Режим лукашенка виніс жорстокий вирок нобелівському лауреату та його колегам-правозахисникам

НОВИНИ 03.03.2023 Коментарі 0

Суддя так званого суду Ленінського району Мінська марина запасник винесла у п’ятницю, 3 березня, вирок представникам правозахисного центру «Вясна». слуга білоруської системи кривосуддя вважає звинувачення «слідства» повністю доведеними за ч. 4 ст. 228 кримінального кодексу («контрабанда організованою групою») та ч. 2 ст. 342 КК («фінансування групових дій, що грубо порушують громадський порядок»).

Голова організації, нобелівський лауреат Олесь Біляцький (білоруською – Алесь (Аляксандр) Бяляцкі) отримав 10 років ув’язнення, повідомляє ТГ-канал правозахисного центру «Вясна».

Його заступник і віце-президент FIDH Валентин Стефанович – 9 років позбавлення волі, а координатор кампанії «Правозахисники за вільні вибори» Володимир Лабкович – 7 років позбавлення волі. Також 8 років колонії заочно присудили правозахисникові «Вясни» Дмитрові Соловйову.

Державне обвинувачення підтримував прокурор олександр король (біл – аляксандр кароль).

«Через судовий молоток марини запасник «пройшло» чимало відомих громадських активістів, діячів і мітингувальників, а Король на «політичних» процесах був свідком того, як політв’язні різали собі вени та живіт у залі суду», - йдеться у повідомленні ТГ-каналу правозахисної організації.

Також «суддя» усім, окрім Олеся Біляцького, оштрафувала на три тисячі базових величин (111 тисяч білоруських рублів). Голові «Вясни» за клопотанням прокурора марина запасник «впаяла» 5 тисяч базових величин штрафу (185 тисяч білоруських рублів).

Окрім того, вона постановила стягнути в солідарному порядку з Біляцького, Стефановича, Лабковича та Соловйова 752 438 рублів і 62 копійки, які вони нібито «отримали злочинним шляхом». Ця сума фігурувала в обвинуваченні за ч. 4 ст. 228 кримінального кодексу Білорусі.

За підрахунками ПЦ «Вясна», загалом зі засуджених хочуть стягнути понад 1,27 мільйона білоруських рублів. Що становить майже 450 тисяч доларів США.

До слова, на оголошення судового вироку майже всі місця в залі зайняли курсанти академії міністерства внутрішніх справ Білорусі, припускають у «Вясні».

Іще однією деталлю, що свідчить про жорстокість лукашенківського режиму, є той факт, що засуджені правозахисники перебували у металевих клітках, де слухали «суддю» з кайданками на руках за спиною.

Розглядати судову справу проти «вяснянців» розпочали на початку січня цього року. Олесь Біляцький захищає демократичні свободи у Білорусі з 1980-их років. 1996 року створив правозахисний центр «Вясна», що допомагає білорусам у захисті прав та спостереженні за виборами.

Це вже друге його ув’язнення. Уперше за ґратами правозахисник опинився 2011-го року за надуманими та політично мотивованими звинуваченнями в ухиленні від сплати податків. На волю він вийшов через три роки. Проте влітку 2021-го Олеся Біляцького лукашенківські посіпаки арештували після масових акцій протесту, що відбулися внаслідок фальсифікованих президентських виборів 2020 року.

ПЦ «Вясна» закликала підтримати увязнених у будь-який можливий спосіб: відправити посилку, наприклад, із медикаментами (болезаспокійливими, жарознижувальними, протизапальними чи будь-якими вітамінами), переказати кошти, надіслати телеграму за адресою СІЗА-1, 220030, Мінськ, Володарського, 2.

Коментарі дружин політв'язнів правозахисників «Вясни»:

Наталя Пінчук:

  • Хто вони та чому їм дали такі терміни? За вбивство людей, за заподіяння значної шкоди?

Ніна Лабкович:

  • У часи тотальної несправедливості вистояти можна лише через любов, любов родини, рідних і багатьох добрих людей. Їм там потрібна наша підтримка, щоби знали, що їх чекають і все не намарно.

Аліна Стефанович:

  • «Весна прийде безповоротно», - сказав у останньому слові Валентин. І я додам, що відповідальність також. Небо все бачить, і кожен отримає те, чого прагнув і на що заслужив.

Фото ТГ-каналу «Вясна»

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: