Рашисти підштовхують Санду до оголошення мобілізації?

АНАЛІТИКА 03.10.2022 Коментарі 0

Росіянці запустили черговий фейк – цього разу про мобілізацію в Молдові. І оголошувати її у Кишиневі збирались нібито за вказівкою якихось «іноземних кураторів».

Як стверджують рашистські ТГ-канали з посиланням на власні джерела, президент Молдови Майя Санду готується оголосити «військову мобілізацію країни». Хоча вже зі самого тексту цієї «сенсаційної новини» видно, що вона, м’яко кажучи, далека від реальності.

«Куратори доручили Санду опрацювати питання проведення у Молдові масштабної мобілізації, аби разом із румунськими військами (!) відкрити додатковий фронт для росії. Джерела також припустили, що мобілізованих можуть відправити воювати на Миколаївський (!) та інші напрямки», - написала росіянська лента.ру.

Цю «новину» одразу підхопили й інші рашаЗМІ. Ніхто, звісно, не переймався питанням, а з якого переляку молдовські військові раптом мали би воювати в Україні, і до чого б призвела участь країни НАТО (Румунії) у «другому фронті» з рашистами (Придністров’я чи ще щось – немає значення).

Зате московитські пропагандисти у тій же новині не забули нагадати, що у Кишиневі регулярно відбуваються мітинги через низькі зарплати і пенсії та проти зростання цін. Щоправда, проводить їх опозиційна партія «Шор», та ще й платить учасникам «на проїзд та харчування», бо «людей довели до ручки», зізнався її очільник Ілан Шор.

До речі, кількість протестувальників також надто різниться: поліція стверджує, що цієї неділі, 2 жовтня їх було близько 6,5 тис., тоді як партія «Шор» та рашаЗМІ пишуть про 40-50 тис. осіб. Хтось дуже прагне видати бажане за дійсне, буває.

Фейкова новина про мобілізацію була поширена настільки швидко, що органи влади Молдови мусили оперативно опублікувати спростування.

«У Молдові немає стану облоги, і немає передумов для оголошення мобілізації. Ми закликаємо всіх отримувати інформацію лише з достовірних та офіційних джерел», - заявили в міноборони Молдови. І пояснили, що згідно із законом, мобілізацію в країні може оголосити парламент на пропозицію Вищої ради безпеки. І президент Молдови може оголосити часткову чи загальну мобілізацію зі схвалення парламенту.

Це спростування молдовського оборонного відомства згодом опублікував лише росіянський «інтерфакс». На інших інформресурсах навпаки – почали обговорювати можливості та наслідки цієї мобілізації з традиційної позиції: навколо одні вороги, вони загострюють ситуацію, прагнуть ускладнити життя бідній росії. А Придністров’я – взагалі один із перших конфліктів, який досі не розв’язаний.

Звертають увагу і на те, що з кінця минулого тижня Молдова застосовує посилений контроль до громадян рф, які намагаються в’їхати у країну, втікаючи від мобілізації. Росіян запитують про мету прибуття у країну, наявність коштів на проживання і зворотні квитки. Очевидці на кордоні стверджують, що справді молдовські прикордонники почали більше «завертати» росіянців.

Ще раніше президент Молдови пригрозила позбавляти громадянства тих, хто воює на боці Росії під час спецоперації. Крім того, зараз вивчається можливість посилення покарання для тих молдаван, які хочуть бути найманцями.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: