Режим лукашенка: нові вироки і принизливі процедури «помилування»

АНАЛІТИКА 06.03.2023 Коментарі 0

Мінський міський «суд» заочно засудив лідерку білоруських демократичних Світлану Тихановську до 15 років позбавлення волі. Вирок передбачає відбувати покарання у колонії загального режиму. Обвинувачення режиму лукашенка вимагало 19 років за ґратами. Також значні терміни ув’язнення отримали інші представники демсил Білорусі.

Наприклад, фігуранти так званої «справи Координаційної ради» (КР) отримали від 12 до 18 років тюремного ув’язнення, повідомляє Телеграм-канал «Позірк». Найсуворіше заочно «покарали» представника Об'єднаного перехідного кабінету Павла Латушка – 18 років в’язниці (прокурор просив 19). Членкиня президії першого складу КР Ольга Ковалькова отримала 12 років. Її колега та голова страйкового комітету МТЗ Сергій Дилевський – 12 років. На такий самий термін засудили колишню керівницю штабу пані Тихановської Марію Мороз.

Фото ТГ-канал «Позірк»

Також «суд» залишив під арештом майно. За інформацією «Позірку», Павла Латушка позбавили земельної ділянки в Мінському районі, будинку у Ждановичах, майже 32 тис. євро та 22 тис. доларів на банківських рахунках. Марію Мороз – 1/5 частки у праві власності на будинок у Брестській області. Ольгу Ковалькову – коштів на рахунку, машини і квартира у Мінську. Сергія Дилевського – двох автомобілів.

Окрім того, «суд» стягнув з Павла Латушка на користь режиму лукашенка 28 254 рублі. Ця сума є еквівалентом хабаря, який приписують опозиційному політику.

Заочний судовий процес, нагадує «Позірк», у справі Координаційної ради тривав у Мінському міському суді зі 17 січня. Фігурантам інкримінували загалом 12 статей кримінального кодексу лукашенківської Білорусі.

На тлі жорстких вироків (нагадаємо, днями у Мінську завершили «судовий» розгляд щодо правозахисників «Вясни») режим запрошує повернутися та заманює у Білорусь тих, хто покинув країну через політичні переслідування та встановлення диктатури. Чим закінчився для однієї білоруски такий крок – ми писали наприкінці минулого року. Тепер бюльбофюрер створив комісію, що займатиметься питанням повернення та «помилування» тих білорусів, які «розкаялися» у своїх вчинках і вирішили повернутися на батьківщину.

Політолог Павел Усов у своєму ТГ-каналі зазначає, що рішення комісії є обов'язковими для громадян, які «вчинили злочини». Іншими словами – намагалися захистити свої конституційні права.

- Так розумію, що комісія видаватиме охоронні грамоти на повернення. Цікаво, що термін скоєння «злочину» визначено чомусь із 1 січня 2020 року.

Загалом суть комісії зрозуміла:

- публічне каяття (механізм не визначений, але, напевно, доведеться записати відео з покаянням і вислати в комісію, яка оцінить глибину цього покаяння);

- відшкодування збитку;

- готовність дотримуватися громадянського обов'язку (стати на шлях виправлення), - написав політичний експерт.

За його словами, у комісію ввійшло 29 осіб – «увесь цвіт правлячого режиму, хранителі його духу, відомі противники моралі, совісті та гуманізму: Гайдукевич, Азарьонок, Марков, Гігін, Муковозчик, Пустовий, Ейсмонт».

Звісно, потрібно бути дуже довірливим і безпечним, щоби погодитися пройти ці принизливі процедури та повернутися добровільно у в’язницю, якою тепер стала вся територія Білорусі.  

Поки виходець із колгоспного управління лукашенко сприймає білорусів як бидло та застосовує батіг, тримаючи перед ним поморщену морквинку для заманювання, у Європейському Союзу «буксують» зі санкціями.

Найактивнішою і найпринциповішою у цьому питанні є Польща, яка вже закриває пункти пропуску на кордоні з Білоруссю головно через вирок у справ журналіста польського походження Андрія Пачобута. Після «судової справи» щодо Правозахисного центру «Вясна» польська влада ініціювала посилити санкції проти режиму лукашенка.

За інформацією ТГ-канал «Позірк», відповідну пропозицію отримали дипвідомства європейських країн. А також Єврокомісія та Європейська рада.

Прикметно, що ще 10 січня голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про нові санкції проти режиму лукашенка через підтримку війни рф проти України. Проте санкції дотепер не запрацювали через «відсутність активності з боку шведського головування у ЄС».

КОМЕНТАРІ

Лідерка демсил Білорусі Світлана Тіхановська (ТГ-канал):

- Сьогодні «суд» заочно виніс мені так званий вирок – 15 років позбавлення волі. Я не думаю про те, що мені хотіли сказати своїм «судом». З ним чи без нього я і демократичні сили робили та робитимемо все можливе, щоби звільнити наших політв’язнів та привести нашу країну до демократичних змін.

Сьогодні я думаю про тих, кому режим дав реальні, а не заочні терміни. 5, 16 чи 22 роки... А про режимних чиновників, суддів, прокурорів я не хочу думати. Тих, хто скоює ці злочини. Нехай краще подумають про себе: адже Лукашенко не буде захищати їх у справжньому незалежному суді, для якого білоруські юристи вже зібрали достатню кількість свідчень. Він урятує тільки себе і своє близьке оточення. Тож чи варто підставляти самих себе , щоби захистити когось, хто вже приречений на поразку?

Радниця Світлани Тихановської з юридичних питань Христина Ріхтер (ТГ-канал):

- Дуже прикро, що є такі судді і прокурори, що замість справжньої правової роботи на благо суспільства зараз вигадують якісь справи проти людей, які борються за демократичні зміни в Білорусі. Але дякую за ваші підписи під процесуальними документами, бо вони стануть дуже хорошою підставою для притягнення вас до відповідальності за вчинені злочини проти людяності.

Представник ОПК Павло Латушко (YouTube-канал):

- 18 років колонії суворого режиму – саме такий вирок сьогодні виніс лукашенко щодо мене. Суд. А хіба є в Білорусі суд. «Суд» лукашенка. Багато хто запитує, що я робитиму ці 18 років. Ну мабуть, я придбаю будиночок десь на березі річки, а може і моря, та дивитимуся на захід та схід сонця, насолоджуватися життям. Ні! Помиляються. Я боротимуся. Боротимуся за свободу та демократію. Заочний вирок дає можливість продовжувати боротися, іти прямо, не звертати. Іти просто до мети, що поставив у своєму житті. Добиватися вільної та демократичної Білорусі, де не буде політичних в’язнів. Добиватися звільнення політичних в’язнів. І я маю цю можливість говорити, кричати, вимагати, наполягати, добиватися. І я робитиму це, продовжуватиму це робити. Якщо хтось вважає, що цей вирок може мене демотивувати, ні – він помиляється. Фактично я отримав дуже хороший заряд, іще більший імпульс для боротьби. Я не суддя і не прокурор і не мені вирішувати, які виноситимуть у майбутньому вироки щодо тих, хто здійснює злочини сьогодні. Але щось мені підказує, що в цій порожній клітці сидітиме і лукашенко, і всі його приспішники під час відкритого суду, під час відкритого процесу. І знову ж таки, можливо я помиляюся – я не суддя і не прокурор, щось мені усе таки підказує, що термін, який почує диктатор, буде набагато більшим, ніж 18 років. Але це вирішуватиме суд. Я вірю у Білорусь. Я вірю у білорусів, бо «Живе Білорусь!» І вона житиме вічно!

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: