Російська вистава «ніч-гранатомет»: частина друга?

РОЗСЛІДУВАННЯ 11.12.2017 Коментарі 0

Через добу після інциденту з автобусом із польськими реєстраційними номерами на паркінгу готелю поблизу міста Львів, російські ЗМІ починають «гру напівправди» при цьому суперечачи в тексті самим собі та ігноруючи очевидні паралелі із обстрілом Генерального консульства РП у місті Луцьк у березні 2017 року.

Просто подивимось, як починає видозмінюватись первинна новина «Кольцевая дорога на стоянке гостиницы «Панська Гора». Неизвестные взрывным устройством повредили внешнюю обшивку и боковое стекло автобуса марки МАN, польской регистрации. В момент взрыва в автобусе не было никого – пострадавших нет», яка поступово починає набирати потрібні російській пропаганді обриси.

Видання «Московский Комсомолец» вранці 11 грудня подає вказаний вище інцидент наступним чином. Великими літерами виділимо те, що починає видозмінюватись та відсутнє у первинній новині, а також протиріччя в тексті.

«Министерство иностранных дел Польши обнародовало заявление по поводу произошедшего во Львовской области Украины инцидента с туристическим автобусом. Внешнеполитическое ведомство обеспокоено ПОПЫТКОЙ ПОДРЫВА АВТОБУСА С ПОЛЬСКИМИ НОМЕРАМИ, В КОТОРОМ НАХОДИЛИСЬ ТУРИСТЫ И ЧИНОВНИКИ ИЗ ПОЛЬШИ. ВСЕГО В АВТОБУСЕ ЕХАЛИ 23 ЧЕЛОВЕКА. В момент детонации в салоне никого не было, туристы отдыхали в отеле. Из-за произошедшего они были вынуждены вернуться домой.»

Як бачимо замість факту пошкодження вибуховим пристроєм обшивки та бокового скла автобуса, в той час коли нікого в ньому не було – станом на ранок 11 грудня 2017 року російське потужне видання вже подає це як «ПОПЫТКУ ПОДРЫВА АВТОБУСА С ПОЛЬСКИМИ НОМЕРАМИ, В КОТОРОМ НАХОДИЛИСЬ ТУРИСТЫ И ЧИНОВНИКИ ИЗ ПОЛЬШИ». Тобто наголошується на тому, що 23 особи, серед яких і «ЧИНОВНИКИ» з Польщі спробували підірвати поблизу Львова. При цьому, без жодних докорів сумлінь та всупереч здоровому глузду, після внесення в інформаційний простір потрібного російській пропаганді формату новини про те, що «біля Львова хотіли підірвати автобус із польськими чиновниками», видання додає речення, яке прямо суперечить попередній інформації оскільки ж як виявляється в  «В МОМЕНТ ДЕТОНАЦИИ В САЛОНЕ НИКОГО НЕ БЫЛО, ТУРИСТЫ ОТДЫХАЛИ В ОТЕЛЕ». Ось так буває в російських ЗМІ.

Черговим «висновком» російське видання вказує на те, що саме із–за цього інциденту польські громадяни «были вынуждены вернуться домой». Складається враження, що якщо б не було цього інциденту, всі польські туристи і надалі б жили в Україні. Хоча дані українських ЗМІ із посиланням на поліцію чітко вказують, що 11 грудня польські громадяни планували повернутись в Польщу.

Не витримує жодного логічного обґрунтування і фраза «неизвестные подорвали взрывчатку ПОД АВТОБУСОМ МАN, на котором приехали польские туристы. Взрывом была повреждена ВНЕШНЯЯ ОБШИВКА АВТОБУСА И БОКОВОЕ СТЕКЛО». Тобто проводиться підміна понять, коли за даними поліції України

«9 грудня о 23:36 у селі Сокільники, кільцева дорога, комплекс "Панська гора", невідомий чоловік, вийшовши із позашляховика марки Toyota, здійснив постріл у багажний відсік автобуса з РПГ-26. Після чого повернувся в автомобіль і поїхав з місця пригоди у невідомому напрямку. За наявною інформацією, жертв немає»

A в російському форматі він вже видається як підрив автобусу знизу. Фактично зводиться до нібито умисного замінування автобусу із польськими чиновниками поблизу Львова. Чого в первинній новині не було апріорі, але ж російській публіці потрібно подати  «правильний формат». Бо сумніваюсь, що хтось зможе пояснити, як закладений під автобус вибуховий пристрій, дивним чином вирішив вибірково пошкодити не те, що під автобусом, а бокову обшивку і бокове скло автобусу.

При цьому російське видання чомусь не вказує на очевидну тотожність цього інциденту із аналогічною провокацією в Луцьку коли в ніч на 29 березня 2017 року також з гранатомету було проведено обстріл будівлі Генконсульства Польщі у Луцьку.

«Зловмисники обстріляли приміщення консульства Польщі на вулиці Дубенській, 22б близько 00:30 ночі. Охоронці приміщення почули вибух», - повідомили у березні місцеві ЗМІ

АНАЛОГІЧНИЙ ПОЧЕРК  - «НІЧ-ГРАНАТОМЕТ-ПОСТРІЛ»?

Слід нагадати, що тоді керівник польського Бюро національної безпеки Павел Солох однозначно заявив про те, що «Безсумнівно, що це провокація. Виникає питання: хто і чому? Ми знаємо, що контекстом є агресія Росії проти України»

Натомість «Московский Комсомолец»  оминаючи факт фатальної схожості обох випадків, не забуває вказати, що представники МЗС РП «с сожалением отметили, что это уже не первый инцидент, имеющий антипольскую направленность, произошедший на территории Украины».

Проаналізувавши оприлюднену на сайті www.ukrinform.ua інформацію стосовно списку пасажирів, які подорожували у вказаному автобусі

слід зазначити, що в ньому дійсно фігурують ряд посадовців з органів місцевого самоврядування Люблінського воєводства РП.

При цьому запитання, яким чином особа, що обстрілювала автобус із польськими реєстраційними знаками, могла отримати дані про те, що саме в цьому автобусі (одному із десятків чи сотень польських автобусів в Україні) подорожують саме польські посадовці, залишається відкритим.

Натоміть однозначно слід констатувати факт чергової провокації спрямованої на погіршення українсько-польських відносин напередодні візиту Президента РП в Україну, що запланований на 13 грудня поточного року. А головна тема розмов – політика безпеки в контексті ситуації на сході України – дуже невигідна саме для кремлівських очільників.

Наприкінці зазначимо, що «трансформація новини» лише розпочалась, але видається, що через деякий час при «правильній обробці» ця новина вже буде подаватись в російських ЗМІ та доноситись до російськомовного соціуму саме як «спроба бендерівців зі Львова підірвати польських чиновників». А про те, що чомусь  цей інцидент до болі схожий із попереднім, в якому навіть польські спецслужби вбачають російський контекст, російському пересічному обивателю знати очевидно не слід.

ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНСТВО
"ГО "ЗАХІДНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ФРОНТ" 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: