Як судитимуть рашистів, обговорювали на «юридичному Рамшайні» у Львові

РОЗСЛІДУВАННЯ 06.03.2023 Коментарі 0

Про те, яким може бути міжнародний суд з військових злочинів росії в Україні, говорили учасники міжнародної конференції «Об’єднані заради справедливості» (United for Justice), яка протягом трьох днів відбувалася у Львові.

Через кількість поважних гостей (президента Володимира Зеленського, генпрокурора США Мерріка Гарланда, єврокомісара з питань юстиції Дідьє Рейндерса та ін.) цей захід уже нарекли «юридичним Рамштайном» (про початок його роботи ЗІФ уже писав).

На цей момент в Україні зареєстровано понад 70 тисяч воєнних злочинів, скоєних російською армією. Це ті факти, які вдалося підтвердити на деокупованих територіях, зазначив у своєму виступі президент України.

  • Усі ми прагнемо покарати державу-терориста. Це моральний і правовий обов’язок світу перед жертвами російського терору. І це безпековий обов’язок цивілізованого та демократичного світу перед будь-яким народом, якому може загрожувати така ж агресія, як російська, - підкреслив Володимир Зеленський.

За словами генпрокурора Андрія Костіна, наразі не існує механізмів притягнення до відповідальності саме керівництва рф за злочин агресії – вторгнення в Україну. Фактично, конференція у Львові й започаткувала розробку таких механізмів.

У групі, яка хоче провести такий трибунал, 29 країн. Також про свою підтримку заявив генпрокурор США Меррік Гарланд (він перебував у Львові з неоголошеним візитом на запрошення ГПУ). Ці країни хочуть притягнути Росію до відповідальності, але формату процесу поки що не визначено.

  • Наразі немає спільної згоди щодо того, яким буде остаточне рішення. Або це спеціальний, або гібридний трибунал, або інше рішення - на столі багато можливостей, - зазначив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

Отже наразі розглядають два основних варіанти. Це може бути спеціальний трибунал – і тоді потенційний судовий процес буде схожий на Нюрнберзький, але для цього буде потрібна спеціальна міжнародна угода.

Також обговорюється «гібридний трибунал» – це м'якіша форма, яка може не дозволити притягнути до відповідальності – через їх високий статус – президента володимира путіна або главу МЗС сєргєя лаврова. Такий варіант пропонував МЗС Німеччини, але Україна виступила проти нього.

«Звичайно, ми намагаємося взяти до уваги запит України настільки, наскільки це можливо, сказав Рейндерс. Але є багато юридичних моментів, і це не так легко».

Під час свого виступу на U4J (United for justice)пан Рейндерс підкреслив, що складність насамперед в тому, що війна досі триває. Проте, здається, це вперше в історії шляхи розслідування злочинної військової агресії обговорюють ще під час війни.

За створення спецтрибуналу виступає і президентка Європейського парламенту Роберта Мецола. Для цього, на її думку, необхідно знайти юридичні рішення.

  • Питання вже не в тому, як. Питання в тому, коли. І навіть зараз, коли ми бачимо вже справи, які розслідують в Україні, інформацію збирають різні держави – США, Сполучене Королівство. Це робиться і для того, щоб притягти до відповідальності винних, зокрема і владіміра путіна. Без цього в нас не буде миру, - заявила у Львові президентка Європарламенту Роберта Мецола.

Поки що досягнуто домовленості про те, що в Гаазі незабаром відкриють Міжнародний центр із розслідування злочинів агресії росії. Генпрокурори країн-членів спільної слідчої групи (JIT) підписали про це спільний документ. Передбачається, що у Гаазі над цим працюватимуть прокурори та слідчі країн-учасниць JIT, також згодом можуть залучити і прокурорів з інших країн.

Окрім міжнародного трибуналу під час «юридичного «Рамштайну» обговорювали й інші злочини рашистів. Так один з трьох днів конференції U4J присвятили таким злочинам окупантів, як насилля над цивільними, зґвалтування та катування.

«Тема дуже не проста. Про неї, як правило, жертви злочинів не хочуть говорити і давати свідчень. Плюс недовіра до правоохоронної системи, яка ще за радянщини сформувала негласну думку, що жертва сама винна. А в чому винна 4-річна дитина, яка зазнала наруги від військових рф?! Випадків, зафіксованих і міжнародними структурами, і нашими правоохоронцями є вже чимало», - розповіла на своїй сторінці у Facebook учасниця конференції, львівська юристка Галина Янко.

За її інформацією, в Офісі генпрокурора сформовано окрему групу прокурорів, яка займається саме цим родом військових злочинів проти цивільного населення України. Вона закликала тих, кому відомі потерпілі від насилля окупантів, звертатися, фіксувати це в рамках кримінальних проваджень – аби потім була можливість отримати репарації.

«Цей напрям в Офісі генпрокурора веде Ірина Діденко (експрокурор Львівської області, - ЗІФ). Тому, не бійтеся говорити, що з вами відбулося. Маєте страх бути не почутим – пишіть мені, будемо координувати ваші свідчення з правоохоронцями. Усе сьогодні має значення», - наголосила Галина Янко.

За її словами, такий захід дуже потрібен Україні заради справедливості, заради покарання тих, хто вбиває, ґвалтує, катує наших людей. Адже йдеться про інший тип розслідування, інші підходи, які повинні бути в процесуальному нагляді. І офіс генпрокурора робить усе для того, аби на міжнародному рівні було чітко сформовано рішення – що це не просто війна, а геноцид українського народу.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: