І лише після цього росія готова провести переговори про завершення війни.

Інтерв’ю Лаврова продемонструвало, що ця політична лінія москви залишається незмінною. Російський міністр знову згадав й так звані “стамбульські домовленості”, які кремль продовжує просувати як “мирний план”, згідно з якими Україна була б сильно обмежена у власному суверенітеті шляхом кардинального скорочення її збройних сил.

Важливий фактором є те, що подібна заява озвучена після зустрічі представників з питань безпеки країн-членів БРІКС у Санкт-Петербурзі у минулого місяця. Тоді, згідно з заявами секретаря ради безпеки росії Сєргєя Шойгу, одразу декілька країн даного об’єднання порушили питання завершення війни проти України як основне. З його слів, було зрозумілим, що ультимативна позиція москви не сильно підтримується деякими її державами-партнерами. Найбільш ймовірно, що мова йде про Китай, який, спільно з Бразилією, активно намагається просунути власний “мирний план”. Наразі ми бачимо, що низка останніх зустрічей між представниками росії, з одного боку, та Китаю з Індією, з іншого, у тому числі й особисті перемовини між путіним та китайським міністром закордонних справ Ваном Ї, не призвели до зміни російської позиції.

У цій ситуації Українська призма раніше наголошувала, що до проведення саміту БРІКС 2024 року, який пройде 22-24 жовтня у російському місті Казань, не слід очікувати будь-яких змін позиції кремля. Відомо, що у цей час путін також збирається провести двосторонню зустріч з лідером КНР, Сі Цзіньпіном, про яку російський диктатор двічі публічно просив за останні місяці.

Росія готується виключити “Талібан” зі списку терористичних організацій

Минулого тижня спеціальний представник президента рф по Афганістану Замір Кабулов заявив про те, що москва на вищому рівні вже прийняла рішення про виключення “Талібану” із власного списку терористичних організацій. Подібне рішення з боку росії очікувалося доволі давно.

Так, з моменту захоплення влади талібами в Афганістані, росіяни намагаються побудувати ефективні відносини із новим афганським режимом. Їх представники на постійному рівні беруть участь у різноманітних форумах, які організовує рф на власній території. Те саме стосується й двосторонніх відносин на рівні взаємодії спецслужб. Так, директор фсб Алєксандр Бортніков заявляв про взаємодію з “Талібаном” у питанні протидії розповсюдженню контрабанди зброї, наркоторгівлі та боротьбі талібів з афганським крилом терористичної організації Ісламська держава - “Вілаєт Хорасан”.

Водночас подібна активність та спроби налагодження контактів стосуються доволі важливого питання довгострокової безпекової ситуації. У першу чергу мова йде про потенційну перспективу зростання радикального ісламізму в регіоні, в особливості у Таджикистані. Це пов’язано із посиленням “Вілаєт Хорасан” в Афганістані за останні 3 роки, постійним збільшенням їх активності та перспективою подальшого розповсюдження у сусідніх державах. Наразі ми бачимо, що таліби не здатні ефективно протидіяти цій загрозі. Постає й питання довгострокової перспективи керованості таджицьких талібів, які становлять загрозу для Таджикистану починаючи з моменту приходу “Талібану” до влади в Афганістані. На цьому фоні бажання москви розширювати цю взаємодію може вдарити по ній самій. Лише за останній рік Ісламська держава організувала в росії великий теракт в Крокус Сіті та двічі захоплювала російські колонії. 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: