Революція «вихідного дня»: як рашисти «качають» Молдову

АНАЛІТИКА 31.10.2022 Коментарі 0

Ситуація в Кишиневі від вікенду до вікенду стає усе гарячішою. За фінансової та організаційної підтримки кремля проросійська опозиція у Молдові вже кілька місяців розхитує ситуацію.

Спецслужби рашистів зробили ставку на 35-річного молдовського політика Ілана Шора, який декілька років тому втік до Ізраїлю. Це саме його «іменна» партія «Шор» збирає антиурядові протести в Кишиневі.

Проросійські протести

Через півтора місяця не надто ефективних спроб організувати мітинги, які бодай віддалено нагадували би Майдан, Шор 30 жовтня закликав своїх прихильників «оголосити бойкот владі і провести акцію тотальної непокори». Але цей крок він зробив скоріше від безвиході – акції не дають ані очікуваної у москві масовості, ні якихось помітних результатів: поліція жорстко, але вправно локалізує протести та не дозволяє їм перерости у масоване протистояння.

Демонстрації відбуваються здебільшого у вихідні дні під гаслами проти збідніння населення, скорочення доходів та боротьби зі зростанням цін і тарифів. Нічого особливо нового, подорожчання характерне цього року багатьом країнам Європи. З єдиною відмінністю – у Кишиневі за участь в антиурядових демонстраціях платять (щонайменше «на проїзд і харчування», як уже писав ЗІФ).

Під час останніх демонстрацій у вихідні поліція затримала декілька десятків демонстрантів, які намагались «качати права». Представники партії «Шор» розповідали росіянським журналістам, нібито «поліцейські керували групою провокаторів». Щоправда, відеодокази пообіцяли надати дещо пізніше.

Натомість організатори протестних акцій на весь російськомовний світ заявили, що засуджують дії правоохоронців та звинуватили кекрівництво Молдови в “узурпації влади”.

Росіяни-ляльководи

Як пише у своєму розслідуванні видання The Washington Post з посиланням на розвідувальні документи та інтерв’ю з українськими, молдовськими та західними офіційними особами, росіянська фсб спрямувала десятки мільйонів доларів для розвитку мережі проросійських політиків у Молдові та переорієнтації країни на Москву.

Про це свідчать, зокрема, матеріали розвідок (у тому числі й української) – у них йдеться про намагання москви маніпулювати країнами Східної Європи навіть попри те, що військова кампанія в Україні фактично йде шкереберть.

Перехоплені повідомлення фсб свідчать, що спецслужба також відправила групу росіянських політтехнологів для консультування партії «Шор».

Паралельно відбулась операція з прикриття: російський олігарх придбав один з основних активів Шора – щоби приховати його від молдовської влади. А управлінський контроль над двома основними проросійськими телеканалами Молдови було передано близькому соратнику Шора наприкінці вересня. І це надало йому основну платформу для просування узгодженого з москвою порядку денного.

В інтерв'ю Шор заперечив, що отримував підтримку з москви, в тому числі зі сторони спецслужб. «Ми є абсолютно незалежною партією, яка захищає лише позицію громадян Молдови», - запевнив він.

Організовані Шором протести, хоч і відносно невеликі наразі, можуть посилитися взимку. Для повалення уряду може бути використана енергетична криза, побоюються офіційні особи.

- Після України Молдова - це та країна, на якій ми зосереджуємо увагу, - підкреслив один західний чиновник.

На минулому тижні мінфін США запровадив санкції проти кількох російських та молдовських організацій та окремих осіб (включно з Шором). Було заявлено, що він координував свої дії з «представниками інших олігархів, щоб створити політичні хвилювання в Молдові» та «отримав підтримку росії», а також працював зі структурами, що базуються в москві, щоб підірвати заявку Молдови на вступ до Європейського Союзу.

Наразі молдовський мін’юст розглядатиме можливість ліквідації проросійської партії Шора. Але у нього в самій Молдові ще є прихильники. Зокрема екс-президент Ігор Додон.

Свого часу його перемогу в президентських перегонах також забезпечували московські політтехнологи. І зараз він не відстає у звинуваченнях в нібито «антидемократичності» молдовських силовиків.

«Такого «бєспрєдєла» за всю історію Молдови ще не було – щоби сотні, навіть тисячі поліцейських змушували так поводитися з протестувальниками... Пропри те, що чимало можновладців уже вивезли  своїх рідних з Молдови і сидять на валізах, їм і особисто Майї Санду нічого не допоможе», - погрожував в одному з інтерв’ю Додон.

Московити розхитують Кишинів

Молдову попросту обсів рій проросійських політиків. Колишній президент

Додон роздає інтерв’ю рашистським ЗМІ про те, що адміністрація нинішньої глави держави Майї Санду, яка «прийшла до влади на гаслах про євроцінності тепер влаштовує в країні диктатуру та знищує опозицію». І взагалі, в будь-який момент до країни можуть «ввести війська НАТО». Щоправда, цих військ сьогодні найбільше боїться саме росія, а не будь-яка європейська країна.

Ставка московитів на Ілана Мироновича Шора навряд чи є виграшною. Адже цей бізнесмен єврейського походження (він народився у Тель-Авіві)  був звинувачений ще в 2017 році у крадіжці мільярда доларів з банківської системи Молдови і засуджений до 7,5 років позбавлення волі. Після зміни влади (прихід Додона) Шор утік за кордон. Наразі його оголошено в міжнародний розшук, а з 26 жовтня цього року він перебуває і під санкціями США.

За умови правильно вибудуваної контрпропаганди влада Молдови повинна вибити ґрунт з-під ніг проросійських політиків. Однак значна кількість ресурсів (особливо фінансових), яку москва вливає у приручених молдовських діячів, наразі дозволяє їм залишаться на плаву.

Єдиною пересторогою в розігруванні росіянцями молдовської карти нині залишається брак ресурсів (як людських, так і матеріальних). Втім, загрозу «другого фронту» (ще одним потенційно може стати Білорусь) читають і наші європейські, і американські союзники. Тож є надія, що у повноцінне протистояння молдовські «майдани вихідного дня» найближчим часом перетворитись не повинні.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: