Як силовики лукашенка підло розправляються з неугодними на прикладі однієї жінки

РОЗСЛІДУВАННЯ 19.12.2022 Коментарі 0

Одній із активісток та адміністраторок чатів «97%» Анні Куриліній загрожує до 15 років в’язниці за 12 статтями. Жінка повернулася у Білорусь внаслідок проведеної спецоперації білоруського комітету безпеки в рамках так званої програми «Дорога додому».

За інформацією BYPOL «активістку спокусив молодик, який попросив повернутися до нього до Білорусі Й обіцяв вирішити всі питання, але це виявилося спецоперацією КДБ». 28 грудня над Тетяною розпочнеться суд, що відбуватиметься у закритому режимі. Про це на своїй сторінці у FB повідомив засновник і голова білоруського благодійного фонду BySol Андрій Стрижак.

«Я залишу за дужками методи, які використовують силовики, вони завжди намагаються намацати вразливі точки у кожного та кожної, кого беруть у розробку, і сконцентрую вашу увагу на найголовнішому. НЕ ВІРТЕ МУСОРАМ! Вони обовязково вас обдурять. Їхнє завдання – запроторити вас за ґрати за будь-яку ціну, тому що від цього залежить зростання їх зірок на погонах, швидкість отримання житла, підвищення по службі й інші бенефіти. Начхати вони хотіли на ваші «дороги додому». Для нас з вами у них одна дорога – в ізолятор/колонію/в'язницю. Шкода, що ці очевидні речі комусь із нас доводиться усвідомлювати ціною зламаного життя та довгих років ув'язнення. Наша дорога додому не буде швидкою, але вона буде нашою та реально додому, а не на нари», - написав Андрій Стрижак.

Білоруське видання «Медіазона» нещодавно опублікувало розгорнуте розслідування історії Тетяни Куриліної та роботу спецслужб режиму лукашенка з виманювання опонентів з-за кордону на територію Білорусі. Силовики і пропагандисти режиму часто радять білорусам, які вимушено втекли від переслідувань, повернутися додому та «покаятися».

Про повернення Тетяни Куриліної у Білорусь пропагандистка режиму ксенія лебедєва розповідала у своєму сюжеті ще у лютому. Мовляв, повернулася на батьківщину із Польщі за програмою «Дорога додому» без уточнення деталей.

«Медіазона» ці деталі дізналася у знайомих активістки. Спочатку Куриліна мешкала в Москві, та коли запідозрила, що її місцеперебування вирахували – поїхала у Польщу. Через якийсь час їй написав незнайомий чоловік, із яким у неї «зав'язалася дружба, а потім з'явилися, як вона думала, стосунки». Себе чоловік видавав за колишнього силовика «з великими зв'язками». Він запропонував Тетяні приїхати до Білорусі, бо дізнався через свої канали», що її вже не розшукують. «Нове життя» Тетяна Куриліна після повернення у Білорусь розпочала у… слідчому ізоляторі.

Силовики лукашенка пропонували повернутися додому й іншим адміністраторам протестних чатів. Мовляв, посидите на домашній «хімії» та й по всьому.

За інформацією «Медіазони», програма для втікачів від переслідувань режимом лукашенка «Дорога додому» з'явилася наприкінці минулого року. Про неї у своєму ТГ-каналі писав пропагандист юрій терех, коли «підбивав підсумки року» та перераховув «деструктивні» ініціативи політичних емігрантів. Разом із тим не забув наголосити, що в тих, хто покинув країну, «справи йдуть дуже погано», а «життя в еміграції до смаку припало далеко не всім». Терех також агітував скористатися «Дорогою додому», адже «держава готова прощати бунтівних дітлахів».

Журналісти Deutsche Welle, які попросили ініціаторів програми «Дорога додому» надати коментар», у відповідь отримали такий текст: «Ініціатива виступає під протекторатом білоруської держави, складається із добровольців, які мають зв'язки із компетентними організаціями.  При отриманні інформації про намір громадянина повернутися до країни ми конфіденційно звертаємося до держструктур, уповноважених до прийняття рішення, з метою уточнення можливої процедури безперешкодного повернення суб'єкта».

З їхньої відповіді випливає, що ініціатива має «пацифістський і гуманний характер» і виникла після отриманих від білорусів, що виїхали, «сигналів» про бажання повернутися на батьківщину. Згадано про 37 осіб, з якими працювали у цьому напрямку.

Поки що провладні телеграм-канали перестали відкрито закликати охочих повернутися. Кореспондентка «Медіазони» відправила «Дорозі додому» повідомлення від імені білоруски, що залишила країну, але до публікації розслідування так і не отримала відповіді. Тож Тетяна Куриліна залишається єдиною відомою учасницею програми «Дорога додому».

Цікаво, що повернутися додому білорусам-утікачам пропонували не тільки провладні канали, а й окремі користувачі Telegram – наприклад якийсь тип із ніком koba.

«Медіазона» нагадує, що наприкінці січня цього року лукашенко звернувся до політичних емігрантів під час свого послання до народу та парламенту. За його словами, багато хто «розчарований життям, у якому опинилися», тому порадив: «Додому – кайтеся і ставайте на коліна! Далі буде гірше. Тож додому, на колінах, поповзом!»

До слова, силовики режиму лукашенка з КДБ і ГУБОЗу використовують і інші методи протидії та виманювання опозиційних білорусів з використанням соцмереж, хитрощів та обману.

Не отримавши великого ефекту від цих спецоперацій режим лукашенка нещодавно просунув через палату представників Національних зборів у двох читаннях законопроект про зміну закону «Про громадянство Республіки Білорусь». Згідно з ним, можна позбавляти громадянства білорусів за однією із 55-ти статтей кримінального кодексу. Законодавче нововведення стосується навіть тих білорусів, які перебувають за межами своєї країни.

Також днями стало відомо про скерування у суд «справи Координаційної ради», яку в команді Світлани Тихановської охарактеризували як порушення базових прав та свобод білорусів.

У цій справі проходять лідерка білоруських демократичних сил Світлана Тихановська, голова НАУ і представник Об’єднаного перехідного кабінету із транзиту влади Павло Латушко, членкиня президії Координаційної ради з урегулювання політичної кризи Ольга Ковалькова, член президії Координаційної ради та голова страйкому Мінського тракторного заводу Сергій Дилевський, екс-керівниця штабу Тихановської Марія Мороз.

Фігурантів справи лукашенківська прокуратура звинувачує в тому, що вони в «різний час вступили у таємну злочинну змову, зокрема з іншими особами, з метою захоплення державної влади».

У своєму телеграм-каналі Світлана Тихановська так прокоментувала заочні суди режиму бульбофюрера над білорусами:

  • Вважаю спецпровадження (заочний суд) порушенням режимом основних прав та свобод білоруських чоловіків і жінок. І моє кримінальне переслідування за спецвиробництвом не є винятком. Тепер на прикладі першого такого процесу можна побачити, як режим ставиться до прав тих, кого намагається притягнути до відповідальності. Судова влада перестала навіть робити вигляд, що дотримується процедури. Ігнорується навіть право обвинуваченого знати, в чому саме його звинувачують. Про «претензії» держави люди дізнаються з прес-релізів слідчих, прокурорів і суду, а не з ухвал чи матеріалів справ. Навіть через призначених владою адвокатів неможливо щось з’ясувати чи узгодити позицію. При цьому зрозуміло, що якщо найняти адвоката за контрактом, його просто позбавлять ліцензії, як адвокатів Сергія Тихановського та багатьох інших до того. На таких заочних «судах» стають непотрібними для режиму не тільки захисники, а й самі люди, яких судять. Засідання закриті, відкритості процесу немає. Тому розглядати це як суд не можна – це ще один злочин проти білоруського народу, який вчинив режим.

В іншому повідомленні на своєму ТГ-каналі лідерка білоруських демсил заодно застерегла лідерів провідних країн від співпраці з режимом лукашенка та підписанням будь-яких угод.

«…Коли йдеться про Білорусь та оборудки з режимом, цей підхід означає, що оборудка підписана життями тисяч невинних політв’язнів, пам’яттю загиблих під час протестів і на війні білорусів, - йдеться у тексті. - Оборудка з режимом може задовольнити чиїсь інтереси сьогодні, але вона відкладає нормальне життя людей у Білорусі, Україні та всій Європі – навіть не на завтра, а, найімовірніше, на роки.

Режим у Білорусі нелегітимний, він насильством узяв у заручники цілу державу. Тому будь-які оборудки з ним лише продовжують час злочинів і небезпеку воєнної агресії. Поки Лукашенко утримує владу, з повітряного простору нашої країни бомбардують Україну, а мешканців Білорусі отруює російська пропаганда. Він не може дати гарантій безпеки, не може виконати свою частину будь-якої «угоди» – у дні, коли він говорить про переговори та мир, Кремль запускає нові ракети з території Білорусі».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: